HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Ekim 2014 Pazartesi - 15:20

Selçuk Avrupa Belediyeler Birliği yolunda ilerliyor

Selçuk Belediyesi ile Polonya Türkiye Belediyeler Birliği Konseyi arasında işbirliği ön protokolü ile iki ülke Belediyeleri arasında ilişkilerin geliştirilmesi sağlanması açısından kardeşlik protokolü imzalandı. Selçuk Belediyesinin Selçuk Belediyesi Avrupa Belediyeler Birliğine üye olmasına öncülük eden ATİK Başkanı Aziz Şahin, Türkiye- Polonya arasındaki ilişkilerin 600 yılını geride bıraktıklarını, bugün Selçuk Belediyesi ile yapılan protokol ile 100 yıl sonra tekrar Türkiye Polonya İlişkilerinde bir protokol imzalanabileceği mesajını verdi.

Selçuk Avrupa Belediyeler Birliği yolunda ilerliyor

İZMİR - Geçtiğimiz günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin düzenlediği “100. Yılında Birinci Dünya Savaşı” başlıklı 2. Uluslararası Tarih Sempozyumunda Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ile bir araya gelen ve Selçuk Belediyesinin ABB’ye üye olması konusunda Polonya ile işbirliği ön protokol imzalanması için 75 kişilik Polonya ekibiyle birlikte Selçuk’a gelen Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı (ATİK) Başkanı Aziz Şahin,  İki Belediye arasındaki bu işbirliği protokolüne öncülük etti. Selçuk Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda düzenlenen protokol imza törenine Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Ak parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rıfat Sait, Türkiye Polonya Belediyeler Birliği (TPBB) Eş Başkanı Prof. Dr. Danuta Chmelowska, DEÜ Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Daş, TPBB İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adam Koseski, Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu adına Yönetim Kurulu üyesi Alpaslan Coşkun, Selçuk Kent Konseyi Başkanı İrfan Yıldız, Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Hayri Güller ile çok sayıda Polonya Varşova Üniversitesinden Akademisyenler katıldı.
 
İki kenti birleştiren tarihsel, ekonomik, sosyal ve kültürel dostluk bağlarını göz önünde bulundurarak ortak menfaatler doğrultusunda farklı işbirliği alanlarını teşvik edilerek, bu işbirliğini derinleştirmek, genişletmek ve canlandırmak için her iki belediyeyi buluşturan Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı (ATİK) Başkanı Aziz Şahin yaptığı konuşmada; “Öncelikle değerli belediye başkanımızla böyle bir işbirliği protokolü imzalamaktan çok mutlu olduğumu şahsım ve konseyim adına söylemek istiyorum. Polonya bizim için Avrupa ülkeleri içerisinde stratejik önemi çok büyük olan bir ülkedir. Avrupa ülkeleri içerisinde Lozan Antlaşması’ndan bir gün önce Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı kabul edilen ilk ülke Polonya’dır. İlk büyükelçimizi Varşova’ya gönderdik. Türkiye- Polonya arasındaki ilişkilerin 600 yılını geride bıraktık. Bugün Selçuk Belediyesi ile yapacağımız protokol ile tekrar 100 yıl sonra Türkiye Polonya İlişkilerinde bir protokol imzalayabileceğiz, eğer ömrümüz yeterse” dedi.
 
600 YILLIK DOSTLUK SELÇUK’A GELDİ
Bu zamana kadar 40 tane Polonya’da, 40 tane Türkiye’de olmak üzere 80 belediyeyi kardeş belediye yaptıklarını hatırlatan Şahin, Polonya’dan Almanya arası ve Polonya-Fransa arasında da kardeş şehir ilişkilerini yaptıklarını, 600 yıllık Türkiye-Polonya ilişkileri çerçevesinde Polonya-Türkiye Cumhurbaşkanlarının ve Başbakanların en üst düzey ilişkilerini geliştirdiklerini, birbirlerini ziyaret ettiklerini ve tam da yıl sonuna yaklaşırken Selçuk belediyesi ile Polonya ile yapılan bu iş birliğinin önce Selçuk’a, sonra İzmir’e, Türkiye’ye ve Avrupa’ya hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
 
SELÇUK BELEDİYESİ ABB’NE ÜYE OLACAK
Polonya Türkiye Belediyeler Birliği ile Selçuk Belediyesi arasında bir iyi niyet işbirliği ön protokolü ile buna ilave olarak da yine Polonya’nın Varşova Eyaleti’ne bağlı Pultusk Belediyesi ile kardeş şehir olma ön protokolü yapılacağını belirten Selçuk Belediye Başkanı dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “İki belediyenin kardeş belediye olması hem o belediyelerin bulunduğu illerin, ilçelerin ekonomik, sosyal mali anlamda gelişimine katkı koymasının yanı sıra hem de onun ötesinde çok önemli olarak gördüğümüz Türkiye- Polonya Belediyeler Birliği’nin mensubu olmaya yönelik önemli bir adım atıyoruz. Avrupa Belediyeler Birliğinin kurulması ile Selçuk Belediyesi bu birliğe üye olacaktır” diyerek, bu işbirliğine vesile olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün başta olmak üzere, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı, dekan yardımcısı ve Üniversitede görevli hocalarını kutladığını, bu işbirliğinin hayırlara vesile olmasını diledi.
 
Kardeş kent ilişkilerinden dostluk, kardeşlik, ekonomik ve sosyal dayanışma doğacağını, Katolik dünyasının dini lideri olan Papa’nın iki tanesi Polonya kökenli olduğunu, Meryem Ana’yı ziyaret ettiğini bunun da oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Selçuk kaymakamı Ayhan Boyacı, ayrıca Meryem Ana da yaşayan bazı din görevlilerinin de Polonyalı olduğunu, Polonya ile çok eski yıllara dayanan ikili ilişkilerin devam ettiğini, bu ilişkileri bugün atılan imzalar ile de daha iyi bir şekilde devam ettirileceğine inandığını kaydetti.
 
Türkiye’de olmaktan ve böyle bir protokole imza atmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Polonya Türkiye Belediyeler Birliği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adam; “Pultusk 25 bin nüfuslu ama tarihi 11. yüzyıla kadar uzanan bir şehir. Bu protokolün her iki ülke için verimli olacağını umuyorum” dedi.
 
Törene sonradan katılarak bu işbirliğinin hayırlı olması dileklerinde bulunan Ak parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, başta Polonya olmak üzere Avrupa’dan çok sayıda belediyenin birliğe girmek için protokol imzaladığını, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde Ankara’da bir toplantı yapacaklarını kaydetti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka barışı konuştu: Çözüm anlamaktan geçiyor!
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen ve barış temalı onlarca kültür, ...
Pınarbaşı’nda yollara büyük makyaj!
Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle Pınarbaşı’nda ...
Gaziemir'de maaş isyanı: İşçiler 'grev' dedi
Gaziemir Belediyesi’nde temizlik işlerinde çalışan personel maaşları alamayınca ...
 
İzmir’in 2 başkanı kozlarını sahada paylaştı!
Seferihisar’da gerçekleşen Master Futbol Turnuvası’nda İzmir’in iki gözde ...
Başkan Pekdaş’tan STK’lara tam destek
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği ...
Başkan İzmir’de ‘hemşerileri’ne sesledi
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Tokat Dernekleri Federasyonu’nun ...
 
Çeşme’ye 450 kilometrelik can suyu!
Su sıkıntısı yaşayan Çeşme için “Acil Eylem Planı” hazırlayarak devreye ...
Başkan Soylu'dan Kent EXPO raporu
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, katıldıkları KENT EXPO 2. Şehircilik ...
Başkan Arslan'dan taksicilere özel ziyaret
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan Çiğli Merkez taksi durağını ziyaret ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva