HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Ocak 2019 Çarşamba - 10:09

Selçuk’ta deve güreşleri sempozyumuna davet

III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu 17- 18- 19 Ocak 2019 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Efes Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenecek.

Selçuk’ta deve güreşleri sempozyumuna davet

Devecilik kültürü ve deve güreşlerine dikkat çekmek, devecilik kültürünü yaşatmak ve deve güreşlerinin UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesi yolunda adım atılmasını sağlamak amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenecek sempozyum bir kez daha Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarını Selçuk’ta buluşturacak. Sempozyumun bitişinin ardından 20 Ocak Pazar günü deve güreşlerinin Kırkpınarı için güreşseverler bir kez daha Selçuk’ta buluşacak. Tamamı Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşecek sempozyum 17 Ocak Perşembe günü saat 10.30’da açılış konuşmalarıyla başlayacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Selçuk Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyuma Adnan Menderes Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Yörük – Türkmen Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu, Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği, Uluslararası Deve Araştırma ve Geliştirme Topluluğu da destek olacak.

Ulusal ve uluslararası alanda, devecilik kültürü ve deve güreşleriyle ilgili çalışma, gözlem ve analizlerin yer aldığı III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Türkiye’nin birçok üniversitesinin yanı sıra Kırgızistan, Kazakistan, Pakistan, İran, Hollanda, Fransa, Avusturya, Hindistan, Cezayir, Sudan, Tunus, Fas gibi ülkelerden gelen akademisyenleri de Selçuk’ta buluşturacak.

Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler alanında düzenlenecek III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun konuları arasında - Deve Yetiştiriciliği (Geçmişte ve Günümüzde), Yörük Kültürü ve Devecilik,  Deve Irkları ve Melezleme Çalışmaları, Deve Sağlığı, Hastalıkları ve Tedavileri, Dünya'da ve Türkiye'de Devecilik Kültürü,  Deve Güreşleri, Kültürel Miras ve Turizm Bağlamında Anadolu’da Yörük Yaşamı ve Devecilik, Devecilik ve Deve Güreşlerine Bağlı Sürdürülen Geleneksel El Sanatları, Zanaatkârlar ve Zanaatlar, Sözlü ve Yazılı Kültürde Develer, Deve Yetiştiriciliği ve Deve Güreşleri yer alıyor.

DEVE SÜTÜ MUCİZESİ DE SEMPOZYUMDA ANLATILACAK
Ayrıca sempozyumda bu yıl deve idrarı ve deve sütüne dair yapılmış deneysel çalışmalara ve bilimsel verilere de yer verilecek. Sempozyumun onur kurulunda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Selçuk Kaymakamı Ekrem İnci, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Gazi Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Halkbilimi UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz gibi isimler yer alıyor.

Türklerin tarihi boyunca etnik ve dini kimlikleri açısından önem atfettikleri develer ve bunun akabinde gelişen devecilik kültürünün yaşaması ve bilimsel bir nitelik kazanması amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu kendi alanında da bir ilk olma özelliği taşıyor. Günümüzde Türkiye’deki deveciliğin ve bu kültürel kimliğin deve güreşleri üzerinden kendisini yeniden üretmesi sebebiyle sempozyumun, deve güreşlerinin Kırkpınarı, dünyaya açılan kapısı olan Selçuk’ta yapılıyor olması etkinliğe ayrı bir değer katıyor.

BİLİMİN IŞIĞINDA, UNESCO YOLUNDA
 “Bilimin Işığında UNESCO Yolunda” sloganıyla gerçekleşen sempozyumun artık yerleşmiş bir bilim geleneği olduğunu söyleyen Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Selçuk deve güreşlerinin marka olduğu bir kent. Bugün geldiğimiz noktada şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki; devecilik kültürünü yaşatan tek unsur deve güreşleridir. Biz de bu iki tespitin ışığında Selçuk’ta devecilik kültürü ve deve güreşleri üzerine uluslararası boyutları olan bir sempozyum düzenlemeye karar verdik. Ne mutlu ki bizlere birçok kişi ve kurumun desteğiyle bu sempozyumu üçüncüsüne ulaştırıyoruz. Bu yıl 17- 18- 19 Ocak tarihlerinde III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu düzenleniyor. Ben şimdiden bu sempozyuma bugüne kadar emek veren tüm kişi ve kurumlara, bildiri ve çalışmalarıyla bugüne kadar sempozyuma katılan bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

III. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşecek olup halkın katılımına açık olacak. Sempozyum son günü olan 19 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’de İstasyon Meydanı’nda Deve Güzellik Yarışması yapılacak. 20 Ocak Pazar günü Pamucak Güreş Sahası’nda 37. Geleneksel Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali düzenlenecek.

 
Bornova'nın 'altınları' satranç turnuvasında
 
Ahmet Kural-Sıla davasında yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'nın 'altınları' satranç turnuvasında
Türkiye Satranç Federasyonu ve Bornova Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ...
Seferihisar’da imar planını çocuklar yapıyor
Dünya’da bir ilk olan, çocukların kentin yönetimine aktif olarak katılım ...
Dost Market'te ürün de bez torba da ücretsiz!
Bornova Belediyesi’nin ihtiyaç sahiplerinin ücretsiz olarak ihtiyaçlarını ...
 
Can dostlar unutulmuyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, aşırı soğuklarda yiyecek bulmakta zorlanan ...
Buz pistine İzmir damgası!
İzmir Büyükşehir Belediyesi sporcuları, Kocaeli’nde düzenlenen Artistik ...
Urla'nın 'kardeşi' meclis toplantısına katıldı
Urla Belediyesi Ocak ayı ikinci meclis toplantısı gerçekleşti. Urla’nın ...
 
Buca'da toplu sözleşme sevinci
Buca Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasında 1150 sendika üyesini ilgilendiren ...
Grev bitti, minibüs gitti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBAN'daki grevin sona ermesinin ardından, ...
Grev sonrası flaş karar: Emekli oluyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden biri olan Metro A.Ş.'nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva