HABERLER>GÜNCEL
22 Ekim 2017 Pazar - 09:25

Sayıştay'dan belediyede çalışan kadınlara '8 Mart vetosu'

Sayıştay belediyeler ile sendikalar arasında imzalanan toplu sözleşmelerde yer alan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde uygulanan bir günlük izin hakkına karşı çıktı. Kurum, “Belediye başkanı ile sendika yetkilisi toplu sözleşmeye madde ekleyemez” dedi.

Sayıştay dan belediyede çalışan kadınlara  8 Mart vetosu

EGEDESONSÖZ - Türkiye’deki kamu kurumlarının mali harcamalarını ve ekonomik giderlerini kontrol eden kurum olan Sayıştay’ın belediyelerle ilgili raporları gündeme gelmeye devam ediyor.  Kurum, İzmir’de mali tabloyu ve harcamaları incelediği Çiğli Belediyesi’nde birçok konuda uyarılarda bulunurken 74 sayfalık raporunda sendika ile belediyeler arasındaki toplu sözleşmeleri mercek altına aldı.

Çiğli Belediyesi’nin raporlarına yansıyan fakat birçok belediyede gerçekleştirilen “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” tatilinin uygun olmadığı belirtildi. Sayıştay, belediye başkanı ile sendika yönetiminin kendi arasında imzaladığı protokollerde yer alan sözleşmeye ek madde yapılamayacağını vurguladı.

Buna göre örnek olan Çiğli Belediyesi’nin TÜM-BEL SEN  Sendikası ile yaptığı toplu sözleşmede yer alan, ““8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılırlar” maddesi ile “Çalışanlardan tedavisi yurt içinde resmi kurumlarda yapılamayan hastaların tedavi giderleri özel kuruluşlarda ve gerekirse yurt dışında işverence karşılanır.  Yılda bir kez tüm memurlara zorunlu tam teşekküllü check-up yapılması, check-up bulgularının olumsuz çıkması halinde daha ileri tetkiklerin yapılması işverence sağlanır. İşveren, çalışanların çalıştıkları işyeri ve muayene için sevk edildikleri hastane arasında olanaklar ölçüsünde vasıta tahsis eder” maddeleri uygun bulunmadı.

MADDE EKLENEMEZ!

Çiğli Belediyesi savunmasında Birleşmiş Milletlerin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine dair sözleşmesindeki maddeleri gerekçe gösterse de Sayıştay, “sosyal denge ödenmesine ilişkin mevzuat, belediye başkanı ile sendika temsilcisi sadece ödenecek olan sosyal denge tazminat tutarını kanuni sınırlarda tespit etmek üzere yetkilendirilmiştir. Bunun dışında sözleşme hakkını toplu sözleşme gibi düşünmek ve sözleşme metnine yetkilendirilen husus dışında başkaca hükümler koymak yersizdir” ifadeleri kullandı.

SÖZLEŞMEDE ŞART MI?

Öte yandan Sayıştay Çiğli Belediyesi’ne yönelik incelemesinde çalışan personellerin maaşlarından aylık olarak 50 TL’nin Gıda Bankası olarak adlandırılan (Yoksullukla ve İşsizlikle Mücadele) Derneği’ne kesildiğini tespit etti. Bir yılda toplam memur ve sözleşmeli personelden 134 bin TL alındığı vurgulandı. Sayıştay, “Gıda Bankasına gönderilmek üzere kesilen paranın personellerin rızası, özel iradeleri ile dilekçelerine istinaden kesildiğini ifade etmiştir. Ancak söz konusu dilekçenin sosyal denge sözleşmesinden yararlanma koşulu olarak algılanması her zaman mümkündür. Sivil toplum kuruluşlarına yapılacak yardımın kamu gücü aracılığını gerektirmeyecek şekilde bireylerin öznel iradeleriyle yapılması gerekmektedir” denildi.

 
Mehmet Karabel yazdı... Sağcı ailenin solcu kızı, şimdi Gandi'nin gözbebeği...
 
İzmir’deki göz sağlığı merkezi yenilendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Denizi'nde yakalandı! 5 kat daha zehirli!
Çanakkale’ye yatla Yunanistan’dan getirilen 300 kilo skunk adlı uyuşturucu ...
İzmir'de korkunç ölüm! Traktörün altında kaldı!
İzmir'in Tire İlçesi'nde devrilen traktörün altında kalan 63 yaşındaki ...
İzmir'de FETÖ çorap söküğü gibi çözülüyor... Yeni itiraflar!
İzmir merkezli 19 ilde örgütte "hususi" olarak anılan kişilere yönelik ...
 
İzmir'de kaçak göçmen operasyonu: 36 gözaltı!
İzmir'in Aliağa İlçesi'nden yasa dışı yollardan Yunanistan'a kaçmaya hazırlanan ...
Kurduğu düzenekle annesine kendini öldürttü!
Adana’da 6 aydır psikolojik tedavi gören Emre Görür (26), pompalı tüfek ...
İzmir'deki 'etek giydirme' davasında şok detay... Alaaddin Çakıcı imzalı not!
İzmir'de suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı adına suç işledikleri iddiasıyla ...
 
Karaburun'a yargı müjdesi: Tümden iptal!
Ayen Enerji A.Ş.’ye ait Mordoğan RES projesi kapasite artışı projesinin ...
İzmir'de feci kaza: Viyadüğe ok gibi saplandı!
İzmir'in Balçova ilçesinde viyadüğün ayağına çarpan asfalt yüklü kamyonun şoförü hayatını kaybetti.
FETÖ'nün yüksek yargıda izdivaç oyunları!
Yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanarak dava açılması talebiyle ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva