HABERLER>EGE
23 Aralık 2015 Çarşamba - 21:28

Selendi Davası'nda 38 sanığa ceza

Manisa'nın Selendi ilçesinde yaklaşık 5 yıl önce kahvehanede sigara içme nedeniyle başlayan ve Roman vatandaşlarla diğer ilçe sakinleri arasında büyük bir kavgaya dönüşen olaylara ilişkin 80 sanıklı davada karar açıklandı. 38 kişiye 8 ay ile 45 yıl arasında hapis cezası verildi. Aralarında 3 mağdur Roman vatandaşın da bulunduğu diğer sanıklar ise delil yetersizliliğinden beraat etti.

Selendi Davası nda 38 sanığa ceza

MANİSA - Selendi'de 2010 yılında yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlar'a saldırı ile başlayan olaylar, kısa sürede Romanlar'ın ev ve iş yerlerinin taşlanmasına dönüştü. 5 Ocak'ı 6 Ocak'a bağlayan gece, Manisa'nın Selendi ilçesinde 35 yıldır yaşayan, 75 kişilik Roman topluluğu iddiaya göre, 'Selendi bizimdir bizim kalacak', 'Burası Selendi buradan çıkış yok', 'Çingeneler buradan gitsin' sloganları eşliğinde yaklaşık bin kişinin saldırısına uğradı. Roman evleri, çadırları, arabaları yakıldı, yıkıldı, tahrip edildi. Olaylar sırasında polis yetersiz kaldı. Romanlar mahalleden jandarma gücüyle kurtarıldı. Selendili Romanlar, Manisa'nin Salihli ilçesine göç ettirildi.
 
Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı olaya karıştıkları iddia edilen 80 sanık hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek', 'kamu malına zarar vermek', 'mala zarar vermek', 'silahla tehdit', '2911 sayılı Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanununa muhalefet' suçlarından 3 yıldan 150 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kamu güvenliği sebebiyle davanın Uşak'ta görülmesine karar verildi. Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen 22. duruşmaya sanık avukatları ile müşteki avukatlarının yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, AB Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer, Roman Derneği Başkanı Yücel Tutal katıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada sanık Y.K.'nin avukatı Yücel Çapraz müvekkilinin olaylara karışmadığını, Selendi'de tanınmış bir iş adamı olduğunu belirterek beraatini istedi. Beş sanığın vekili Avukat Emine Dündar ise davaya yeni müdahil olduğunu dile getirerek dava dosyasını incelemek için ek süre istedi.
 
SELENDİ'DE İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLENMİŞTİR 
Roman vatandaşların avukatlarından Necati Özdemir ise olayların 5 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştiğini, yargılamanın yaklaşık 5 yıl sürdüğünü anlatarak, mahkemenin sanıkları en üst sınırdan cezalandırmasını istedi. Selendi olaylarının benzerlerinin Türkiye'de meydana gelmemesi için hassasiyetle değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Özdemir, "Selendi'de insanlığa karşı bir suç işlenmiştir. Suçun niteliği bu bakımdan değerlendirilmelidir. Kendi ülkelerinde adeta mülteci konumuna düşürülen Roman vatandaşlar, Türkiye, hatta tüm dünya bu mahkemenin vereceği kararı bekliyor" dedi.
 
CHP'Lİ ROMAN VEKİL PURÇU DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İSTEDİ
Davaya müdahillik talebinde bulunan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise söz alarak Selendi'de yaşanan olayların travmasının hala sürdüğünü söyledi. Milletvekili Purçu, Selendi'de bugün hiçbir Roman vatandaşın yaşamadığına dikkati çekip, "Selendi'de evler otomobiller yakılmış, insanlar linç edilmeye çalışılmış, anneler babalar evlatlar evlerini bırakıp başka yerlere göç etmek zorunda kalmıştır. Selendi'de insan hakları ihlal edilmiş, yaşama hakkına kast edilmiştir. Benzeri olayların bir daha tekrarlanmaması için mahkemenin vereceği karar çok önemli. Mahkeme bu sanıkları en ağır şekilde cezalandırmaz ise bu tür olaylar yeniden yaşanır" ifadelerini kullandı. 
 
Mahkeme Başkanı Hakim Mehmet Fatih Çamkesen, verilen aranın ardından yargılamanın sona erdiğini belirterek kararı açıkladı. 80 sanıktan 38 sanık TCK'nın 216. maddesi olan 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamak'tan ve TCK'nın mala zarar vermeye dair 151, 152. maddesinden 8 ay ile 45 yıl arasında ceza aldı. Diğer sanıklar beraat etti.
 
BURSA'DA SORUMLULAR AYNI CEZAYI ALMALI
Roman Hakları Derneği Başkanı Yücel Tutal da duruşma çıkışında yaptığı açıklamada, karara sevindiklerini belirterek bunun Roman mahallelerindeki olası linç girşimlerini önlemede etkili olmasını umduklarını ifade etti. 1,5 yıldır davayı takip etmelerinin ve müdahil olmalarının bunda etkili olduğunu düşündüklerini belirten Tutal, "Hazırladığımız Selendi raporunun da bunda etkili olduğunu kanısındayız. Bu sonucun diğer Bursa İznik'teki dava için örnek teşkil etmesini bekliyoruz. Orada da suçlular beraat etti, ancak biz dernek olarak 'halkı kin ve nefrete sürüklemek' sebebiyle suç duyurusunda bulunduk. Bu davada sorumluların ceza alması bundan sonra Roman mahallelerine yönelik linçlerin önüne geçmede faydalı olacak" dedi.
 
 
 

 
Domuz avında kazayla arkadaşını öldürdü
 
Sındır'dan Kocaoğlu'na yanıt: Hakkımda soruşturma istedi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercan 24 Aralık 2015 Perşembe 00:38

bunun adi irkciliktir......yasasin romanlar

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Domuz avında kazayla arkadaşını öldürdü
Muğla'nın Milas İlçesi'nde, domuz avına gittiği arkadaşı 58 yaşındaki ...
Manisa'ya şehit ateşi düştü
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik operasyonda şehit ...
Ege'de yine kaçak faciası: 13 ölü, 7 kayıp
Aydın'ın Didim İlçesi'nden yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Leros Adası'na ...
 
Manisa'da şap alarmı
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Çimendağ, şap hastalığının ...
Marmaris 35 yıllık muhtarını son yolculuğuna uğurladı
Marmaris'in Tepe Mahallesi'nde, 1980 yılındaki askeri darbenin ardından ...
Afrikalı üniversite öğrencileri İslam'ı seçti
Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde eğitim gören Batı Afrika ülkelerinden ...
 
Soma'da maden faciasında ilk tazminat!
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki 301 kişinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, ...
Turizmcilerden müze giriş zammına büyük tepki!
Denizli Turistik Otel ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi ...
Taşlıca su sorununa çözüm arıyor!
Muğla Valisi Amir Çiçek, Marmaris'in Taşlıca Mahallesi'nde uzun yıllardır ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zeytine adanan bir ömür bin alkış!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva