HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Şubat 2016 Cumartesi - 09:48

Selanik’te İzmir günü: Başbakanlardan önce başkanlar buluştu!

Çipras’ın Başbakan Davutoğlu ile İzmir’de yapacağı zirve öncesinde Selanik Belediye Başkanı Butaris’le bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, Türkiye’deki güçlü kara taşımacılığını Yunanistan’ın etkin deniz taşımacılığıyla entegre edip her iki taraf için de önemli kazanımlar elde edebileceklerini söyledi.

Selanik’te İzmir günü: Başbakanlardan önce başkanlar buluştu!

Turizmci, işadamı ve Belediye Meclis üyelerinden oluşan 20 kişilik İzmir Heyeti, ikili ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirliklerine yelken açmak üzere Selanik’i ziyaret etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önderliğindeki heyette İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, ETİK Başkanı Mehmet İşler, TÜRSAB Ege Yürütme Kurulu Başkanı Hasip Ali Hepşen, ÇEŞTOB Başkan Yardımcısı Yakup Demir, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri Semra Aksu, Sıla İlgi Akkaş ve Ali Kökoğuz, İZFAŞ Murahhas Azası Gül Şener ile İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Başkan Yardımcısı Hande Arslanalp de yer aldı. Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, Başkan Kocaoğlu ile heyet üyelerini havalimanında karşıladı.

Yunan Fuarı ile anlaşma imzalandı
Selanik’te ilk olarak Yunanistan’ın en büyük ve en eski fuarcılık şirketi olan HELEXPO Fuar Alanı’nı ziyaret eden İzmir heyeti, burada önemli bir anlaşmaya da imza attı. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk ile HELEXPO Yönetim Kurulu Başkanı Tasos Tzikas, iki kurum arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla bir protokol imzaladı. Törende konuşan Ünlütürk, fuarlar kenti İzmir ile Selanik arasındaki ticaret hacmini karşılıklı olarak artıracaklarını söyledi. HELEXPO Başkanı Tzikas ise iki kent arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için iki belediyenin sergilediği tavrın herkese örnek olması gerektiğini kaydetti.

Çipras-Davutoğlu zirvesinden önce anlamlı buluşma
Daha sonra Selanik Belediyesi’ne geçen İzmir Heyeti, Belediye Başkanı Yannis Butaris tarafından çok sıcak bir şekilde karşılandı. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 8-9 Mart tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirmeyi planladığı zirve öncesinde bir araya gelen Başkan Kocaoğlu ile Başkan Butaris,  iki kent ve iki ülke dostluğu adına önemli mesajlar verdi. Meclis Salonu’nda düzenlenen “İzmir’in turizm ve ticaret potansiyeli” konulu toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Atamızın doğduğu, onun hatıraları ile dolu bu kentte bulunmak, bize gerçekten büyük onur veriyor. Selanik’in bizim için ayrı bir yeri var. Ortak paydamız Atatürk” dedi.

Selanik ve İzmir’i “bir bütünün parçaları” olarak tanımlayan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bakımdan böylesine yakın, aralarında saat farkı bile olmayan bu iki ülkenin, birbiriyle rekabet etmek yerine, aralarındaki ekonomik ilişkileri çok daha güçlendirmesini istiyoruz. Örneğin Selanik, İzmir’in Avrupa’ya; İzmir de Selanik’in Uzakdoğu, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’ya açılan kapısı olabilir. Ama bunun için önce ulaşım olanaklarımızı geliştirmeliyiz.

Türkiye’de çok güçlü bir kara taşımacılık sektörü, Yunanistan’da da çok etkin bir deniz taşımacılığı var. Deniz ve tren yoluyla birleştirilmiş entergre taşımacılık, mutlaka her iki kent için de önemli getiriler sağlayacaktır. Ama yeterli değil! Biz sadece yollarımızı değil; fuarlarımızı, festivallerimizi ve şirketlerimizi de buluşturalım istiyoruz. Sınırları yıkalım, kalıpları kıralım! Gerçek dostluğumuz ve onun doğuracağı sinerjiyle, kan ve gözyaşının şiddetini giderek arttırdığı bu coğrafyada el ele verip ‘inadına barış’ diye haykıralım. Tüm kalbimizle, tüm samimiyetimizle ve tüm gücümüzle.. Buna gerçekten ihtiyacımız var.”

İzmir sunumu yapıldı
İzmir’den ilk kez bu kadar güçlü bir heyetin kentlerine geldiğini söyleyen Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, “Sayın Kocaoğlu ile el ele vererek işbirliğimizi daha da geliştireceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaz aylarında yeniden başlayacak İzmir-Selanik direkt seferlerinin kış aylarında da sürdürülmesini arzuladıklarını belirtti. Demirtaş, “Deniz seferleri de başladı ama devam edemedi. Çok yakınız ama vizeye takılıyoruz. Bu iki sevgi ve hoşgörü kentinin ilişkilerini geliştirmek için daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

Çok sayıda Yunanlı girişimcinin de izlediği toplantıda, İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel tarafından İzmir’in yatırım ve turizm avantajlarını içeren bir sunum yapıldı. Selanik Belediye Başkanı Butaris, İzmir heyeti onuruna bir yemek daveti de verdi.

 
İzmir’de PKK operasyonu: 5 ilçede baskın, yurtta arama!
 
Edebiyatın yas günü: Büyük yazar yaşamını yitirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Defterdarlık'tan Kocaoğlu'na mezarlık yanıtı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun mezarlık yerleri tahsisi ...
Konaklılar ikinci baharlarını yaşıyor!
Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda hizmete açtığı Ziya, Zişan, Saadet ...
İZBAN’ın hattının onarımı Kayseri Belediyesi’ne emanet!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortaklaşa kurduğu İZBAN şirketinin ...
 
Bornova ile Azerbeycan arasında dostluk köprüsü!
Bornova Belediyesi azeri kökenli vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı ...
Karşıyaka bu yıl 800'den fazla öğrenci burs verdi
Karşıyaka Belediyesi bu yıl 800’den fazla öğrenciye burs veriyor. 8 aylık ...
Karabağlar’da istinat duvarı krizine son!
Karabağlar Tahsin Yazıcı Mahallesi 9306/2 sokakta yıkılan istinat duvarı ...
 
Üçkuyular Pazaryeri’nin yol haritası belli oldu: 1 ay içinde…
Üçkuyular pazaryerinin Balçova viyadüklerinin altına taşınması için önümüzdeki ...
Bucalı kadınlar yalnız değil!
Buca Belediyesi’nin kadına yönelik şiddet başta olmak üzere farklı sosyal ...
Kocaoğlu, Paşayeva’yı ağırladı: Teröre karşı tek ses!
Büyükşehir’deki buluşmada Başkan Kocaoğlu ile Azerbaycan Milletvekili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva