HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Şubat 2019 Cuma - 10:24

Selçuk'ta masallara yolculuk

Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi Lale Barçın Aka’nın “Evrensel Masallardan Murathan Mungan’ın Masallarına” adlı sunumuna ev sahipliği yaptı. Genç akademisyenin masal kavramından yola çıkarak masallardaki cinsiyetçi geleneğin eleştirisine Murathan Mungan’ın Kırk Oda adlı eserinden örnekler verdiği sunuma Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da katıldı.

Selçuk ta masallara yolculuk

Konuşmasına masal kavramından bahsederek başlayan Aka; “Küçüklüğümüzden bu yana hep masallarla büyüdük. Masallar hep hayatımızdaydı. Bugün masalların hayatımızdaki yerinin yanı sıra Murathan Mungan’ın masalları alt üst etmeyi seven farklı bakış açısını da göreceğiz” dedi.

Masallar her zaman mutlu eder
İlk olarak masalların hayatımızdaki öneminden söz eden Aka; “Çocukluğumuzda annemiz, babamız ve büyüklerimizden masallar dinlemişizdir. Hatta masal kitapları almışızdır. Anlatılan her masal kendi içerisinde güzel bir dünyanın kapılarını aralar. Hayallerimizi zenginleştirir. Bu masallardan kendimize bir dünya kurarız. Bu masallarla masumiyeti, samimiyeti, iyiyi kötüyü öğreniriz. Bazen büyür, bazense küçülürüz. Ama genelde mutlu oluruz. Masallar genelde mutlu sonla biter. Masallar hayal gücümüzü ve umudumuzu besler. Masallar içsel yolculuğumuzda bize rehberlik eder” dedi.

Sadece çocuklar için değil
Çocukların zihinsel gelişiminde, hayatı tanımasında, masalların ayrı bir yeri olduğuna değinen Lale Barçın Aka; “ Günümüz masal araştırmacıları masalların kültürün ortak mirası olduğunu, özellikle çocuklar için oluşturulmadığını dile getirseler de masalların çocuk gelişimine büyük katkıları olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Küçük Prens, Şeker Portakalı gibi masallar aslında yetişkinlere yöneliktir. Çocukların hayal gücü sınırsızdır aslında. Her çocuk masal dinlemeyi sever; masal dinlemeyi seven çocuk dünyayı her yönüyle tanıma fırsatı elde eder. Çocuklar masal yoluyla iyi, kötü, doğru yanlış gibi birçok kavramı, neden sonuç ilişkisi kurmayı, hayatta karşılaşılabilecek sorunların çözümünü öğrenir” dedi.

Çok bilinen Kırmızı Başlıklı Kız, Çirkin Ördek Yavrusu, Anderson Masalları gibi evrensel masallardaki iyi, kötü kavramlarına örnek veren Lale Barçın Aka daha sonra Murathan Mungan’ın Kırk Oda adlı eseri hakkında bilgi vererek; yazarın kitabında Pamuk Prenses, Külkedisi gibi masalları nasıl yeniden yorumladığını anlattı. Aka; “ Murathan Mungan’ın Kırk Oda kitabındaki öykülerden bazıları masalların modernize edilmiş halidir. Mungan cinsiyetçi ideolojiyle savaşmanın mesajını bize bu masalları modernize ederek vermiştir.  Mungan evrensel masalları sentetik masallara dönüştürürken okurun beklentisini kırmayı amaç edinmiştir. Mungan ironik bir anlatımla külkedisi masalına yeni yorumlar kazandırır. Tanıdık kahramanları, tanımadık öykülerle bize anlatarak; cinsiyetçi geleneğin yanı sıra masallara yerleşmiş birçok evrensel kavramı da eleştirir” dedi. Lale Barçın Aka ayrıca Yazar Murathan Mungan’ın edebi kişiliği ve eserleri hakkında da bilgi verdi.

Lale Barçın Aka Katılımcılarla birlikte masalların renkli dünyasına yolculuk yaptığı sunumunu; “Hayal kurmaktan vazgeçmeyelim. Umudumuzu kaybetmeyelim. Ama hayatın gerçeklerini de göz ardı etmeyelim” diyerek noktaladı.

Burada çocuklarımızın geleceği oluşturulsun
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı genç akademisyen Lale Barçın Aka’ya sunumunun sonunda çiçek verdi. Bakıcı yaptığı konuşmada Prof. Dr. İsmail Aka Kütüphanesi ve Sosyal Etkinlik Merkezi’nde bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek; “Çocukluğumuzdan beri dinlediğimiz masalların bizlerin üzerinde her zaman izleri vardır. Ama o izlerin gerçekler karşısında eksik kaldığını her zaman biliyoruz. Keşke gerçekler karşısında o eksik kalan yüzlerin çok daha öne çıkmasını sağlayabilsek. Bunu hep birlikte sağlamamız lazım. Gelişen toplumlar bunu bir ölçüde yakalayabiliyorlar. O masalları hayatlarında görebiliyorlar. Umarım bizim ülkemizde de kurduğumuz hayaller bir gün gerçek olur.  Burada bu etkinliğin düzenlenmesinin anlamı çok farklı. Bundan sonraki süreç içerisinde bu etkinlikler devam edecektir. Burada kitaplar okunsun, masallar anlatılsın. Çocuklarımızın geleceği oluşturulsun. Burası hayallerin oluştuğu bir alan olsun” dedi.

Lale Barçın Aka’nın söyleşisi hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından son buldu.

 
20 bin sözleşmeli öğretmenin ataması yapıldı
 
Konak'ta öykü dolu günler başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da duygusal veda
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, belediye çalışanlarıyla ...
İlk işlem Kocaoğlu'ndan... Harmandalı yeniden doğuyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Harmandalı Katı Atık ...
Güzelbahçe'de Başkan İnce'den esnaf ziyareti
Güzelbahçe Belediye Başkan Adayı Mustafa İnce, esnafı ziyaret etti, sorunlarını dinledi.
 
Bornova'nın markası tarım fuarında
Türkiye'de tarım sektörünün en önemli buluşmalarından biri haline gelen ...
Olivtech’in tadı damaklarda kalacak
Olivtech - 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri ...
Aday Batur'dan pazar mesaisi: Vatandaştan 'park' ricası
CHP Konak Belediye Başkan adayı Abdül Batur, CHP Konak İlçe örgütü ile ...
 
İzmir’in gözbebeği Teleferik sizi çağırıyor
İzmir’i ve körfezi seyredebileceğiniz en güzel mekanlardan biri olan teleferik ...
Büyükşehir'den Agora'da çifte açılış
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16. yüzyıldan kalan ve yıkılmak üzere olan ...
İzmir'in o ilçesi dikkat: Sular kesilecek!
İZSU Genel Müdürlüğü, Selçuk ilçe genelinde 1 günlük su kesintisi uygulanacağını açıkladı
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva