HABERLER>GÜNCEL
11 Aralık 2019 Çarşamba - 23:30

Şehir plancılarından flaş çağrı: Gökdelen ruhsatı durdurulsun!

Şehir Plancıları İzmir Şubesi yetkilileri, Alsancak Pasaport’taki Zorlu Konak Projesi’nde ruhsat durdurulmasına gidilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne dilekçe verildiğini açıkladı. Şehir Plancıları internet sayfasında, “Usule aykırı yapı ruhsatı konusunu takip ediyoruz”  açıklaması yapıldı.

Şehir plancılarından flaş çağrı: Gökdelen ruhsatı durdurulsun!

Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nden yapılan basın açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

“İzmir kamuoyunda önemli bir konu haline gelen "Zorlu Konak Projesi"ne  ilişkin 9 Aralık Pazartesi günü yaptığımız yazılı açıklamada söz konusu parselin, alt ölçek ve üst ölçekli plan kararlarının, söz konusu parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin iptal edildiği 02.10.2009 tarihinden bugüne kadar uyumsuz olduğunu belirtmiştik. Aynı açıklamada bu alanda ruhsat verilebilmesi için 3194 sayılı İmar Kanunu`nun hükümlerince alt ölçekli planın uyumlu hale getirilmesi zorunluluğu ifade edilmiş ve 2018 yılında verilen ruhsatın İmar Kanunu hükümlerine aykırı olduğu bilgisi de paylaşılmıştı.

Konu basında yer almaya devam ederken Sayın Tunç  SOYER`in yaptığı açıklamaları değerlendirdiğimizde sürece ilişkin kimi noktaların yanlış anlaşıldığını düşünüyoruz. Açıklamalarında Tunç SOYER, projenin durdurulması için bundan önce 3 kez yasal girişimde bulunulduğunu ve mahkemelerce planların uygun görüldüğünü ifade etmiştir.

Öncelikle bahsedilen planlar söz konusu parseli de içeren Alsancak-Kahramanlar Bölgesi`ni kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarıdır. Tarafımızca açılan davalarla 2010 yılında onaylanan planın İzmir 4. İdare Mahkemesi`nin 2010/2024 E. 2011/1772 K. sayılı kararıyla iptal edildiği, 2013 yılında onaylanan planın İzmir 1. İdare Mahkemesi`nin 2013/1746 E. 2015/787 K. sayılı kararıyla iptal edildiği, 2015 yılında onaylanan planın İzmir 3. İdare Mahkemesi`nin 2016/429 E. 2017/1601 K. sayılı kararıyla iptal edildiğini hatırlatalım. Ancak ruhsat verilmesi konusunun 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının üst ölçeğe uyumu ile ilintili olduğunu da vurgulamak isteriz. 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı sürecinin ne durumda olduğundan ziyade asıl önemli olan 02.10.2009`dan bugüne dek süren bir uyumsuzluğun varlığıdır.

Tekrar altını çizmek gerekirse Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği`nin 5.maddesi 2.fıkrasında yer alan "Alt kademe planların, üst kademe planların kesinleştiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde ilgili idarece üst kademe planlara uygun hale getirilmesi zorunludur. Aksi halde, üst kademe planları onaylayan kurum ve kuruluşlar, alt kademe planları en geç altı ay içinde üst kademe planlara uygun hale getirir ve resen onaylar. Alt kademe planlarla üst kademe planlar arasındaki uyumsuzluğun giderilmesine ilişkin on sekiz aylık süre içindeki yeni yapı ruhsatı başvuruları, yürürlükte olan uygulama imar planına göre sonuçlandırılır. Bu sürenin dolduğu tarihe kadar alt kademe planlar ile üst kademe planlar birbirleriyle uyumlu hale getirilmemiş ise, planlar birbiriyle uyumlu hale getirilinceye kadar bu alanlarda yeni yapı ruhsatı düzenlenmez…" ifadesine göre uyumsuzluğun üzerinden 9 yıl geçmiş olmasına rağmen Aralık 2018`de verilen ruhsat usule aykırıdır.”

Ayrıca Tunç SOYER verdiği demeçte ruhsatı Konak Belediyesi`nin verdiğini ve İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin iptal etme yetkisinin olmadığını belirtmiştir. Biliyoruz ki büyükşehir belediyelerinin imar denetim yetkisi ve hatta bununla yetkili birimleri bulunmaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun "Büyükşehir belediyesinin imar denetim yetkisi" başlığı altındaki 11.maddesinde "Büyükşehir belediyesi, ilçe (…)(2) belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Denetim yetkisi, konu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi istemeyi, incelemeyi ve gerektiğinde bunların örneklerini almayı içerir. Bu amaçla istenecek her türlü bilgi ve belgeler en geç onbeş gün içinde verilir. İmar uygulamalarının denetiminde kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından yararlanılabilir. Denetim sonucunda belirlenen eksiklik ve aykırılıkların giderilmesi için ilgili belediyeye üç ayı geçmemek üzere süre verilir. Bu süre içinde eksiklik ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, büyükşehir belediyesi eksiklik ve aykırılıkları gidermeye yetkilidir…" hükmü hem ilçe belediyesinin hem de büyükşehir belediyesinin sorumluluğu olduğunu ifade etmektedir.

Bu doğrultuda Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak 10 Aralık 2019 tarihinde hem Konak Belediyesi`ne hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı`na mevzuata aykırı olarak verilmiş olan ruhsatın durdurulması hususundaki yazılı başvurumuzu yapmış buluyoruz. Kent merkezinde yeni bir kent suçunu önlemek adına yetkili kişileri ve ilgili kurumları gereken işlemleri yapmaya, İzmir kamuoyunu da konunun takipçisi olmaya davet ediyoruz.”

 
Eren yolcu: Göztepe'nin 'derdi' bitiyor!
 
İzmir'de yılbaşı öncesi 'kaçak ürün' operasyonu!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 12 Aralık 2019 Perşembe 11:34

Bir şeye benziyor gökdelen ama ... burada yazamıyorum.

Yorumu oyla      4      8  
bayraklı'lı 12 Aralık 2019 Perşembe 09:43

Bayraklı 75. Yıl Mahallesi 14 - 15 kat 1 sokak altında bulunan Alpaslan ve Fuat Edip Baksı Mahallesine gelince 4 kat. Tamam 4 kata da razıyız da Yapamayacağınız kentsel dönüşüm projeniz yüzünden evlerimizde tadilat bile yapamıyoruz. Az birazda halka dönün.

Yorumu oyla      6      6  
Bülent ışık 12 Aralık 2019 Perşembe 07:37

Yapılacak bina çocukların legoları üst üste rastgele koymasıyla yaptıkları oyuncak gibi.Bu bina Izmir'in değerini düşürür.

Yorumu oyla      9      6  
Vatandaş 12 Aralık 2019 Perşembe 03:03

Keşke biraz da gecekondu dağlarını dert etseler....

Yorumu oyla      6      5  
chp li sevket 12 Aralık 2019 Perşembe 00:02

vicdansızlar;Halka 4 kat halkın sırtından köşeyi dönenlere 64 kat.Merak ediyorum size bir şeyler var mı?

Yorumu oyla      10      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'de Türkiye'ye yaptırım tasarısı onaylandı!
ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye yaptırım öngören yasa tasarısını ...
Kalın'dan 'yaptırım', 'Libya' ve 'Doğa Koleji' açıklaması
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kabine Toplantısı'yla ilgili basın ...
Balıkesir'de bir deprem daha!
Dün gece 4.6 büyüklüğündeki depremle sallanan Balıkesir'de bugün saat ...
 
Kazada düşen bayrağı katlayıp, araca koydu
Adapazarı’nda, takla atan otomobilin sürücüsü yaralandı. Bir polis memuru, ...
DHA muhabirine saldıran 3 kişi, serbest bırakıldı
Konya'da dün 3 kişinin yaşamını yitirdiği, çöken binanın bulunduğu bölgede ...
FETÖ'nün 33 hücre evine baskın: 22 gözaltı!
İstanbul'da FETÖ'ye ait 33 hücre evine düzenlenen operasyonda aranan 22 kişi yakalandı.
 
31 Aralıktan itibaren kullanılamayacak!
WhatsApp, yeni yıl itibarıyla destek vermeyi keseceği telefonları açıkladı. ...
Kürtajı kabul etmeyen hamile eski sevgilisini, arkadaşına dövdürmüş
Adapazarı'nda 7 aylık hamile F.A., sokak ortasında kapkaççı sandığı kişinin ...
'Fermuar' açılmıyor, ambulanslar yolda kalıyor
İstanbul'da günde ortalama 270 ambulans görev yapıyor ve bu araçlar her ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva