HABERLER>GÜNCEL
26 Eylül 2020 Cumartesi - 10:54

Şehir Plancıları Odası'ndan 'İnciraltı' çıkışı: Şehircilik ilkelerine aykırı!

İzmir İl Toprak Kurulu’nun İnciraltı için aldığı “tarım dışı planlama yapılabilir” görüşüne bilimsel meslek odalarının tepkileri sürüyor. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden sonra Şehir Plancıları Odası da şehircilik ilkelerine aykırı olan bu kararın “kabul edilemez olduğunu bildirdi. Ayrıca, bölgenin tarım dışı kullanılamayacağının tescillendiği mahkeme kararı da hatırlatıldı.

Şehir Plancıları Odası ndan  İnciraltı  çıkışı: Şehircilik ilkelerine aykırı!

İzmir İl Toprak Kurulu’nun İnciraltı için aldığı “tarım dışı planlama yapılabilir” görüşüne bilimsel meslek odalarının tepkileri sürüyor. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden sonra Şehir Plancıları Odası da şehircilik ilkelerine aykırı olan bu kararın “kabul edilemez olduğunu bildirdi. Ayrıca, bölgenin tarım dışı kullanılamacağının tescillendiği mahkeme kararı da hatırlatıldı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu şu bilgileri verdi: “İnciraltı bölgesine ilişkin Turizm Merkezi ilanı sonrası onaylanan, alanın ve çevresinin doğal niteliklerini, tarımsal niteliğini, doğal sit olma özelliğini yok sayan, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olan, kamu yararı içermeyen çok sayıdaki imar planı iptal edilmişken ve İl Toprak Koruma Kurulunun 10.03.2010 tarih ve 17818 sayılı kararının iptaline yönelik yargı kararı ile de alanın tarımsal niteliği onaylanmışken, “tarım dışı planlama yapılabilir” görüşü veren  İl Toprak Koruma Kurulunun 23.09.2020 sayılı kararı kabul edilemezdir. Odamızın İnciraltı bölgesine yönelik geçmişten günümüze ilettiği görüş yine geçerli olup, önceliğimiz her zaman olduğu gibi toplum ve doğa yararıdır ve olmaya da devam edecektir.

Birinci Derece Doğal Sit
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu konuyla ilgili değerlendirmesinde, “İnciraltı bölgesi, her defasında sınırları genişletilmek üzere 13.09.1989, 20.09.1991 ve son olarak 30.06.2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararları ile Turizm Merkezi Alanı olarak belirlenmiştir. Ayrıca, ilk kez 1999 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş, 2002 yılında sit derecesi değiştirilerek 1, 2, 3.Derece Doğal Sit Alanları belirlenmiş ve son olarak da, 2007 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırı genişletilmiştir.

Turizm Merkezi Alanı ilanı öncesi onaylanan planlarda alanın ağırlıklı olarak Tarım Alanı kararı korunmuş, daha çok kuzey kısmı planlara konu edilmiştir. 1973 yılı İzmir Metropoliten Alan Nazım İmar Planında “Tarım Alanı” ve “Rekreasyon Alanı”, 1986 yılında onaylanan Nazım İmar Planında ise “Tarım Alanı”nda kalmaktadır. 2007 yılında onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı ve 2009 yılında onaylanan 1/100000 Çevre Düzeni Planında  “Tarım Alanı” kararı korunmuşsa da alanın tümüne yönelik planlar aracılığıyla yapılan müdahaleler, Turizm Merkezi Alanı ilanı sonrasında  başlamıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Alanın tarım dışı kullanılamayacağı hukuken de tescillendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından EXPO adaylık başvurusu gerekçe gösterilerek 2007 yılında onaylanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile, İnciraltı bölgesine “Fuar Alanı” kararı getirildiğini hatırlatan Şehir Plancıları Odası İzmir Şibe Yönetim Kurulu, “ Bu tarihten sonra 2009 yılında ve sonrasında 2011 yıllarında onaylanan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planları ile de alanın tarımsal niteliği yok sayılarak yapılaşmaya konu kullanım kararları belirlenmiştir. Ancak söz konusu plan iptal edilmiştir. Alanın tarım dışı amaçlı kullanımını uygun bulan İl Toprak Koruma Kurulunun 10.03.2010 tarih ve 17818 sayılı kararı, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 19.01.2012 tarih ve E:2010/1020, 2012/31 sayılı kararı ile iptal edilmiş ve bu kararla alanın tarımsal niteliği hukuken de tescillenmiştir” ifadelerini kullandı.

Doğal sit alanlarında plan onama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçmesi ve alana özel çıkarılan 6324 sayılı İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun kapsamında İnciraltı bölgesinde yeni bir plan süreci başlatıldığı da vurgulanarak. “Bunun üzerine alanı yapılaşmaya açacak şekilde ilki 02.01.2012 tarihinde olmak üzere, 04.03.2012 ve 06.08.2013 tarihlerinde alanın tarımsal niteliğine ilişkin yargı kararı da hiçe sayılarak iki ayrı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı onaylanmıştır.  Ancak, bu planlar da yargıya taşınmış ve son onaylanan planlar da yargı kararları ile iptal edilmiştir” denildi. (Egeli Gazete)

 
Ayda ÖZEREN yazdı... Ruhun sükûneti
 
Güneşle dans
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sabit 25 Ocak 2021 Pazartesi 23:46

Konak tüneli şehrin kalbine saplanırken hepimiz neredeydik? Bazı hataların geri dönüşü de olmuyor maalesef...

Yorumu oyla      2      3  
İzmirli 25 Ocak 2021 Pazartesi 23:34

İnciraltı bölgesi kaç yıl imar planlaması yapılmadan duracak? 3 yıl 5 yıl 10 yıl... Eninde sonunda imar planlaması yapılacak. Peki bu geçen sürede neler olacak? Tarım yapılamadığı için toprak sahipleri birer birer sermaye sahiplerine arazilerini satacak satıyorlar da zaten... Eee sonuç ne oldu kim kaybetti? Tabi ki arazilerin gerçek sahipleri kaybetti. Sonuç olarak bu bölgede imar planlaması yapılmasın diyenler bu toprakların iş adamlarına peşkeş çekilmesine hizmet ediyorlar

Yorumu oyla      2      3  
REİS 26 Eylül 2020 Cumartesi 19:23

BİR ÖNERİM OLACAK,ŞU ZİRAAT MÜH.ODASINA BU YERLERİ BEDAVA KİRAYA VERİN ÜRÜN YETİŞTİRSİNLER ZİAATI ÇOK İYİ BİLİYORLAR YA HEM ONLARDA PARA KAZANIR

Yorumu oyla      2      3  
Kemal Yörük 26 Eylül 2020 Cumartesi 19:05

Günümüz şartlarında artık İnciraltı''da tarım dışı planlamaya karşı çıkmak asıl şehircilik ilkelerine aykırıdır. Verimli, ekonomik, sürdürülebilir tarımın yapılamayacağının konuyu ve bölgeyi bilen herkes tarafından apaçık görüldüğü bir alanda çıkıp da burası tarım alanı olarak kalmalı diye diretmek akla, vicdana, gerçeklere ve bilime karşı bıçak çekmektir. İlgili meslek odaları görev ve sorumluluklarını yerine getirsinler ve ilk iş bölgeyi ve ahaliyi ziyaret etmekle başlasınlar. Meslek odalarının bu kadar büyük ve önemli bir konuya bu denli uzaktan ve mevcut gerçekleri görmezden gelerek yaklaşmaları şehrimiz ve ülkemiz adına çok üzücüdür, bir an evvel basmakalıp at gözlüğü yaklaşımını bırakıp, bölgenin ve şehrin gerçek verilerini ele alacak bilimsel yöntemlere geri dönmelidirler!..

Yorumu oyla      2      3  
Şaşırmadık... 26 Eylül 2020 Cumartesi 18:30

Çok fazla yazmaya gerek yok... ŞAAAAAAŞIIIIIIIRRRRRRMAAAAAADIKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK... Lakin ; koca izmiri korudular sanki bir burası kaldı.... Bakın işinize, vebale giriyorsunuz......

Yorumu oyla      2      3  
GERÇEK İZMİRLİLER 26 Eylül 2020 Cumartesi 17:48

SATIN SÖZDE ŞEHİR PLANCILARI İZMİRE KİM ÇİVİ ÇAKMAYA KALKTI TAM 55 YILDIR İZMİRLİ OLARAK BAKIYORUM HEP ENGEL HEP MAHKEME HEP LA YAHU NİYE İZMİRİMİZE EZİYET EDERSİNİZ

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 26 Eylül 2020 Cumartesi 17:17

Her kafadan bir ses çıkıyor. Bu işten siyasi çıkar mı acaba diyenler bile aşağıda görüldüğü üzere yorum da yazıyorlar. Hükümetin partisi çözecekmiş de ... Önce otogar metrosunu, hızlı treni bitirsinler. 8 yıldır devam eden işin sadece yüzde 38'i bitmiş. Bu hızla 20 yıla biter.

Yorumu oyla      2      3  
İsmail Yıldız 26 Eylül 2020 Cumartesi 14:25

Anlamadığını şu bu odalar, bu şehir beton yığınına dönerken.. NEREDEYDİLER.. O MAHKEMELER NEREDEYDİLER.. BU ŞEHRİ BİRLİKTE KATLETTINİZ..! O RANTLAR, Mavişehir''de, Bornova''da, Bayraklı''da, şimdilerde HALKAPINAR GÖKDELENLERİNDE.. İSTİNYE PARK''ta.. Balçova ve Gaziemir AVM lerinde.. NEREDEYDİNİZ SEVGİLİ Ziraat ve şehir planlcıları, mimar odalarımız..? ... İNCİRALTI da o yerlerden biriydi evet çok haklısınız..!! ANCAK orasını kim takan ettşrmedi biliyor musunuz...? O TOPRAKLARIN SAHİPLERİ..!! ONLAR ORALARDA TARIMDAN GEÇİNMEYİ TERCİH ETTİLER..!! SİZ HANGİ "DOĞAL SİT"TEN BAHSEDİYORSUNUZ? ANCAK ARTIK ŞEHİR İÇINDE KALDI.. NE SULARI NE DE O TARIM ARAZŞKERİ YOK ARTIK.. GİDİN, GEZIN TOPRAK SAHİPLERİ ŞLE TERŞNDE TOPRAĞA BAKARAK KONUŞUN..! EĞER BİLİM OKUDUYSANIZ.. MAHKEMEKER DE DE GERÇEKTEN HUKUK İŞLİYORSA, GERÇEK BİLİM RAPORLARUNA BAKAR.. BURASI % 97. ÖZEL MÜLKTÜR.. HIÇ DOĞAL SİT''İN SAHİBİ OLUR MU..? ADI ÜZERINDE "DOĞA''CA MEYDANA GELMİŞ OLAN" DEMEKTİR.. ŞİMDİ DU BORLAŞMIŞ.. TARIM VE ÜRÜNLERİ NLERİ ZATEN ZEHİRLİ..! YOLLARDIR İLAÇ YEMEKTEN BİTMİŞ.. ŞEHRİN KARBUN GAXLARININ İÇINDE KALMIŞ.. SERA GÖRÜNÜMÜ ŞSE, AZ VERGİ İÇİNDİR SADECE İÇİ KUP KURU HEPSİNİN.. KAÇAK YAPI HER YERİ SARMIŞ VE ŞYI DE EANT VAR.. HER HALDE YAJUNDA SIRT SIRTA DÜĞĞN MANGAL BÜFE, ÇAYHS E, MEYHANE DOLAR..VB VB DOLAR.. YAHU ALLAH AŞKINA..! ADKNUZ "PLAN"CI "ZİRAAT"ÇI ĞSE GIDŞN ORALARDA NE OLMUŞ .? NEDEM YIKILMIYOR.. NEDEN ADAM GİBİ BİR OLAN YAPILMIYOR..? ONLARI MAHKEMEYE GÖTÜRÜN..!! SON SÖZ : ORALAR ÇOKTAN BİTİRİLMİŞTİR.. TEK ÇARE ÖRNEK ADAM GIBİ BİR PLAN.. BUNA KĞM KARŞI ÇIKARSA İZMİR''DE, TARİHTE AFFETMEZ.. ....ODA BAŞKANLARIMIZDAN BEKLEDİĞİM : ESKİ ANLAMSIZ ÇEKİŞMECİ TAVIRLAR YERİNE, İNCİRALTI İÇİN ŞEHİR, KAMU VE MÜLK SAHİPLERİ İLE ORTAK BIR ÇÖZÜME VE SİYASETİN GİRDAPLARINA YEM OLMADAN...!! BİR AN ÖNCE, ORTAK BİR PLANA KATKI SUNMALARIDIR.. SAYGILARIMLA...

Yorumu oyla      3      9  
Kamuran İnan 26 Eylül 2020 Cumartesi 13:37

İzmir'de siyaset çok basit. CHP seçim öncesi sorun olan tüm konuların ilgilileriyle toplantı yapıp çözüm sözü verir. Seçilir ama çözmez. Bu defa aynı ilgililer hükümetin partisine gider yardım ister. Onlar çözmeye kalkarsa ilgili odalar, STK'lar hemen harekete geçer. Sonuç: Yıllardır çözülmemiş onlarca sorun. 2024'e kopyala yapıştır.

Yorumu oyla      3      6  
Zafer 26 Eylül 2020 Cumartesi 13:18

Bizden yana sizlere hakkımız helal olsun!...İnciraltı Koruma Amaçlı planlandığında Topraklarımızın yarısnı sizlere ve İzmirlilere yeşil alan olarak bırakacağız. Allah hepimize sağlık versin o topraklar üzerinde yudulayacağınız her bir fincan çay için bizlere dua edersiniz.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nedim ATİLLA yazdı... Türkçem! Dil Bayrağım
Nedim ATİLLA yazdı... Türkçem! Dil Bayrağım
Tayfun MARO yazdı... Bir gösteri olarak gündelik hayat
Tayfun MARO yazdı... Bir gösteri olarak gündelik hayat
İzmir'in göbeği uyuşturucu bağımlılarına teslim!
İzmir'in en eski semtlerinden Damlacık'taki metruk binalar, uyuşturucu ...
 
Bu markete giren dans etmeden çıkamıyor
Adana'da, 13 yıldır market işleten Ferdi Şen'in iş yerine giren müşteriler, ...
Vali isyan etti: Bu insanlığa sığar mı?
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde anız yangını nedeniyle Batman'da kirli ...
Botoks dehşeti! Son sözü: Baba beni kurtarın!
İstanbul Beylikdüzü'nde, güzellik merkezinde botoks yaptırdıktan bir gün ...
 
Simit tablasıyla bayılma numarasına para cezası!
Ankara'da simitçi kılığına girip bayılma numarası yapan ve kendisine yardıma ...
Erzincan’da sokakta sigara içmek yasaklandı
Erzincan Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, bazı cadde ve sokaklarda yürüyüş esnasında ...
Ayağına yosun dolanan çocuk, suya düşerek boğuldu
Bolu'da, arkadaşıyla birlikte gezmek için gittiği Büyüksu Deresi'nde ayağına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva