HABERLER>EKONOMİ
29 Mayıs 2023 Pazartesi - 14:34

Seçim sonrası jet meclis… Özgener’den çağrı: Odağımız ekonomi olmalı!

İZTO Mayıs ayı Meclisi’nde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,  seçim değerlendirmesi yaparak, “ Seçim sürecinin sona ermesiyle birlikte artık tüm odağımızı ekonomiye çevirmeli ve ülke olarak sahip olduğumuz bu büyük potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeyi hedeflemeliyiz.“ dedi.

Seçim sonrası jet meclis… Özgener’den çağrı: Odağımız ekonomi olmalı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İZTO Mayıs ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, seçim sonrasına ilişkin mesajlar verirken kent ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

HÜKÜMET EN KISA SÜREDE KURULMALI
Başkan Mahmut Özgener gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bir an evvel ekonomiye odaklanılması gerektiğini kaydederek, “Türkiye dün önemli bir demokrasi sınavından geçti. Sonucun ülkemizin, milletimizin refahı ve mutluluğu yönünde atılacak yeni adımlar için bir vesile olmasını diliyoruz. Şimdi milletçe yeniden kucaklaşma zamanı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde halkımızın, sağduyulu ve barışçıl bir atmosferde ülkemizin geleceğini belirleyecek iradeyi ortaya koymak için yoğun katılımla sandıklara gitmesini, demokrasinin en güzel örneği olarak değerlendiriyor, Cumhurbaşkanlığı görevini bir kez daha üstlenen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemizin tüm kurumlarıyla, hep birlikte üreteceğimiz, kentimize ve ülkemize katkı sağlayacağımız nice günler temenni ediyoruz.Ülkemiz jeopolitik konumu, bereketli toprakları, yeraltı kaynakları, temiz enerji kapasitesi, kalifiye insan kaynağı, esnek ve güçlü üretim altyapısıyla büyük bir potansiyele sahip. Seçim sürecinin sona ermesiyle birlikte artık tüm odağımızı “ekonomi”ye çevirmeli ve ülke olarak sahip olduğumuz bu büyük potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmeyi hedeflemeliyiz. Her zaman olduğu gibi bu süreçte de, iş dünyası olarak daha çok üreten ve istihdam sağlayan, katma değeri yüksek ihracat yapan güçlü bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte ülkemizin kuvvetli ve istikrarlı bir büyümeyi yakalayabilmesi için önerilerimizi iletmeyi sürdüreceğiz. Bugün geldiğimiz noktada, reel sektörü ve topyekun kalkınmayı desteklemesini umduğumuz yeni dönem ekonomi politikalarının açıklanmasını bekliyoruz. Ülkemizin tüm ekonomik birimlerinin ihtiyaçlarını dikkate alan kapsayıcı, orta ve uzun vadeli perspektifle tasarlanacak yeni politikaların ülkemizin güven ve istikrar ortamına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu temel ve net politika tercihlerinin açıklanması, Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen yabancıların, ihtiyaç duydukları istikrar ve güven ortamını güçlendirecektir. Aynı zamanda, 28. Dönemde hizmet verecek Hükümet’in en kısa sürede kurulması, ülkemizin yeniden en önemli gündemi olan ekonomiye yoğunlaşılmasını sağlayacaktır.Ödemeler dengesindeki ve uluslararası rezervlerimizdeki hassas dengelerden dolayı dünya ekonomisindeki gelişmelere de dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

İHRACATA DÖNÜŞECEK KONTAKLAR
Torbalı’da hayata geçirilecek Mobilya OSB ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Başkan Özgener, “Torbalı Karma ve Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’nin büyümesini ve sektöre daha fazla katkıda bulunmasını sağlayacak süreç, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan gelen yazı ile resmi olarak tamamlandı.Böylece, Torbalı İlçesi Yeniköy Mahallesinde bulunan mülkiyeti hazineye ait olan 715 bin 143 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, organize sanayi bölgesi olarak kullanılacak.Kentimiz içine sıkışan mobilya sektörüne ivme kazandıracak Torbalı Karma ve Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesi için vermiş oldukları katkılardan dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ile Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Sayın Mahmut Atilla Kaya’ya teşekkürlerimizi tekrar sunmak istiyorum.Ayrıca Torbalı OSB’nin kuzey batısında bulunan ve TOKİ tarafından mesken yapılmak üzere planlanan yaklaşık 14 hektarlık alanın, projemize dahil edilmesi hususunda görüşmelerimiz devam ediyor. Sektörümüzün, OSB’nin altyapı çalışmalarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından üstlenilerek yapılması ve esnafımızın uzun vadede geriye dönük ödeme yapması konusunda talebi var. Yeni dönemde Oda olarak bu konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Üyelerimizin dış ticaret faaliyetlerini yoğun olarak desteklemeyi sürdürdüğümüz Mayıs ayında iki önemli yurtdışı pazarlama organizasyonunu başarıyla tamamladık. “Gelinlik, Damatlık ve Abiye” sektöründe faaliyet gösteren 21 İzmirli üye firmamızdan toplam 34 temsilciyi,  sektöründe öncü İsrailli firmalarla buluşturduk. Tel Aviv’e giden heyetimiz, İsrail’deki önemli kurumlara ziyaret gerçekleştirerek iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi için toplam 218 iş görüşmesi gerçekleştirdi ve üyelerimiz yeni iş bağlantıları kurarak ülkemize döndüler. ‘Tıbbi Cihaz ve Malzeme’ sektöründen 10 üyemizle birlikte önce Paris’te 15 Fransız, sonrasında ise Madrid’te 14 İspanyol firması ile yaklaşık 160 görüşme gerçekleştirdik. Verimli geçen bu toplantılarda üyelerimiz, işbirliğine ve ihracata dönüşecek kontaklar kurdu” dedi.

HIZLI GEVŞEME YAŞANMAYACAK
Konuşmalarının devamında ekonomik gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Özgener,  “FED, 3 Mayıs’ta 25 baz puanlık artırımı yaparak,  faizi yüzde 5-5,25 seviyesine getirdi. Bu artırımın, enflasyonun düşüş sürecinde olduğu bir dönemde yapılmasına dikkat çekmek isterim. Beklentilere göre daha az artan ve geçen aya göre de yönünü aşağıya çeviren enflasyon verisinin ardından FED'in faiz artışlarına ara verebileceği ihtimali güçlendi. Avrupa Merkez Bankası ise 4 Mayıs’ta faiz oranlarında 25 baz puan artırım kararı aldı. Avrupa Merkez Bankası, %2 oranındaki orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmakta kararlı olduğunu yinelerken, para politikasındaki duruşun önümüzdeki dönemde açıklanacak verilere bağlı olarak değerlendirileceği ifade edildi. Enflasyondaki düşüş trendine rağmen, gelişmiş ülkelerde para politikasında hızlı bir gevşeme meydana gelmeyecek.  Bu da gelişmekte olan ülkelerde de benzer bir durumun ortaya çıkacağını gösteriyor. İhtiyatlı para politikaların devam etmesini önümüzdeki dönem de bekleyebiliriz.  Bu durumun, Türk Lirası üzerinde etkisi olacaktır.  Resesyon ihtimalinin, Avrupa Birliği için Fransa ve İtalya’nın rakamları ile azaldığını görüyoruz; fakat bizim için en büyük ihracat partnerlerimizden birisi olan Almanya resesyona girdi. Son dönemde büyüme ivmesi yavaşlayan ihracatımız açısından, Avrupa Birliği büyüme rakamlarını yakından takip etmeye devam ediyoruz.  Ülkemizin seçime odaklandığı bir dönemde Oda olarak projelerimize hız kesmeden devam ettik. İzmir’in girişimcilik ve inovasyon kentine dönüşümü vizyonumuz açısından son derece önemsediğimiz bir ayı geride bıraktık.Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla 2019’da hayata geçirilen Bilişim Vadisi; Kocaeli’den İstanbul’a, oradan da İzmir ve Bakü’ye ulaştı. Bilişim Vadisi İzmir, Bilişim Vadisi İstanbul ve Bilişim Vadisi Bakü’nün resmi açılışları için 2 Mayıs’ta kentimizde tören düzenlendi.Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın birlikte gerçekleştirdiği açılışlarla Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü olan Bilişim Vadisi, ulusal marka olma yolunda önemli bir adım attı.Sağlık ve tarım teknolojileri başta olmak üzere mobilite, akıllı şehirler, siber güvenlik, tasarım ve oyun teknolojilerine odaklanacak güçlü bir platform olarak ön plana çıkması hedeflen Bilişim Vadisi ile önemsediğimiz bir iş birliğini hayata geçirdik.

Geçtiğimiz günlerde İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi ile Bilişim Vadisi arasında imzalanan protokol hakkında açıklamalarda bulunan Özgener,”İzQ’da yer alan ve kriterlere uygun girişimcilerimiz teknopark ve ar-ge faaliyetlerine yönelik tüm vergisel avantaj ve istisnalardan yararlanma hakkına sahip olacak.Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Kasapoğlu’na, Bilişim Vadisi Genel Müdürümüz Sayın Serdar İbrahimcioğlu’na bu süreçteki destekleri için tekrar teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Başkan Özgener konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Gelecekte iyi noktalara ulaşacağına inandığımız We-Cycle Geri Dönüşüm ile Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarlarına ve kentimiz fuarcılığının köklü ve göz bebeği fuarlarından olan MODEKO Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı’na ev sahipliği yaptık.Yine kendi sektörlerinde dünyanın en önemli etkinlikleri olan INTERPACK Düsseldorf Ambalaj Fuarı, INTERZUM Köln Mobilya Yan Sanayi Fuarı ve FESPA Münih Reklamcılık Fuarı’na yoğun katılımlı heyetlerle ziyaret organizasyonları gerçekleştirdik. Yurtiçinde de üç önemli ihtisas fuarına üyelerimizi taşıdık. Yanı sıra, ATM Dubai Turizm Fuarı’nda stant açarak kentimizin güzelliklerini ve kültürel mirasını sergiledik. Sizlerin talep ve önerileriyle her sektörde üyelerimizi kendi faaliyet alanlarının en önemli fuarlarıyla Odamız destekleriyle buluşturmaya devam edeceğiz.Odamız 2023-2026 Stratejik Planı Yönetim Kurulumuzun gözlem ve desteği, iç ve dış paydaşlarımızın önerileri ile hazırladık.Stratejik Plan’da üyelerimizin risk yönetimi becerilerinin geliştirilmesi, ticari faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilirliği, ticaretin dijital eksende dönüşümü ve İzmir’in inovasyon ve girişimcilikte bölgesel bir model olması çerçevesinde dört stratejik amaç ve bu amaçlara ulaşmak için 12 ana hedefe yönelik 107 proje tasarladık. Odamız hizmetlerine ve üyelerimizin faaliyetlerine önemli katkıları olacağını düşündüğüm Stratejik Plan’ın hayırlı olmasını dilerim.

26 Mayıs’ta yayımlanan Resmi Gazete ile 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yer alan başvuru süresi 30 Haziran, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz dahil olmak üzere uzatıldı.Bu nedenle, siz değerli üyelerimize tanınan yapılandırma hakkınızı kullanmak isteyeceğinizi düşünerek tekrar bir hatırlatma yapmak isterim.

Yaz ayına giriş yapmak üzereyiz. Okulların kapanmasına da kısa bir zaman kaldı. Geleceğimiz olan gençlerimizi zorlu sınavların beklediği bir Haziran ayına merhaba diyeceğiz. 4 Haziran LGS, 17-18 Haziran üniversite sınavları için gençlerimize şimdiden başarılar diliyor, iyi bir yaz tatili geçirmelerini umuyorum.

Geçtiğimiz hafta kentimizin duayen iş insanı Moris Bencuya’yı kaybettik.  Musevi cemaatinin başkanlarından ve Altay Spor Kulübü’nde uzun yıllar yöneticilik yapmış olan Moris Bencuya, özel gereksinimli çocuklar için adına kurmuş olduğu “Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi”ni kentimize kazandırmış hayırsever bir büyüğümüz olarak her zaman minnetle anılacaktır.Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ve sabır diliyoruz.

 
Su arızaları tarihe karışıyor... İZSU'dan Aliağa'da içme suyu hamlesi!
 
Deprem DGS adaylarından başvuru ücreti alınmayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözler TOBB Genel Kurulu'nda... İzmir'den Ankara’ya 64 isimle çıkarma!
31 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan ve mevcut başkan Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ...
İzmir iş dünyasından seçim sonrası 'yol haritası' çağrısı!
İzmir iş dünyası seçim sonuçlarının ardından ekonomide yaşanan sorunlarla ...
Rakı fiyatlarına büyük zam geldi
Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, rakıya zam geldiğini duyurdu.
 
Küçük ev aleti ithalatında gözetim düzenlemesi
Yerli üretimi olan küçük ev aletlerinin ithalatında uygulanan gözetim ...
Ekonomik güven endeksi yüzde 1,4 arttı
Ekonomik güven endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 1,4 artarak 103,7 değerini aldı.
Seçim sonrası piyasalar... Dolar 20 TL'nin üzerinde!
Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalarda gözler yeni ekonomi ...
 
Giyimcilerin başkanından seçim sonrası için kur yorumu: Artışa geçilmeli!
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, ...
Pazar tezgahlarındaki etiketlere bakan, bir daha bakıyor... Havalar ısındı fiyatlar eridi!
Sebze ve meyve fiyatlarında görülen yüksek fiyatlar, havaların ısınmasıyla ...
İzmir’de kurbanlık fiyatları ne kadar? Üretim yok, talep az!
Halilbeyli’de büyükbaş hayvan üreticiliği yapan Hilmi Doğu yaklaşan kurban ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Sen ağlama öğretmenim!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva