HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Şubat 2017 Perşembe - 11:07

Selçuk’ta ‘afet’ zirvesi: Masada 5 yer!

AFAD’ın verilerine göre tespit edilen afet toplanma yerleri olarak belirtilen Tören Alanı, Pamucak’ta bulunan iki alan, Kurudağ Mevkii’nde bir alan, Çorak Mevkii Futbol Sahası civarı gibi yerlerin durumları gözden geçirildi.

Selçuk’ta ‘afet’ zirvesi: Masada 5 yer!

Selçuk’ta afet toplanma alanlarının belirlenmesi ve olası depremlere yönelik tedbirlerin amacıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet ve Deprem Bilincini Yaygınlaştırma ve Yapı Stoğunu İyileştirme Komisyonu tarafından Selçuk Belediyesi’nde bir toplantı düzenlendi.

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ve muhtarların da katıldığı toplantıda yapılan sunumlarda Selçuk’ta her mahallede, her vatandaşın ulaşabileceği ilgili genelgelere uygun afet toplanma yerleri ve olası bir depremde yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verildi.

KONUYA İLK İLGİ GÖSTEREN BELEDİYE
Afet toplanma yerleri ve önemini konu alan toplantıda ilk olarak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu Başkanı Ahmet İncir bir sunum yaptı. Sunum öncesinde İzmir’in ilçe belediyeleri içerisinde Selçuk Belediyesi’nin konuya ilk ilgi gösteren belediyelerden biri olduğunun altını çizen Ahmet İncir deprem konusundaki duyarlılığından dolayı Başkan Bakıcı’ya teşekkür etti. 

İncir sunumunda bu alanların oluşturulması ve gerekli alt yapının hazırlanması sürecinin önemine değindi. Türkiye’nin, özellikle de Ege Bölgesi’nin bir deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan İncir; “Deprem afeti oluşturan bir doğa olayıdır. Deprem tıpkı yağmur gibi, fırtına gibi bir doğa olayıdır. Afeti oluşturan bizim binalarımız ve orada oluşan can ve mal kaybıdır. Depremden herhangi bir şekilde kaçış yoktur. Bizim yapacağımız şey duyarlı olmaktır. Bu duyarlılık da en başta örgütlenme ile olur. Örgütlenme ilk ailede başlar. Bir sonraki adımı ise muhtarlıklardır” ifadelerini kullandı.

MUHTARLIK MÜESSESİ ÇOK ÖNEMLİ
Depreme karşı duyarlı olmak adına örgütlenmede muhtarlık müessesinin önemine dikkat çeken Ahmet İncir afet toplanma yerlerinin nasıl oluşturulduğu ve neden önemli olduğuyla ilgili detaylı bilgi verdi. 

İncir, Türkiye’deki binalarının yüzde 80’inin şiddeti 6’yı geçen depremlere dayanamayacağı için afet toplanma merkezlerinin çok önemli olduğunu belirterek, “Afetten sonra toplanmak için mutlaka afet toplanma yerleri oluşturulması gerekiyor. En azından ilk 12 saatin geçirileceği bu yerler insanların paniğini atlatması açısından çok önemli. Başbakanlığa bağlı olarak görev yapan AFAD depremlerle ilgili koordinasyon sürecini yürütüyor. Dolayısıyla toplanma yerlerinin AFAD tarafından onaylanması gerekiyor” dedi.

SELÇUK İÇİN BEŞ YER
Toplantıda ayrıca muhtarlar ve katılımcılar tarafından Selçuk’ta AFAD tarafından belirlenen ve kullanılması mümkün olan afet toplanma yerlerinin durumu da tartışıldı. 

AFAD’ın verilerine göre tespit edilen afet toplanma yerleri olarak belirtilen Tören Alanı, Pamucak’ta bulunan iki alan, Kurudağ Mevkii’nde bir alan, Çorak Mevkii Futbol Sahası civarı gibi yerlerin durumları gözden geçirildi. 

Başbakanlık genelgesine göre bu yerlerin alt yapı durumu, imar plandaki durumu,  afet durumunda rahatlıkla ulaşılabilirliği, engelliler için rahatlıkla ulaşılabilir olması gerektiği belirtilerek; bu yerlerin AFAD onayına sunulması gerektiğini belirtildi.

Toplantıya katılan Mahalle Muhtarları ise kendi mahallelerinde afet toplanma yerleri önerilerini de sundular. Selçuk ilçe merkezi için sunulan öneriler AFAD tarafından onaylandığı takdirde Selçuk’un afet toplanma yerleri olacak.

HER MAHALLEDE GÖNÜLLÜLER SEÇİLECEK
Birinci dereceden deprem bölgesi olan İzmir’in Selçuk ilçesinde afet toplanma yerlerinin belirlenmesi için düzenlenen toplantı da yaptığı sunumun sonunda İncir, “Bu toplanma yerleri can ve mal kaybını en aza indirmek mümkün olacak. Deprem anında oluşan kargaşa son bulacak” dedi.  Afet toplanma yerleri hakkında muhtarların bilgi sahibi olması çok önemli olduğunun altını çizen İncir; “Mahallenin nüfusuna göre her muhtar gönüllü sorumlular seçebilir. Sorumlular içerisinde özellikle sağlık personeli gibi teknik bilgiye sahip kişilerin bulunması çok önemli. Çünkü bu süreçlerde ilk yardım eğitimi ayrı bir önem kazanıyor. Daha sonra gönüllüler ve muhtarlarla başkanımızın da uygun gördüğü tarihte eğitimlere başlamak gerekiyor.  Muhtarlar her vatandaşı toplanma alanı ve deprem sonrası yapılacaklar ile ilgili olarak da bilgilendirecek” şeklinde süreci özetledi.

DEPREM KORKUSUNU BİLGİ VE TEDBİR YENER
Ahmet İncir’in ardından bir sunum yapan Afet Uzmanı Ömer Karaca; Van Depremi, Marmara Depremi, Erzincan Depremi gibi Türkiye’yi ve Anadolu’yu tarih boyunca etkileyen depremler hakkında önemli bilgi verdi. Ege Bölgesi’nin jeolojik yapısının depremle olan ilişkisini anlatan Karaca; “Ege Bölgesi’nde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden çok daha fazla deprem meydana geliyor. Bu jeolojik yapıdan dolayı deprem riski her zaman Ege Bölgesi için fazla...” dedi.  Olası bir deprem anında hangi kurum ve kişilerin aktif rol oynaması gerektiği hakkında da bilgi veren Ömer Karaca;  “Deprem korkusunu bilgi ve tedbirle yenebiliriz” dedi.

BAKICI: AMAÇ KAYIPLARI EN AZA İNDİRMEK
Toplantının sonunda bir açıklama yapan Başkan Bakıcı; “ Bizler ilçenin sorumluları olarak üzerimize düşenleri yapmak zorundayız. Belirleyeceğiz afet toplanma alanlarında bunlarla ilgili lojistik merkezlerin, konteynırların, içerisinde en azından diğer yardım malzemelerinin olmasını sağlamak da yarar vardır. Bunların ötesinde her mahallede bilgilendirme ve gönüllü olacak kişilerin tespitiyle bir süreci başlatacağız. Bu süreç Sayın Ahmet İncir ve Ömer Karaca’nın daha geniş katılımlı kitlelere yaptığı sunumlarla devam edecek. Gönüllülerin eğitimi ve afet toplanma yerleri ile ilgili gerekli adımların prosedürler içerisinde atılmasıyla devam edecek. Deprem gerçeğinden hiçbir şekilde kaçmayarak önce insan hayatını, daha sonra maddi kayıpların en aza indirmek adına çalışacağız” dedi.

 
PKK'ya büyük darbe: 'Halo Dayı' yakalandı
 
Başkan Dalgıç’tan Alaçatı’nın ödüllü festivaline davet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Belediyesi'nde iş kuracaklara büyük destek
İşsizlik sorununa çözüm üretmek ve aile ekonomisine katkı sağlamak adına ...
Akdeniz Akademisi’nde gündem ‘Körfez ve bellek’
Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı'yı ...
Karşıyaka Tramvayı’nda takım tamamlandı!
İzmir'de toplu ulaşıma yeni soluk getirecek Konak ve Karşıyaka tramvayının ...
 
Büyükşehir'de 'siyah-beyaz' buluşma
Altay Spor Kulübü yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nu ziyaret etti.
Büyükşehir Meclisi’nde gündem İZSU: Kocaoğlu rakamlarla konuştu!
Kocaoğlu, İZSU’nun 30. yılı için gerçekleşecek etkinliklere ayrılan bütçeyi ...
Çeşme Belediye Başkanı Dalgıç'tan 'hayır'lı açılış
İzmir'in Çeşme ilçesindeki Çeşme Kent Konseyi hizmet binasının açılışını ...
 
Kocaoğlu paylaştı, sosyal medya yıkıldı: İzmir Marşı coşkusu
Kentin tanıtımı için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan video ...
Başkan Şahin'den 'asırlık çınar'a ziyaret
İzmir'in Menemen ilçesinde 14 Şubat Sevgililer Günü'nde 100'üncü doğum ...
Bornova'da eğitim vatandaşların huzuru için
Bornova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ilçe genelinde yaptığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva