HABERLER>SPOR
29 Mart 2017 Çarşamba - 17:10

Şehir Plancıları’ndan Göztepe Stadı eleştirilerine yanıt

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Göztepe Stadı imar planı için yaptıkları itirazın ardından gösterilen tepkilere yanıt verdi. Oda tarafından yapılan açıklamada  “yapmış olduğumuz itiraza karşı bazı kesimlerce başlatılan linç operasyonunu kınıyoruz” denildi.

Şehir Plancıları’ndan Göztepe Stadı eleştirilerine yanıt

EGEDESONSÖZ- Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Göztepe için inşa edilmesi planlanan yeni stadın yeni imar plan değişikliğine yaptığı itiraz tepkilere neden olmuştu.

Tepkilerin ardından Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Bazı kesimler tarafından kendilerine linç operasyonu başlatıldığını belirten yönetim kurulu, “Onaylanan imar planına ilişkin teknik ve bilimsel gerekçelere yönelik hukuki itirazlarımızı yaptıktan sonra, baskıcı ve hedef gösterici açıklamalar sonucu Yönetim Kurulu Başkanımız başta olmak üzere odamıza sosyal medyadan tehdit içerikli mesajlar ve çeşitli kanallardan odamız aranarak, dün gündüz saatlerinden başlayan bir linç operasyonu odamıza ve yönetim kurulu üyelerimize karşı başlatılmıştır” denildi.   

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

“Basında Göztepe Stadı olarak bilinen, İzmir İli, Konak İlçesi, Üçkuyular Mahallesi 6268 ada 1 parselde E:2.00 TAKS:0.60 yapılanma koşuluyla "Kapalı Spor Alanı" yapılmasına ilişkin imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 24/02/2017-24/03/2017 tarihleri arasında askı ilanı yapılmıştır.

Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir şehirler bırakma düşüncesi ile kişisel çıkarların değil toplumsal çıkarların değerini kamu yararı kavramı doğrultusunda her zaman savunan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak, Göztepe Stadı ile bahsi geçen imar planındaki şehircilik bilimine yönelik ilkesel ve teknik yanlışları itiraz süresi içerisinde ilgili kurum olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ilettik. Onaylanan imar planlarının yasal askı süreleri 1(bir) aydır ve bu süre içerisinde yapılan itirazlar askı süresi bittikten sonra değerlendirmeye alınmaktadır. Dolayısı ile askı süresi içerisinde yapılacak itirazın hangi gün yapıldığının herhangi bir farkı ve farklı bir karşılığı yoktur.

İtiraz metnimizde özetle; "Stat alanı çevresindeki yapıların en yükseğinin yaklaşık 18-20 metre olduğu belirtilirken stat projesine ilişkin imar planında yüksekliğin 40 metre olarak ifade edildiği, stat alanının tekil olarak değil çevresi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini, yaklaşık 70.000 m2‘lik inşaat alanında ne kadar bölümünün ticaret olacağına ilişkin imar planında bir hükmün yer almadığı, ulaşım açısından konut yoğunluklu bir bölgenin içinde yapılacak, trafik yükü getirecek 20000 kişi kapasiteli ve içinde barındıracağı alışveriş merkezi gibi diğer kullanımlarla düşünüldüğünde kompleks bir yapının yakın ve uzak mesafede getireceği araç yükü ile ulaşım değerlendirmelerinin yapılması gerektiği" belirtilmiştir. İtiraz metninde belirtilen tüm maddeler aynı zamanda ilgili yönetmeliklerin ve imar kanunun öngördüğü kurallardır.

Bizler Göztepe Stadı yeni projesine ilişkin bu güne kadar yapmış olduğumuz açıklamalarda her zaman yapıcı olmaya çalıştık ve bu çerçevede de değerlendirmelerimizi yaptık. Bu kapsamda onaylanan imar planına yapmış olduğumuz itirazların yanında konuya ilişkin genel birkaç temel konu üzerinde itirazlarımız öne çıkmaktadır. Yapılmak istenen 20000 kişilik stat projesinin kapasitesinin büyüklüğü nedeniyle birincisi; bu bölgenin altyapısının böyle bir kullanımı kaldırmasının teknik ve bilimsel anlamda mümkün olmadığı, ikincisi yine çevresindeki yaşam alanlarında yaratacağı olumsuz durumlar ve halkın talepleri, üçüncüsü bölgeye getireceği ulaşım sorunun yine bu alanın altyapısının kaldıramayacağı şeklindedir. Bu çerçevede de İzmir içinde birçok toplu ulaşım bağlantılarının bulunduğu ve bulunduğu bölgenin dokusu itibariyle uygun bir konumda bulunan Atatürk Stadının kent içinde büyük kapasitelerde bir stat olarak toparlayıcı bir rol alabileceği, ilgili kurumlarında bu yönde Atatürk Stadında gerekli olan düzenlemeleri yapmasını uygun görüyoruz. Dolayısıyla da Göztepe Stadının olduğu bölgede bu büyüklükte bir yapının değil daha mütevazi, çevresiyle uyumlu ve halkında spor faaliyetlerine açık, tüm Göztepe halkını kucaklayan bir düzenleme yapılması uygun olacaktır. Benzer değerlendirmelerimizi Karşıyaka stadı projesi içinde belirtmiştik. Şu anda Karşıyaka`daki stat için yapılan inşaat faaliyetlerinde de sorunların yaşandığını görüyoruz.

Hem onaylanan imar planında belirttiğimiz hususlar hem de genel itiraz ve önerilerimiz bilimsel ve yönetmeliklere ve mevzuata uygun şekilde yapılabilinecekken neden kulüp yöneticileri ve bazı siyasi tarafların bu konuda ısrarcı, baskıcı ve yönlendirici olduğunu anlamakta bizlerde zorlanıyoruz.

Bölgede yaşayan halkın günlük spor alanları olarakta kullanılan Göztepe ve Karşıyaka Stadlarına ilişkin yıllardır devam eden tartışmalarda, 1 yıl öncesine kadar İzmir kentinin yerel yönetimlerinden sorumlu Belediye Başkanlarının da ulaşım ve trafik yoğunluğu ile kent silüeti açısından mevcut alanlarda yüksek kapasiteli statların uygun olmadığı ve bu nedenle statlar için yeni yerler arandığı basında çokça ifade edilmiştir. 

Hatta gazete haberlerinde, Göztepe stadının yeni yerinin Menderes ilçesinde olacağı ve bu yerin Göztepe Kulübü Başkanı Mehmet Sepil‘in girişimleriyle bulunduğu ifade edilmiş olup Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27.01.2017 tarihinde onaylanan yaklaşık 135 dönüm yüzölçümüne sahip Menderes İlçesi, Tekeli Mahallesi, 24 ada, 36 parselde, mülkiyeti Menderes Belediye Başkanlığı`na ait taşınmazın "kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanı" olarak 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğinin yapılması bu alanın yeni stat alanı olacağı izlenimi yaratmıştır. 27 Ocakta ilan edilen çevre düzeni planı değişikliği kararından sadece 1 ay sonra Göztepe Stadının bulunduğu alan içinde 40 metre yükseklik kararı ile imar planı değişikliği onaylanmıştır.

Onaylanan imar planına ilişkin teknik ve bilimsel gerekçelere yönelik hukuki itirazlarımızı yaptıktan sonra, baskıcı ve hedef gösterici açıklamalar sonucu Yönetim Kurulu Başkanımız başta olmak üzere odamıza sosyal medyadan tehdit içerikli mesajlar ve çeşitli kanallardan odamız aranarak, dün gündüz saatlerinden başlayan bir linç operasyonu odamıza ve yönetim kurulu üyelerimize karşı başlatılmıştır. Kurumsal sosyal medya hesaplarımıza, Yönetim Kurulu Başkanımızın kişisel hesaplarına tacizler yapılmakta ve şube hizmet binamız hedef gösterilmektedir. Burada kişi ve grupların açıkça yönlendirildiğini düşünmekteyiz ve avukatımız ile görüşmekteyiz. Söz konusu tehditler sonucunda oluşabilecek bir durumda yönlendirme yapan bu kişi ve kulüp yönetim kurulunun sorumlu olacağını buradan söylemek istiyoruz. Kendilerini, yaratılmak istenen bu linç operasyonuna karşı sağ duyulu davranmaya davet ediyoruz.

İstinye Park‘a ilişkin sosyal medya aracılığıyla tarafımıza yapılan haksız ve asılsız suçlamalarda bulunulmakta ve yanlış bir plan kararını referans alarak söz konusu proje meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Bilinmelidir ki İstinye Park‘ının imar planları 1985 ve 1998 tarihlerinde ayrı ayrı iki plan şeklinde onaylanmıştır. Diğer taraftan mülkiyeti belediyelere ait olan bu alanın belediye mülkünden çıkartılması da yine eski bir tarihe denk gelmektedir. Söz konusu alana ilişkin yapılan plan değişiklikleri sürecinde odamız tarafından itirazlarımız ve gerekli değerlendirmelerimiz yapılmış olduğundan konuya ilişkin Meslek Odası olarak üzerimize düşen sorumluluğu gerçekleştirmediğimize dair suçlamalar tamamen asılsızdır. Diğer taraftan toplum yararına aykırı olan, kentimizde gerçekleştirilen plan ve projelere ilişkin konulara karşı oda olarak sorumluluklarımızı yerine getirsek dahi  kentte yapılan yanlış uygulamalara karşı sorumluluk kentli olarak hepimizdedir.

Anayasa, Kanun ve Oda yönetmeliklerinde belirtildiği üzere Odalar, mesleğin ve meslektaşların hak ve çıkarlarını korumak, şehir planları ve uygulamalarının, planlama esaslarına, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun yapılmasını denetlemek, bu konudaki eksiklikleri, yanlışlıkları ortadan kaldırmak için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Kanun ve yönetmelikler doğrultusunda teknik ve bilimsel gerekçeleri kamu yararı temelinde tüm İzmirlilerin menfaatleri açısından değerlendiren şubemizin ve yönetim kurulu başkanımızın aniden hedef gösterilmesinin altında yatan sebeplerin neler olduğunu bilmemekle birlikte bu baskıcı ve hedef gösterici sözlerin, demokrasinin kalesi olan İzmir`e yakışmadığını ifade etmek isteriz.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak kentimizde yapılan imar planlarının teknik ve bilimsel temellere dayanması için tüm kamu idarelerine her platformda firiklerimizi dile getirdik. Ayrıca kentimizin değerleri olan spor kulüplerimizin başarıları her İzmir‘li gibi bizleri de gururlandırmaktadır. Spor kulüplerimizin hem ülkemizde hem de uluslararası camiada başarılı olması için spor kulüplerimize yönelik doğru yer seçim kararları ile modern, çağdaş tesislerin yapılmasını bizlerinde arzu ettiğimizi tüm kamuoyuna bildiririz.”

 
Flaş! Alsancak Stadı için ihale tarihi belli oldu
 
Köpeğine çarpan kamyon şoförünü silahla yaraladı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
29 Mart 2017 Çarşamba 19:11

Şehre kırk yılın başında stat yapılacak onlarda butik ve mahalle arası. Karşıyaka Stadı'na doğru düzgün 4 tribün sığmıyor. koskoca şehirde yer kalmamış gibi binaların arasına 3 tribünlü stat yapmaya çalışıyorlar. Göztepe stadın da da çatıda t yürüyüş yolu varmış da ne yapayım ? Loca olacak dediler statta doğru düzgün loca yok. 😀☺😄😆

Yorumu oyla      11      5  
Hüsnü Akın 29 Mart 2017 Çarşamba 17:29

Oda tamamıyla haklıdır. Ne Göztepe ne Karşıyaka stadları önerilen yerlerde yapılamaz. Tam manasıyla spora,şehircilik planlamasına, insan yaşamına ve sosyolojiye aykırı bir durumu başında önlemek en doğrusudur. Ben yaptım oldu mantığını bir kenara bırakalım.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Alsancak Stadı için ihale tarihi belli oldu
Gençlik ve Spor Bakanlığı, İzmir Alsancak Stadı'nın yenilenme ihalesinin ...
Bucaspor'da borçlar ödendi
Spor Toto 2'nci Lig Beyaz Grup takımı Bucaspor'da geçen hafta başkanlık ...
Göztepe teknik direktörü Vural: Irkçılık yapmadım
Göztepe Teknik Direktörü Yılmaz Vural, Radyospor'da katıldığı bir programda, ...
 
Karşıyaka'da Okan performansıyla göz dolduruyor
Spor Toto 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta evindeki 5-0'lık Niğde Belediyespor ...
Altay şampiyonluğa inanıyor
Spor Toto 3'üncü Lig 1'inci Grup'ta 57 puanlı zirve takipçisi Altay'da ...
Altınordu'dan Denizlispor'a geçit yok
TFF 1'inci Lig'de pazar günü deplasmanda Denizlispor'la karşılaşacak Altınordu, ...
 
Bir itiraz şoku da 'yeni' Alsancak Stadı'nda!
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin Göztepe'ye inşa edilecek yeni ...
Menemen Belediyespor inanıyor
Spor Toto 2'nci Lig Kırmızı Grup'ta play off mücadelesi veren Menemen ...
Vural iyi başlangıç yapmak istiyor
Göztepe'nin yeni teknik direktörü Yılmaz Vural pazar günü oynanacak Giresunspor ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva