HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Şubat 2020 Çarşamba - 12:01

Selçuk'ta 'Slow Food' zirvesi: Tarımda aracı kalkıyor!

Efes Selçuk’un Slow Food akımına dahil olması adına Selçuk Efes Kent Belleği’nde “Slow Food Efes Selçuk Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda katılımcılar topraktan sofraya  “İyi temiz adil” gıda sloganıyla dünyadaki en büyük gıda hareketi olan Slow Food akımı hakkında bilgilendirildi.

Selçuk ta  Slow Food  zirvesi: Tarımda aracı kalkıyor!

Toplantıya Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, belediye başkan yardımcıları, Teos Slow Food Lideri ve Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, Slow Food Yenipazar Lideri Sevil Terzioğlu Ünal ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı ve Terra Madre Anatolia Şube Başkanı Şevket Meriç,  Efes Selçuk Belediye Meclis Üyeleri, üreticiler, işletme sahipleri ve vatandaşlar katıldı.

GELECEK TOPRAKTAN GELİR

Toplantıda konuşan ve konuşmasında 'Neden Slow Food?' sorusunu '5 Hedef 50 Proje' arasında yer alan Toprak Okulu, Tohum Merkezi, Üretici Pazarı ve Tarım Müzesi’ni anlatarak cevaplayan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biz bir bina yapmaktan ziyade bir anlayışı yaşamımıza dahil etmek gerektiğini düşündük.  Kurduğumuz Toprak Okulu ile esas hedefimiz çiftçilerimize doğru tarımın nasıl yapıldığını öğretmektir.  Biz, çocuklarımıza geleceğin topraktan geldiğini anlatmak istiyoruz. Tohum Merkezi’nde tohum takası yapacağız. Tüm bunlar sağlıklı gıda ve doğru üretim açısından çok önemli. Biz çok bereketli topraklarda yaşıyoruz. Ancak ne kadar doğru üretim yaptığımız konusunda soru işaretlerimiz var. Kanser gibi bizi tehdit altında bırakan bir hastalık varken; her şeyi hızlandırılmış bir şekilde yaşıyorken bir şeylere başka bir pencereden bakmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Düzenlenen tanıtım toplantısının önemine dikkat çeken Başkan Sengel; "Gelecek nesiller doğru beslensin istiyoruz. Bu amaçla " iyi temiz adil" gıdaya ulaşabilmemiz adına bilinçleneceğimize, birbirimize destek olabileceğimize, bu işin içerisinde nasıl rol alabileceğimize dair bu tanıtım toplantısında bir araya geldik” dedi.

Slow Food’un Efes Selçuk ve üreticiler için yeni bir kavram olduğunun altını çizen Başkan Sengel; “Yavaş yavaş emin adımlarla doğru noktaya gideceğiz. Hepimiz birbirimizden bir şeyler öğrenerek doğru yolu bulacağız” dedi.

EFES TARLASI BAKKALLARI KURULUYOR

Efes Selçuk’ta tarım adına yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Başkan Sengel, Efes Tarlası Bakkalı’nın da müjdesini verdi. Amaçlarının tüketici ile üreticiyi buluşturmak olduğunu belirten Başkan Sengel; "Toprak Okulu’nu yapacağımız yerde üretici pazarı kuracağız. Üretici ile tüketiciyi doğru yerde buluşturacağız. Biz Efes Tarlası’nı kurduk. Ata tohumlarını topluyoruz. Efes Selçuk Yerel Kalkınma Kooperatifi kurduk. Kadınlarımıza burada pozitif ayrımcılık yaptık. Evde doğru tekniklerle salça yapan kadınlarımızdan salçalarını satın alıp Efes Tarlası Bakkalı’nda satacağız” dedi.

İYİ TEMİZ ADİL GIDA HERKESİN HAKKI

Toplantıda Slow Food Yeni Pazar Lideri Sevil Terzioğlu Ünal da bir sunum yaptı.  “Slow Food” kavramı hakkında bilgi veren Ünal; “Slow Food yavaş yemek kültürünü beslemeyi, yerel lezzetlere sahip çıkmayı, bunu yaparken doğaya saygı göstermeyi, bio çeşitliliği korumayı, yemekten tat almayı, yemeği bir şölene dönüştürmeyi amaçlayan bir hareketin adıdır. İtalya’da yaşayan Carlo Petrini’nin kurucusu olduğu bu hareket, sağlıksız gıdalara karşı olan, gönüllülük esası ile büyüyen, merkezi İtalya’nın Bra kenti olan bir gıda hareketidir ” dedi.

Efes Selçuk’un gastronomik açıdan çok zengin bir kent olduğuna dikkat çeken Ünal; “Slow Food hareketinin sembolü salyangoz. Çünkü salyangoz yavaş ilerliyor; ilerlediği yerde de iz bırakıyor. Slow Food herkesin iyi, temiz ve kaliteli yiyeceklerle beslenmesinin bir insanlık hakkı olduğunu savunuyor. Fast Food hareketine tepki olarak çıkan bu akım, büyükannelerimizin mutfaklarında pişen yemeklerin herkes tarafından tüketilmesini hedeflemektedir. Bunu yaparken de, kendi toprağımızdan, kendi tohumumuzdan elde ettiğimiz ürünlerin devamlılığının sağlanması gerekiyor” dedi.

TÜKETİCİ GÜVEN ARIYOR

Toplantıda konuşan ve konuşmasında tüketicinin güvenli gıdaya ulaşma konusunda sıkıntı çektiğini belirten Neptün Soyer, güvenli gıdaya ulaşma açısından kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı.  “Çocuklarımıza ne yedirdiğimizi bilmek istiyoruz. İşte Slow Food bunu bilmemiz için var” diyen Soyer; “Biz Köy Koop olarak ortaklarımıza iyi, temiz, adil gıda üretirsen tüketicinin bunu almaya hazır olduğunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Soyer, ayrıca 2021 yılında İzmir’de yapılacak olan Terra Madre Anatalio adlı dünyadaki Slow Food birliklerini buluşturacak fuarın önemine de değindi.

YEREL TOHUM SAĞLIKTIR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Danışmanı Şevket Meriç ise yaptığı konuşmada doğru tarımla topraktan bereket alınabileceğini belirterek; “Bu toprakları bereketli kılan insanlardır. İnsanların izlediği üretim yöntemlerine toprak o şekilde karşılık verecektir. Slow Food hareketi üreticilerin doğru üretim yapmasına dayanır” dedi.

Dünyadaki en iyi sürdürülebilirlik örneği tohumdur” diyen Meriç; “Dünyada her şey tohumla başladı. Kirletilmiş, genetiği ile oynanmış, tarım zehirleri bulanan bir tohum bize kanser gibi hastalıkları sunabilir ama yerel tohum bize sağlıklı bir geleceği sağlayabilir" dedi.

Slow Food akımının insanların gönüllü olarak katkıda bulunduğu dünyanın en büyük gıda hareketi olduğu bilgisini veren Meriç; 2021 yılında yapılacak olan Terra Madre Anatolia’nın  dünyanın birçok yerinden Slow Food birliklerinin katılacağı bir fuar olduğunu söyledi. Meriç, Efes Selçuk’un da Slow Food etiketine sahip olabileceğinin ve bu fuarda yer alabileceğinin altını çizdi.

Katılımcıların sorularının cevaplandığı toplantının sonunda Efes Selçuk sofrasında kentin lezzetleri tadıldı.

 
İzmir'de 'dijital demokrasi' dönemi: Bizİzmir yola çıktı
 
Bakanlık kamulaştırmıştı: Çeşme'de kimlerin arazisi var?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'dijital demokrasi' dönemi: Bizİzmir yola çıktı
İzmirlileri belediye yönetimine dahil eden ve kentlilerin birçok belediye ...
Soyer'den 'Çeşme Projesi' açıklaması: Bilmeden karşı çıkmak doğru değil
Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un açıkladığı ‘Ege Turizm MerkeziÇeşme ...
İskender Doğan Narlıdere’de nostalji yaptı
Türk sanat yaşamına adını yazdıran usta isimleri Narlıdereliler ile buluşturan, ...
 
Çiğli’de engelli veri tabanı çalışmalarına başlanıyor
Çiğli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü engellilerin talebi üzerine ...
Konak'ta emek sevgiye dönüştü
Konak Belediyesi’nin Halilrıfatpaşa semtindeki Ziya Zişan Saadet Aytulun ...
Bornova'da hem esnafa hem vatandaşa 'destek'
Bornova Belediyesi’nin ihtiyaç sahibi ailelere sosyal yardımlarını, Bornova’da ...
 
Bayraklı'da metruk binalar yıkılıyor
Bayraklı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit ...
Balçova'da halk günü
Vatandaşların sorunlarını yüz yüze dinlemek için halk günü uygulaması ...
Soyer İzmirli bisikletçilere ödüllerini verdi
Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 29 Avrupa kentiyle aynı anda İzmir’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva