HABERLER>EKONOMİ
22 Ocak 2018 Pazartesi - 09:13

Sektörde büyük kriz... Peki üretimi niçin durduruyorlar?

Tavuk üreticilerinin başkanı, entegre şirketlerinin iyileştirme yapmaması durumunda 29 Ocak’ta Ankara’ya yürüyeceklerini, 1 Şubat’a kadar ise sorunun devam etmesi halinde kümeslere civciv almayacaklarını söyledi.

Sektörde büyük kriz... Peki üretimi niçin durduruyorlar?

EGEDESONSÖZ- İzmir merkezli Türkiye Kanatlı Beyaz Et Üreticileri Merkez Birliği’ne bağlı fason üreticiler, ülke genelinde 18 büyük entegre tavuk şirketine yılda 2 milyon ton üretim gerçekleştiriyor.

“BİZİ BORÇLARIMIZLA VURMAYA ÇALIŞIYORLAR”
Son bir yılda tavuk üreten fason şirketleri altlıkların % 250, kömürün % 200 artması sonucu bir bir kapanmaya başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile aralarındaki sözleşme doğrultusunda elektrikte yapılan % 30 iskonto ise iptal edildi.

Artan maliyetler karşısında üreticiler kilogram canlı et fiyatı başına üretim maliyetlerinin 80 kuruşa çıkarılmasını talep etti. Taleplerinin yerine getirilmediğini belirten Başkan Abdullah Koç “Bilgilendirme toplantısı yaptık ve bize olumlu geri dönmek yerine bir entegre şirketi üreticilerimizi arayarak ‘sizi işaretleriz’ diyorlar. Yani bize açıkça diyorlar ki bankalara borcunuz var. ‘Size civciv vermeyiz, iflas edersiniz’ demektir bu. Zaten iflas etmişiz. İstesek de istemesek de üretime devam edemeyiz” dedi.

“NE UMUT KALDI NE GÜCÜMÜZ”
Türkiye genelinde 14 bin üreticinin 18 büyük entegre şirkete mahkum edildiğini ileri süren Başkan Koç “Kaderimiz entegre şirketlerinin iki dudağı arasında. İki yıldır maliyetlerde iyileştirme olur umuduyla zararına çalışıyoruz. Ne umudumuz ne de üretime devam edecek gücümüz kaldı. Sektör son iki yılda 3 bin kümes kapattı. Samsun’da 3 aydan beri tavuk üretimi durmuş, işletmeci evini arabasını satmış. Entegrelerin yanı sıra biz hükümetten de ton başına 35 kuruş destek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“BU KARARDAN DÖNÜŞ YOK”
Başkan Koç açıklamasında “İlk etapta bugün 80 kümes yani 10 milyon kapasiteli üretici karar aldık. Balıkesir, Bursa ve Manisa da katıldı. Denizli ve Aydın da katılacak. Yazılı olarak imzalı katılım sözleşmesi istiyoruz. Üretimi durduracağız. Türkiye’nin protein ihtiyacının % 30’unu karşılıyoruz. İnsanlarımız bugün markete gidip tavuğun kilosunu ortalama 7 TL’den alabiliyor. Ülke için oldukça önemli bir sektör. Bizi desteklemek yerine hakkımız olanı vermiyorlar. 1 Şubat 2018’e kadar entegreler iyileştirme yapmazlarsa üretimi mutlak şekilde durduracağız. Bu yoldan artık istesek de dönemeyiz” şeklinde konuştu.

‘ANKARA’YA YÜRÜME KARARI’
Ege ve Marmara illerindeki büyük kümes sahipleri ile toplantıda bir araya geleceklerini ve Ankara’ya yürüme kararını alacaklarını ifade eden Koç “29 Ocak’a kadar iyileştirme olmazsa entegre şirketleri ile on binlerce üretici olarak Ankara’ya yürüyeceğiz. Hafta içi Manisa, Balıkesir ve Bursa’da toplantılar yapacağız. Ankara’ya yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

 
Bakanlık'tan 'Afrin' açıklaması: 24 kişi gözaltında
 
Erdoğan: 'Arkamızda ABD var diyerek...'
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Ocak 2018 Salı 08:41

Türkiye'de tavukçulukta bitirildi. geldiğimiz nokta bu. milletçe perişanız. hala daha birilerinin peşinden koşuyorlar.

Yorumu oyla      11      5  
konuk 22 Ocak 2018 Pazartesi 21:02

Küçük işletmelerin de kapitalizmin ne demek olduğunu öğrenme sırası geldi demek ki! Birlik olmanın, birlikte davranmanın, dayanışmanın, güç birliği yapmanın gerçek anlamını öğrenmedikçe, bunu öğrenip kurdukları birlik aracılığıyla girdilerini kendileri üretip, almadıkça tesislerine bağladıkları sermayeyle büyük sermayenin oyuncağı olmayı sürdürürler! Acı ama öğrenilmesi, anlaşılması gereken gerçek bu!

Yorumu oyla      11      6  
ÜZÜLMEYİN 22 Ocak 2018 Pazartesi 17:02

NEDİR O TAVUK ÇİFTLİKLERİ İÇİNDE VATANDAŞIN ÜZERİ PİS KOKAR, VERİLİR TALİMAT CİVCİV DE İTHAL EDİLİR.DÜNYA KÜRESEL ISINMA NEDENİYLE TARIM-HAYVANCILIK VE SANAYİDE KARINCA GİBİ ÇALIŞIYOR BİZ AĞUSTOS BÖCEĞİ GİBİ 24 SAAT KONUŞUYORUZ.

Yorumu oyla      13      5  
Hüseyin SEVEN ÜRETİCİ 22 Ocak 2018 Pazartesi 16:56

Bu karar türkiye genelinde alinmazsa istenilen sonucun alınacağına inanmiyorum neden çünkü diğe bölgelere üretimi kaydırarak bu açığı kapata bilirler ama türkiye genelinde alınırsa böyle bir karar sonucu lehimize olur çünkü hiçbir entegre bir civcivini dahi çöpe atmak istemez ve de buna gerek dahi kalmadan anlaşma. Yüde yüz sağlanacaktır ama bu şekliyle istenilenin alınacağına inanmıyorum.

Yorumu oyla      11      5  
AYDIN GÜLER 22 Ocak 2018 Pazartesi 12:04

HAKKIMIZI ALMAK İÇİN YÜRÜMEMİZ GEREKİYORSA YÜRÜYELİM. DÜNYANIN KANUNU BU HERZAMAN İYİ ORGANİZE OLMUŞ AZINLIK ORGANİZE OLAMAYAN ÇOĞUNLUĞU YÖNETİR BİZLER YÖNETMEK İÇİN DEYİL HAKKIMIZ BUNU YAPALI

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar haftaya nasıl başladı? İlk veriler...
Dolar fiyatları TCMB'nin açıkladığı faiz kararıyla 3.77'ye çekilmesine ...
Şok kararın etkisi yarın hissedilecek!
ABD`de federal hükümetin bütçe krizi nedeniyle kısmen kapanmasının ikinci ...
Bakan açıkladı: 300 bini ülkeye giremedi!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bakanlık olarak geçen yıl yaklaşık 50 ...
 
Vergi tahsilatında hedef aşıldı!
Türkiye'de geçen sene 536 milyar liralık vergi tahsilatı olurken, belirlenen ...
Türk hava sahası yarım dakika boş kalmadı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk hava sahasında ...
KESK'ten İzmir'de 'ek zam' eylemi
İzmir'de basın açıklaması yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ...
 
Ve 'civciv direnişi' başlıyor: Tavuk üretimi duracak!
Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, 1 ...
Taşeron işçileri dikkat: Duyurular sadece oradan...
Taşeron işçilerin kadro bekleyişi devam ediyor. Yüzlerce taşeron işçi ...
Yeni dönem başladı... Artık zorunlu!
Coğrafi işaretlerde amblem kullanımı zorunluluğu başladı. Konu ile ilgili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva