HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ağustos 2021 Çarşamba - 10:01

Selçuk'ta tiyatro ve teknoloji yan yana

14. Türkiye Tiyatro Buluşması Selçuk’ta devam ediyor. Türkiye’deki tiyatro üreticilerini bir araya getiren buluşmanın ikinci günü Pamucak Kamp Alanı’nda düzenlenen atölyelerle başladı. Ahmet Ferahlı Parkı’nda düzenlenen “Değişen Dünya ve Tiyatro” konulu söyleşinin ardından 14. Türkiye Tiyatro Buluşması’nın ikinci günü Küçük Salon Tiyatrosu tarafından sahnelenen Frida adlı oyun ile son buldu.

Selçuk ta tiyatro ve teknoloji yan yana

Selçuk Belediyesi ev sahipliğinde, Türkiye Tiyatrolar Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile ‘Tiyatro Özgürleştirir’ sloganıyla düzenlenen 14. Türkiye Tiyatro Buluşması devam ediyor.  Tiyatro Buluşması’nın ikinci günü atölyeler ile başladı. Tiyatro Buluşması’nın ilk atölyesi Cengiz Toraman ile ‘Oyuncu musun? Öyleyse Yak Kendini’ oldu. Ardından Çağrı Özgür Hün Şan Atölyesi’ni, Kemal Oruç ‘Çocuklarla Yaratıcı Drama Atölyesi’ni, Yüksel Saymaz Işık Atölyesi’ni, Ayşe Emel Mesci ‘AEMA Ritüelden Dramaya;Hikaye Anlatıcılığı’ Atölyesini, Faysal Tekoğlu Tango Atölyesi’ni, Meltem Yorulmaz Dans- Hareket Atölyesi’ni gerçekleştirdi.  

ÜZÜMCÜ: AKLIMIZI, FİKRİMİZİ ÖZGÜR BIRAKMALIYIZ
Moderatörlüğünü Orçun Masatçı’nın yaptığı “Değişen Dünya ve Tiyatro” söyleşisine Tiyatro Sanatçıları; Levent Üzümcü, Murat Çidamlı ve Ayşe Emel Mesci konuşmacı olarak katıldılar. Söyleşinin ilk konuşmacısı olan Levent Üzümcü teknoloji ve tiyatro ilişkisini, teknolojinin kullanıldığı çeşitli tiyatro oyunlarından örnek verdi.  Teknoloji ile buluşmuş tiyatro oyunlarından büyük keyif aldığını belirten Üzümcü; “Tiyatro ile teknolojinin buluşması için” aklımızı, fikrimizi özgür bırakmamız gerekiyor. Böyle bakabilirsek tiyatroyu teknolojiyle buluşturabiliriz” dedi.

TİYATRODA SEYİRCİ OYUNCU İLİŞKİSİ OLMAZSA OLMAZ
Yaşayan tiyatroda teknolojinin oyunlar üzerinde etkisi ve oyuncunun teknolojiyi kullanma biçimi üzerine konuşan Murat Çidamlı değişim kavramı üzerinden yola çıkarak; “Pandemi ile birlikte başlayan dönemde tiyatro salonları kapandı. Tiyatrocular ara çözüm yolları bulmak zorunda kaldılar. Bunun için de çeşitli iletişim ve bilişim teknolojilerinin tiyatronun içine girmesine ilişkin çabalar farklı bir yere kanalize oldu. Denildi ki; “Tiyatro, tiyatroda yapılır. Ben buna kesinlikle katılıyorum. Tiyatro doğrudan doğruya seyirci oyuncu ilişkisini gerektiren bir alandır. Dijital olan teatral ya da dramatik olabilir ama dijital tiyatro olmaz. Dijital olduğu andan itibaren başka tür bir sanat dalıdır, tiyatro değildir” dedi.

BURASI ANADOLU TİYATROSUNUN MERKEZİDİR
Konuşmasına Selçuk’ta olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek başlayan Tiyatro Sanatçısı Ayşe Emel Mesci; “Selçuk, Anadolu tiyatrosunun merkezlerinden biri. Çünkü burası tiyatronun başlangıç yıllarının en önemli merkezlerinden biri Selçuk. Burada bu çalışmaları yapmak benim gibi 71 yaşında bir sanatçı için bulunmaz bir nimet. 56 yıldır tiyatro yapıyorum ama bu ülkede bana sadece bir kere antik tiyatroda tiyatro yapma hakkı verdi, o da Efes Antik Kenti’ydi” dedi.

ÜZÜMCÜ: BURADA HERAKLEİTOS’U KONUŞABİLİYORUZ
Levent Üzümcü 14. Türkiye Tiyatro Buluşması ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmede; “Burada bulunmaktan çok mutluyuz. Biz bu sahnede bir belediye başkanı ile Herakleitos ’tan konuşabiliyoruz. Sanata ve sanatçıya önem veren insanların olduğu bir şehirde bulunmak ayrıca önemli bir mutluluk. Çünkü sanattan anlamayan, sanatın önünü kesen insanların bulunduğu bir ülke. Dolayısıyla böyle vahalar bulduğumuz zaman çok mutlu oluyoruz. Tiyatronun böyle buluşmalara ihtiyacı var” dedi.

Söyleşinin ardından Amfi Tiyatro’da Küçük Salon Tiyatrosu tarafından sahnelenen Frida adlı oyun büyük bir beğeni ile izlendi.

 
'Başka annelerin ciğeri yanmasın artık!'
 
OGM: 174 yangından 160'ı kontrol altına
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selçuklu 4 Ağustos 2021 Çarşamba 22:29

Çok güzel bir organizasyona Selçuk için umarım gelecek zaman diliminde yararlı olur...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Gümrükçü yangın bölgesinde
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Marmaris’e giderek yangının devam ...
Başkan Batur’dan ‘asayiş’ mesajı: Emniyetten acil talep!
İzmir'de adli olayların en fazla yaşandığı Konak'ta, Konak Belediye Başkanı ...
Karabağlar'dan yangın bölgelerine destek
Karabağlar Belediyesi, Türkiye’nin farklı bölgelerinde art arda meydana ...
 
Bornova Belediyesi'nden yerel üreticiye destek
Tarım alanında yürüttüğü çalışma ve projelerle yerel üreticiye destek ...
Bornova'da 'kırsal mahalle' gerilimi: AK Parti ve CHP arasında 'yapılaşma' polemiği
Mahalle statüsüne geçirilen ve sonrasında 'kırsal mahalle' statüsü hakkı ...
Başkan Soyer açıkladı: Kemalpaşa'ya iki yılda 120 milyonluk yatırım
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemalpaşa’da son iki yılda ...
 
Bayraklı'da gündem yangın: AK Parti ve CHP arasında 'delikanlı siyaset' tartışması
Ağustos ayı olağan Meclis oturumunun birincisini düzenleyen Bayraklı'da ...
Vali Köşger'den Kiraz'a ziyaret
Vali Yavuz Selim Köşger, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kiraz’a gitti. ...
Kemalpaşa Metrosu için ihale tarihi belli oldu
Küçük Menderes ile Yarımada'da geçen aylarda yatırımları ve projeleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva