HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Ocak 2020 Çarşamba - 15:54

Sayıştay’dan Büyükşehir’e: Buca’daki tahsisleri derhal iptal et!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki Yedigöller tesislerinin Buca Belediyesi’ne tahsisi sonrasında üçüncü kişilere yapılan kiralama işleminin mevzuata aykırılık taşıdığı tespit edildi. Sayıştay, kiralamayı cüzi bulurken ayrıca tadilat masraflarının da Büyükşehir tarafından karşılanmasının yanlış olduğunu hatırlattı. Tahsisin derhal iptal edilmesi istendi.

Sayıştay’dan Büyükşehir’e: Buca’daki tahsisleri derhal iptal et!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda Buca Belediyesi’ni yakından ilgilendiren bir gelişmeye rastlandı. 2019 yılının Kasım ayında tamamlanan raporda önemli tespitlerin yapıldığı görüldü.

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Buca Yedigöller tesislerinin mevzuata aykırı tahsis edildiği raporda belirtildi.

Sayıştay, Büyükşehir Belediyesi’nden tahsis edilen tesislerin Buca Belediyesi tarafından üçüncü şahıslara kiralandığını tespit etti.

2015 yılında yapılan protokol kapsamında tesislerin Büyükşehir’den 5 yıllığına Buca Belediyesi’ne verildiği belirtilirken iki belediyeye yüklenen sorumluluklar hatırlatıldı.

RESTORAN DÜĞÜN SALONU OLARAK İŞLETİLİYOR
Rekreasyon alanı içinde bulunan gelir getirici konumda olan restoran, kafeterya gibi tesislerin kiralanması noktasında yasal işlemlerin Buca Belediyesi tarafından yürütüleceği, kira gelirlerinin yüzde 30’unun ilçe belediyesi tarafından Büyükşehir’e yatırılacağı belirtildi. İşletme kısmındaki her türlü hukuki sorumluluğun Buca Belediyesi’ne ait olduğu da eklendi. Kurum, protokol amacı ve sorumlulukları değerlendirdiğinde tahsisin kamu hizmetini yerine getirmediği görüşüne vardı. Hususun ise Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devir Hakkında Yönetmelik hükümlerine açıkça aykırı olduğu ifade edildi. Amacın kamu hizmeti değil mülklerin üçüncü şahıslara kullanılması olduğu vurgulandı.  Ayrıca yerinde yapılan incelemede restoranın düğün salonu olarak kullanıldığının görüldüğü de raporda yer aldı. Sayıştay raporunda restoranın Rüya Vadisi ismi ile düğün salonu olarak kullanıldığını ve gelir elde edildiğini de belirtti. Tahsis edilen mülklerin mevzuata aykırılık taşıdığı bir kez daha aktarıldı.

BÜYÜKŞEHİR GİDERLERİ ÖDEDİ!
Öte yandan raporda, Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devir Hakkında Yönetmelik’in ‘Tahsisli taşınmaza ilişkin giderler’ başlığı altındaki 7’nci maddeye de değinildi.  Tahsis edilen restoranın çatısının onarıldığı ve bu kapsamda çatı örtüsü sökülmesi, çatı örtüsü altındaki ahşap kaplama sökülmesi, çatı üzeri OSB/ 3 kaplama yapılması, çatı için su yalıtımı yapılması ve çatı örtüsü duvar kenarlarının galvaniz saç ile kapatılması işleri yapıldığı ve toplamda 103 bin 306 lira 69 kuruşluk harcama yapıldığının bilgisi verildi.

TAHSİSLERİ DERHAL İPTAL ET!
Oysa söz konusu masrafların Buca Belediyesi ve kiracı konumunda bulunan firma tarafından karşılanmasının gerekliliği de rapora yazıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis kararına istinaden mevzuata aykırı olarak Buca Belediyesi’ne tahsis edilen ve oradan da cüzi bir rakamla üçüncü kişilere kafe ve restoran olarak kiralanan gayrimenkullerin tahsislerinin derhal iptal edilmesi istendi.  Söz konusu gayrimenkullere yapılan ve Buca Belediyesi tarafından ödenmesi gereken masrafların ilçe belediyesinden tahsil edilmesi gerektiği mütalaa edildi.

Büyükşehir Belediyesi bu tespitler karşısında ise özetle, “Belediye Başkanlığımız ile Buca Belediyesi arasında mutabakat sağlanarak bulgu doğrultusunda çalışmalara başlanacaktır” cevabını verdi. Sayıştay da 2019 yılında bulguda vurgulanan hususların izleyen yıldaki denetimlerde takip edileceğini belirtti.

 
Sözcü Gazetesi'nin sahibiyle ilgili flaş karar!
 
Menemen’deki sokak hayvanları sorunu çözülüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bir tarih daha kurtuluyor!
Bornova Belediyesi ilçedeki tarihi zenginliklere bir yenisini ekleyecek. ...
Başkan Gürbüz'den Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti.
Büyükşehir düğmeye bastı: Kozak Yaylası'na Doğal Yaşam Parkı kuruluyor
İzmir Büyükşehir Belediye Kozak Yaylası Doğal Yaşam Parkı’nı kurmak için ...
 
Küçük Menderes’in içme suyu altyapısı güçlendiriliyor
İZSU Ödemiş, Beydağ ve Kiraz’ıniçmesuyu şebekesi ve iletim hatlarındakibakım ...
Bornova’ya “Mıntıka Sistemi” geliyor
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, mahallelerde yaşanan sorunları ...
Karaburun'da 'Haydi Levrek Avına!'
Karaburun Belediyesi’nin geleneksel hâle gelen ve amatör sportif balıkçılık ...
 
Narlıdere’nin ‘tarihine’ büyük ilgi!
Narlıdere’de yaşayan Tahtacı Türkmen Alevileri’nin gelenek ve göreneklerini ...
Bergama’da kadınlar için istihdam hamlesi
Bergama Belediyesi kadınlar merkezli sosyal belediyecilik faaliyetleri ...
Gelinlik Tasarım Yarışması’nda 'beyaz' heyecan
IF Wedding Fashion İzmir – 14. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva