HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Kasım 2018 Çarşamba - 09:29

Sayıştay'ın Buca raporunda '8 Mart' ve 'sağlık taraması' detayı!

Sayıştay'ın Buca Belediyesi'nin 2017 yılına ait denetim raporunda, ambalaj atıklarının toplanması işinin ihale yapılmadan verildiği, İçişleri Bakanlığı'nın onayını gerektiren 47 milyon 717 bin 503 TL'lik borçlanmanın, Belediye Meclisi'nin kararıyla yapıldığı görüşüne yer verildi. Yine belediyenin, Tüm-Bel Sen ile yaptığı toplu iş sözleşmesine (TİS) eklenen 'Çalışanlar yılda bir kez işveren tarafından tam teşekküllü sağlık taramasından geçirilir' maddesi ile 8 Mart'ta kadın personelin izinli sayılmasına yönelik madde, yersiz bulundu.

Sayıştay ın Buca raporunda  8 Mart  ve  sağlık taraması  detayı!

Sayıştay Başkanlığı, Buca Belediyesi'nin 2017 yılına ait denetim raporunu yayımladı. Raporda, Buca Belediyesi sınırları içindeki ambalaj atıklarının toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve geri dönüşümü işinin, 1 Eylül 2016 yılında imzalanan protokolle 3 yıllığına bir şirkete ihalesiz olarak verildiği belirtildi. Raporda, söz konusu protokole göre Buca Belediyesi'nin ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi konusunda yüklenici firmaya verdiği imtiyaz hakkı karşılığında herhangi bir bedel almadığına dikkat çekildi. Ambalaj atıklarının toplanması işi için, 2886 sayılı Kanun çerçevesinde ihale yapılması, çok sayıdaki lisanslı firma arasında rekabet ortamının sağlamasını ve söz konusu imtiyaz hakkının en yüksek geliri veren şirkete  vermesinin gerektiği görüşüne yer verildi.

'BAKANLIK OLURU OLMADAN BORÇLANILDI'
Sayıştay raporunda Buca Belediyesi'nin borçlanmasına dair de çeşitli görüşlere yer verildi. Raporda, belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına sahip olunan şirketlerin, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının, yılı içinde toplam yüzde 10'unu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı; yüzde 10'unu geçen iç borçlanma için ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile yapabileceğinin düzenlendiği belirtildi. Ancak Buca Belediyesi tarafından belediye meclisi kararıyla borçlanılabilecek azami tutarı aşan ve İçişleri Bakanlığı'nın onayını gerektiren 47 milyon 717 bin 503 TL'lik borçlanmanın, onay alınmaksızın Belediye Meclisi'nin kararıyla yapıldığı kaydedildi.

'TİS'E BAŞKA HÜKÜMLER KOYMAK YERSİZ'
İlçede memurları sevindiren toplu iş sözleşmesinin bazı maddeleri de Sayıştay'ın raporuna yansıdı. Raporda, Buca Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen arasında yapılan toplu iş sözleşmesindeki bazı maddeler 'yersiz' bulundu. Sayıştay, sözleşmede yer alan '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, kadın çalışanlar ücretli izinli sayılırlar' maddesinin yanı sıra, İş Sağlığı ve Güvenliği başlıklı bölümde yer alan, 'Yılda bir kez tüm memurlara zorunlu olarak doktor muayeneleri, dahiliye, kulak burun boğaz, göz, kalp tetkikleri, tüm batın ultrasonu, akciğer röntgeni, EKG, mamografi, laboratuvar tetkikleri, tam teşekküllü sağlık taraması, işveren tarafından yaptırılır" maddesi de uygun bulunmadı. Raporda, belediye başkanı ile sendika temsilcisinin, sadece ödenecek olan sosyal denge tazminat tutarını kanuni sınırlarda tespit etmek üzere yetkilendirildiğine dikkat çekilerek, "Sözleşme metnine yetkilendirilen husus dışında başkaca hükümler koymak yersizdir" denildi.

'KADROLAR BOŞ KALDI'
Rapora yansıyan başlıklardan biri de, mali hizmetler uzman kadrolarına yönelik oldu. Sayıştay yaptığı incelemede, 6 Nisan 2007 tarih ve 2007/63 sayılı ve 7 Ağustos 2009 tarih ve 2009/106 sayılı meclis kararları ile mali hizmetler uzmanlığı ve uzman yardımcılığı kadrolarının oluşturulduğu, fakat herhangi bir atamanın yapılmadığı belirlendi. Raporda, Buca Belediyesi'nin iç denetçilerinin olmadığı, bu nedenle 2017 mali yılında hiçbir iç denetim faaliyetinin gerçekleştirilememiş olduğu, 5018 sayılı Kanun ile çerçevesi oluşturulan mali yönetim ve kontrol yapısının belediyedeki işleyişinde, dolayısıyla da kaynaklarının ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilmesi konusunda zaafiyete neden olabileceği görüşü yer aldı. Sayıştay raporunda, Belediyenin, Buca Kent Konseyi'nin faaliyetleri için bütçede ödeneği olmadığı halde harcama yaptığı da belirtildi. (DHA)

 
Gençler felsefenin ışığını Efes'te yeniden yaktı!
 
Başkan Anık'tan taksicilere uyarı: Bu çirkin bir oyundur!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÇETİN 8 Kasım 2018 Perşembe 09:44

Belediyecilik seçim kazanmakla olmuyor, Hiçbir özel sözleşme yasalara rağmen yapılamaz, toplu sözleşmeler de özel sözleşmedir.Devlette sağlık hizmeti alınmasının koşul ve şekli bellidir. Toplu sözleşmeye konu olması tamamen yersiz

Yorumu oyla      9      5  
bucalı 7 Kasım 2018 Çarşamba 15:55

ya izmirli kardeşim 25 yıldır yapılmayan projeleri yapıyor belediye Aç sayıştay raporlarına bak en az bulgu buca belediyesinin... Senin kime hizmet ettiğin belli yada bucalı değilsin:)))

Yorumu oyla      11      12  
İzmirli 7 Kasım 2018 Çarşamba 10:52

Buca belediyesi de batık.Herkesin bildiği gibi.Sadece maaş ödüyor.Yatırıma ayrılan para nerdeyse yok.Bir de bir sürü borç.

Yorumu oyla      21      12  
sıradan vatandaş 7 Kasım 2018 Çarşamba 10:41

Personelin sağlığı düşünülerek alınmış bir kararı neden yersiz bulurlar anmış değilim yazıklar olsun ya

Yorumu oyla      19      13  
Mert meriç 7 Kasım 2018 Çarşamba 10:23

Ambalaj atıkları ihalelerine maalesef kimse girmiyor Benim bildiğim Buca Belediyesi ihaleye çıktı ama kimse gitmedi:(

Yorumu oyla      17      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençler felsefenin ışığını Efes'te yeniden yaktı!
İzmir Özel Tevfik Fikret Lisesi öğrencilerinin katılımıyla Celsus Kütüphanesi’nde ...
Balçova'da şifa arayan Hatice'ye Başkan Çalkaya'dan destek!
Balçova Sağlıklı Yaşam Sosyal Rehabilitasyon Destek Merkezi’nin konukları ...
İzmir Ata'sı için tek yürek olacak
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyetine uğurlanışının 80. yıldönümünde, ...
 
Altay'da Ulaş güven verdi
Son olarak deplasmanda Gazişehir Gaziantep'e 3-0 yenilen Altay'da kariyerinde ...
Gerenköy’de halk toplantısı
Gerenköy’de yaşayan vatandaşlar, Foça Kaymakamlığı’nın düzenlediği halk ...
Nihal AŞKIN yazdı... Sidik kokan anıttan müzeye
Nihal AŞKIN yazdı... Sidik kokan anıttan müzeye
 
Buca’da sokak hayvanlarına '5 yıldızlı' konfor
Buca Belediyesi,sokak hayvanlarına beş yıldızlı konfor ve tedavi olanakları ...
Selçuk Belediyesi'nden Belevi'ye sosyal tesis
Belevi Mahallesi’nde yer alan Belevi Sosyal Tesis’in açılışı gerçekleşti.  ...
Bornova'da İZKA mutluluğu: O proje yola çıkıyor
Bornova Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe kazandığı proje sayısı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva