HABERLER>EKONOMİ
6 Şubat 2018 Salı - 11:30

Sektör altın buldu: Şey'i bile dolarla!

Türkiye’de milyonlarca ton tavuk gübresi artık elektrik enerjisine dönüştürülecek. Tavuk üreticileri daha önce para vererek elden çıkarmaya çalıştıkları gübreyi bundan sonra satarak para kazanacaklar.

Sektör altın buldu: Şey i bile dolarla!

EGEDESONSÖZ- (ÖZEL HABER) Türkiye’de milyonlarca ton tavuk gübresi artık elektrik enerjisine dönüştürülecek. Tavuk üreticileri daha önce para vererek elden çıkarmaya çalıştıkları gübreyi bundan sonra satarak para kazanacaklar. Gübreyi satın alan firma gelip kümesleri temizleyecek.

İzmir Kanatlı Eti Yetiştiriciler Birliği Başkanı Abdullah Koç “Kümes sahipleri hem para kazanacak hem gübre sağlıklı koşullarda elden çıkarılacak hem de bu gübreden elektrik enerjisi elde edilecek. Her açıdan sevindirici bir gelişmedir. İmzaladığımız sözleşme her şekilde fayda sağlayacak” dedi.

ÜSTÜNE PARA VERİYORLARDI ŞİMDİ SATACAKLAR
Türkiye’de yıllardır tavuk üreten işletmeler 45 günlük dönem sonunda kümeslerde biriken tonlarca kanatlı hayvan gübresini ellerinden çıkarmak için piyasadaki gübrecilere para ödeyerek kurtuluyordu. Ayrı bir masraf kalemi olarak işletmelere yük getiriyordu. Sektör yeni bir gelişme ile hem rahatlayacak hem de elden çıkarmaya çalıştıkları gübreden para kazanacak.

YILLIK 17000.000 kWh ELEKTRİK ELDE EDİLECEK
İzmir Kanatlı Eti Yetiştiriciler Birliği, geçtiğimiz günlerde Anadolu Birlik Holding ile sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşme kapsamında firma birliğe bağlı işletmelerde her dönem (45 gün) kümeslerde biriken tonlarca gübreyi alacak ve biokütle (bitkisel ve hayvansal atık) enerjisine dönüştürecek. Söz konusu enerjiden ise EPDK(Enerji Piyasası Denetleme Kurulu)’dal alınan lisans diploması doğrultusunda elektrik enerjisi üretilecek. Anadolu Birlik Holding tarafından Bursa ve Akhisar’da da kurulan tesislerde yıllık ortalama 175 000.000 kwh elektik enerjisi üretilecek.

PARA ETMEYEN GÜBRE ŞİMDİ DOLAR’LA SATILACAK
Kümes sahipleri daha önce para vererek kümeslerini gübreden temizlemek zorunda kaldığı göz önünde bulundurulduğunda hem tavuk yetiştiren işletmeler gübre karşılığında para kazanacak hem de kümeslerden çıkan kanatlı hayvan gübresi elektrik enerjisine dönüştürülerek elektrik enerjisi elde edilmiş oluyor. Söz konusu sözleşme kapsamında kümes sahiplerinden alınan gübre ton başına 1.5 Dolar’dan satılacak. 100.000 kapasiteli bir tavuk veya hindi kümesinden dönem itibariyle çıkacak olan gübre yaklaşık 120 ton civarı. Bu durumda kümesten çıkan gübreden üretici yaklaşık 180 Dolar, TL karşılığı ise yaklaşık 678 TL kazanacak.

“KÜMES SAHİPLERİ İÇİN ÜLKE İÇİN FAYDALI”
Türkiye Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, konuya ilişkin sözleşmenin üreticilerin yararına olduğunu ve her dönem çıkan gübreyi elden çıkarmaya çalışan kümes sahiplerini daha önce üstüne para ödedikleri gübreden artık para kazanacaklarını hatırlattı. Birlik Başkan Koç “Üretici daha önce gübreyi elden çıkarmak için piyasadaki gübrecilere üstüne para vererek elden çıkarmaya çalışıyordu. Bu sözleşme sayesinde artık o para etmeyen gübreyi Dolar karşılığında firmaya satacak. Bununla beraber hem para kazanacak, hem sağlıklı koşullarda taşınmış olacak, hem de ülken faydasına bu gübreden elektrik enerjisi üretilmişi olacak. Her koşulda faydalı bir gelişme. Kümes sahipleri ton başına 1.5 Dolar kazanacak” dedi.

 
Bodrum'un hayalet köyü.... İşgal başladı!
 
İzmir'deki patlamada kahreden ayrıntı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
meraklı 6 Şubat 2018 Salı 23:47

Boykot ne oldu başkan? Millete duyuru yaptınız, sonra? Reklam için miydi, anlaştınız mı? Kendi sermayenizle büyüklerin taşeronluğuna devam mı?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'deki perakende devinden kötü haber!
Fransız perakendecilik devi Carrefour, 2014 yılında Dia'dan devraldığı ...
Kordon’un patronu Şanlı tek hayalini açıkladı: Olursa çok güzel olur!
Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Şanlı, “Kordon benim aşkım. İzmir’in ...
Otobüslerde yeni dönem devreye giriyor: Artık...
Hükümet, trafik kazalarının önüne geçmek için harekete geçti. Kamera zorunluluğunun ...
 
İşte yerli WhatsApp'ın özellikleri!
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, yeni geliştirilen uygulama 'PTT Messenger' ...
Yüz binlerce taşeron işçi bu haberi bekliyor!
Taşerona kadro verilmesi konusunda geçtiğimiz dönemlerde yayınlanan Kanun ...
Bakan açıkladı: Bunu yapana 300 koyun ve maaş!
Köyden kente göçü önlemek için yürürlüğe konulan teşviklere bir yenisini ...
 
Taşeron sınav sonuçları o tarihte!
Kadrolu pozisyonda çalışmak için geçtiğimiz günlerde kadro başvurularını ...
TÜİK, enflasyon rakamlarını açıkladı
TÜİK, yılın ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici enflasyonu ...
Dolar yeni haftaya nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Geçtiğimiz haftayı dar bantta hareket ederek tamamlayan dolar kuru yeni ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva