HABERLER>GÜNCEL
21 Aralık 2020 Pazartesi - 10:22

Savcı iddianamede iki konuya vurgu yapmıştı: O suçtan yargılanması talep edildi

Cumhurbaşkanına hakaret dahil birçok suçtan yargılanan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya ait olduğu iddia edilen sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Avukatlar, Türk ordusunun şeref ve saygınlığına saldırı mahiyetinde olduğu belirtilen, “Şu an Gaziemir’de sela okunuyor. Böyle komedi olmaz. Yazıklar olsun Türk ordusuna kendini böylesine kullandırttı” paylaşımının değerlendirilmesini istedi. Başkan Arda’nın ilk savcılık ifadesinde “Söz konusu hesabı siyasal danışmanım olan eşim ve profesyonel bir ekip yönetiyordu” sözlerini şimdi yalanlamasına dikkat çekildi.

Savcı iddianamede iki konuya vurgu yapmıştı: O suçtan yargılanması talep edildi

EGEDESONSÖZ- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla ilgili hazırlanan iddianamede ilk duruşma gerçekleştirilmişti. İzmir 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Başkan Arda, paylaşımların kendisine ait olmadığını söylerken Facebook hesabının bulunmadığını, belediye başkanı olduktan sonra beğeni sayfası oluşturulduğunu anlattı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Merve Sultan Kandemir tarafından hazırlandıktan sonra mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede yer alan bilgiler, ilk savcılık ifadeleri ve mahkeme salonunda yapılan açıklamalar üzerinden avukatlar “çelişkileri” ortaya koydu.Mahkemede,“Cumhurbaşkanına hakaret,  halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, halkın bir kısmını sosyal sınıf din mezhep cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak aşağılama, halkın bir kesiminin belirlediği dini değerleri aşağılama” suçlarından yargılanan Arda, 1 ve 4  numaralı eylemlerden yargılanıyordu.  Cumhurbaşkanının avukatları 1 numaralı eylem olan, “Darbeyi eniştesinden öğrenen bir cumhurbaşkanımız var; düşünün gari devlete ve kurumlarına ne kadar hakim. Bütün Dünya’ya ‘ben bir hiçim’ diyor. Ben de darbeyi Amerika’daki yeğenimden öğrendim. Benden ne farkın var o zaman” sosyal medya paylaşımı ile 4 numaralı eylem olan, “Cumhurbaşkanı müsveddesi” konularına 14 numaralı eylemin de dahil edilmesi talebinde bulundu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında okunan selaları kast ettiği iddia edilen Başkan Arda’nın, “Şu an Gaziemir’de sela okunuyor. Böyle komedi olmaz. Yazıklar olsun Türk ordusuna kendini böylesine kullandırttı” yazılı paylaşımının suç unsurları taşıdığı belirtildi. Cumhurbaşkanının avukatları ayrıca Arda’nın Türk ordusunun şeref ve saygınlığına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle TCK 301, 315 ve 319. Maddelerden cezalandırılmasını talep etti.

SAVCILIKTA FARKLI MAHKEMEDE FARKLI MI?
Avukatlar mahkeme tutanaklarına da yansıyan durumun altını çizerek Belediye Başkanı Arda’nın ilk savcılık sorgusundaki sözleriyle mahkeme salonundaki sözleri arasında çelişkiler olduğunun altını çizdi. Arda, savcılıkta sosyal medya paylaşımlarının yapıldığı Facebook hesabıyla ilgili şunları söylemişti:

“Gaziemir Belediye Başkanı olarak görev yapmaktayım. Adıma kayıtlı olan 532 446 10 58 numaralı cep telefonunu çok uzun yıllardır kullanmaktayım. Hala aktif olarak kullanıma devam etmekteyim. Tam tarihini hatırlamamakla birlikte 2009 yılı öncesi açılmış olan Halil Arda ismi ile Facebook hesabım vardı. Söz konusu hesabı siyasal danışmanım olan eşim (Deniz Arda) ve profesyonel bir ekip yönetiyordu. Belediye başkanı görevine başlamadan önce seçim sırasında tam tarihini hatırlamamak birlikte söz konusu arkadaşlık isteği dolması nedeniyle kapatıldığını biliyorum. Yine hesabın herkese açık sadece arkadaşlara açık mı şeklinde oluşturulduğunu bilmiyorum. Bilişim üzerindeki bu işlemleri teknik olarak bilmiyorum. Bu hesabın facebook adresinin URL adresini bilmemekteyim. Bu hesabı oluştururken hangi telefon numarasının kullanıldığını bilmiyorum, Bu hesap dışında başka bir arkadaşlık hesabım bulunmamaktadır. Bu hesap kapatıldıktan sonra beğeni sayfası şeklinde farklı bir Facebook hesabı adıma oluşturulmuştur. Yine takibini profesyonel ekibim yapmaktadır. Önceki facebook hesabımın da yeni açılan beğeni hesabımın da şifrelerini dahi bilmemekteyim”

Başkan Arda, savcılıkta kendisine gösterilen 16 adet sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili, “Bilgim yoktur, bana ait değildir” gibi ifadeler kullanmıştı. Mahkemede ise Başkan Arda, daha önce “eşim kullanıyor” dediği sosyal medya hesabının hiç olmadığını söyledi.

Arda şu şekilde konuştu:

“İddianamede belirtilen paylaşımları ben yapmadım. Cumhuriyet Savcısına verdiğim ifademde belirttiğim gibi paylaşımların yapıldığı hesap bana ait değildir. Benim bir tane Facebook hesabım vardır. [email protected] e mail adresime bağlı beğeni sayfası olarak yürütüldüğü söylenen Halil Arda isimli Facebook sayfam vardır. Bu sayfaları belediye başkanı seçilmeden önceden bu yana esim ve profesyonel ekip yönetmektedir, bir iftira ve komploya maruz kaldığımı, kurban gittiğimi düşünüyorum. Asla nezaket dilini terk etmiş birisi değilim. Şahit olarak dinlenen kişilere bakıldığında belediyede işten attığım kişilerden oluşmaktadır. Bülent Zenginobuz da belediye başkanlığı seçiminde yarıştığım kişidir, aramızda husumet mevcuttur, algıyı kırmak için dayımın oğlu Recep Kaner’in de tanık olarak dahil edildiğini düşünüyorum, paylaşımların yapıldığı söylenen hesap fotoğraf ve telefon numaramın kullanıldığı fake bir hesaptır. Sorduğunuz şekilde fake olduğunu düşündüğüm bu hesaptan dolayı Facebook yönetim merkezine bir bildirimde bulunmadım, ben böyle bir suç işlemediğim için beraatımı istiyorum, sandıktaki başarımın diğer taraftan engellenmesi için böyle bir olayın ortaya çıkartıldığını düşünüyorum, AK Parti grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ile aramızda bir sürü dava mevcuttur. Mecliste reddedilen konulara ilişkin basında farklı açıklamanda vardır”

Başkan Arda, o dönem eşinin kullandığını söylediği fakat mahkemede salonunda fake olarak nitelendirdiği hesapta bununan fotoğrafın kendisine ait olduğunu kabul ederken, “Söz konusu fotoğraf seçim dönemi ve sonrasında her yerde paylaşılan fotoğraftır. Yine bu ve benzeri pek çok resmim internet sitelerinde ve sosyal medyada yine basında paylaşılmaktadır. Bana gösterilen profildeki hesap bana ait değildir” dedi.

SINIRLARI AŞTI!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı olarak davaya müdahil olan Gülşen Gezici ise geçen zaman diliminde Başkan Arda’nın çelişkileri olduğunu söyledi. Gezici, “Soruşturma aşamasında hesabın kendisine ait olduğunu ve sosyal medya hesabının eşi tarafından yönetildiğini ifade etmiş, sonrasında hesap in kendisine ait olmadığını söyleyip suçtan kurtulmaya yönelen toplanan delillerle uyumlu olmayan beyanda bulunmuştur. Zaten paylaşımların yapıldığı dönemde belediye başkanı olmadığından hesabın kendisi tarafından yönetildiği malumdur. 2013’ten 2018 yılına kadar yapılan pek çok paylaşım söz konusudur. Aktif siyasette olan birisi olarak özenli hareket etmesi gerektiğinden hesaba ve paylaşımlara müdahale etmesi beklenirdi, nitekim araştırma raporunda kullandığı telefon hattı üzerinden Facebook hesabının bulunduğu ve kendisi tarafından kapatıldığı belirlenmiştir. Biz ihbardan sonra hesabın kapatıldığı düşüncesiyle delillerin karartıldığı kanaatindeyiz. Devletin başı ve temsilcisi olan Cumhurbaşkanlığı makamıdır, iddia dilekçemizde belirttiğimiz ceza genel kurulu kararında bu yöndeki vurgu da yapılmıştır, bize göre Cumhurbaşkanına hakaret suçunun yasal unsurları oluşmuştur, alenen ve internet yoluyla işlenmesi sebebiyle ceza arttırılmalıdır. Açıklamaları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, eleştiri hakkını da sınırları mevcuttur” açıklamasını yaptı.

İDDİANAMEYE GİREN PAYLAŞIMLAR VE TARİHLERİ ŞÖYLE:
*21/07/2016 tarihinde ‘’Darbeyi eniştesinden öğrenen bir Cumhurbaşkanımız var, düşünün gari devlete ve kurumlarına ne kadar hakim! Bütün dünyaya ben bir hiçim diyor. Bende darbeyi Amerikadaki yeğenimden ögrendim, benden ne farkın var o zaman !"

*04/06/2015 tarihinde "Erdoğanda eşcinseller gibi dönmüş, kısaca bunlara dönme diyoruz!"

*05/08/2016 tarihinde "Ha gayret, Hitlere az kaldı!"

 *11/03/2014 tarihinde "Bir tane onurlu polis olmaz mı verilen emirle uygulamayıp istifa edecek!"

*13/01/2016 tarihinde "Cumhurbaşkan müsveddesi "

*17/02/2017 tarihinde "Çok karakterli isen başkanlık sistemi gelirse, delikanlı gibi çık aday olmayacağını açıkla!*

*12/02/2017 tarihinde "Namussuzmuş !" şeklinde açıklama yazarak Nokta isimli hesabın UYDUM İMAM TAYYİBE NİYET ETTİM TÜKÜRDÜĞÜMÜ YALAMAYA PAYLAŞIN DOSTLAR DAHA ÇOK İNSAN REZİL OLSUN"

*11/03/ 2014 "AKP ÇOCUK KATİLİDİR "

*09/02/2014 tarihinde Cumhurbaşkanı ve oğlu Bilal Erdoğan'ın resmi içerisinde Cumhurbaşkanı üzerine " BEN OY DEDİKÇE SEN SOY BİLALİM" şeklinde açıklama yapılarak hazırlanan görseli ‘Durmak yok soymaya devam’ şeklinde açıklama yaparak paylaştığının ekran görüntüsü

*13/07/2013 tarihinde Cumhurbaşkanının resminin bulunduğu ve içeriğinde "Ali İsmail Korkmaz’ın katilinin robot resmidir - Yayalım lütfen "

*16/07/2016 tarihinde "yuh anasını satayım saat 03:05 yine sela okunuyor, nefret ediyorum artık

*04/08/2016 tarihinde Kandırılmış öğretmenlerin, doktorların, hemşirelerin, rektörlerin, vergi müfettişlerinin, subayların, bilumum devlet memurlarının kandırılmış olan senden ne farkı var ? Tek farkı var onlara bedel ödetip işten atıyorsun, ama sen zeytinyağı gibi üste çıkıyorsun! Seni Allah bile affetmeyecek. "

*01/04/2018 tarihinde " AKP'ye oy verenlerin hepsinin eli kanlı !"

*19/07/2016 tarihinde "Cumhurbaşkanı açıklama yapmış Taksim Kışlası açacak Bizi sokağa dökemedikleri için götlerinden çatlıyorlar arkadaş "

*16/07/2016 tarihinde "Şu an Gaziemir de sela okunuyor, böyle komedi az, yazıklar olsun Türk ordusuna kendini böylesine kullandırttı!"

*06/08/2016 tarihinde "neymiş Türkçe olimpiyatları tiyatroymuş, tiyatroyu şu an siz oynuyorsunuz, ahmaklar ise izliyor. Ha Bunu da on yıl sonra ancak esas anlarsınız!"

*06/08//2016 tarihinde "Demokrasi nöbeti saçmalığı yerine milyonların istifa diye bağırması lazım, tabi benim dediğim demokratik ülkeler için geçerli, koskoca devleti FETO’ya peşkeş çekenler için değil !"

Öte yandan hafta içinde yapılan son duruşmada mahkeme heyeti Belediye Başkanı Arda’nın paylaşımları gerçekten kendisine ait bir Facebook hesabından mı yaptığı yoksa adına açılan bir hesabın mı olduğu yönünde Facebook’un genel merkezine resmi yazı yazılması kararını almıştı. 

 
Sokak kısıtlaması sırasında halay çektiler!
 
21-27 Aralık haftası, büyük kavuşum başlıyor!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nermin 21 Aralık 2020 Pazartesi 18:39

Doğruların bir gün ortaya çıkma gibi bir huyu vardır...Sen Türkiye Cumhuriyetinin Cumhur Başkanına Türk Ordusuna Türk Polisine bu kadar hakaret edicen sonra ben yazmadım dicen YEMEZLER .......

Yorumu oyla      4      4  
Müslüm 21 Aralık 2020 Pazartesi 18:36

Aslında Halil Arda ilk başlarda yalanlamıyordu ve şuan bildiğin eşine aşık olduğunu söylediği kadına atmış topu kadıncağızda yurt dışında bak sen şu işe! Halil Arda yalancının mumu yatsıya kadar yanar sen değilmisin ki sırf ima ettiğini düşündüğün işin kaç senelik personelin işine son verdin belki o adamcağızda bir komplo kurbanıdır. Bence açıkça itiraf et ve özür dile ona buna suç atma kim neden sana taa 4-5 sene öncesininden iftira attın o zaman belediye başkanı olacağın bellimiydi ki? Yapma kim akıl veriyorsa yanlış akıl veriyor. Hem komplo kurbanıydım diyosun hem eşim kullanıyordu diyosun hem sevmesende bir cumhurbaşkanına öylesine ağır hakaretlerde bulunulurmu? Madem bulundun ne diye siyasete giriyorsun yalanlarım nasıl olsa diye düşündün zaar!

Yorumu oyla      4      3  
karacan 21 Aralık 2020 Pazartesi 13:12

istediğin kadar kıvırsanda hukuk önünde hesap vereceksin.

Yorumu oyla      14      5  
Sinan akyüz 21 Aralık 2020 Pazartesi 12:55

Yahu komploymuş deme bari sanki çok önemli biri. Bence gerçekten hem siyasal bir danımşana hem de yaşam mentoruna ihtiyacı var çünkü kendi birşey yapamaz. Yazık ama ya böyle savunmamı yapılır kimse demedimi olmaz böyle diye. Heee senin belediye başkanı olacağını biliyorlardı yıllar öncesinden sana komplo kurdular tabi yıllarca müsteşarlık yaptın devletin önemli kademelerinde üst düzeydin de önüne tıkamaya çalıştılar. Yaaa eğitim desen yok, kariyer desen yok, ekibine baksak onlarda da yok. Eşiniz eğitimli ama o da bu sıralar ortada yok. Allah yardımcınız olsun.

Yorumu oyla      12      5  
İNCE 21 Aralık 2020 Pazartesi 12:21

Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Halkın oyları ile seçilmiş Sayın Cumhurbaşkanına sözlü veya yazılı hakaret kimse edemez. Edende kanunlar önünde cezasını çeker. Bu belediye başkanının işlediği ve işlemekte olduğu suçlar tüm Gaziemir'in akıllarınındadır. CEZALANDIRILMALIDIR...

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak kısıtlaması sırasında halay çektiler!
Bağcılar'da hafta sonu kısıtlama devam ederken bazı gençler sokakta halay ...
4 ilde FETÖ operasyonu! 10 şüpheli için flaş karar
Balıkesir merkezli İzmir, Çorum ve Mardin´de, eş zamanlı başlatılan FETÖ ...
Çin'e gidecek ikinci tren yola çıktı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'den Çin'e ...
 
Ödüllü Mimar Arolat: Belediye Binasının yıkımı büyük bir yanlışlık olur
Kent gündeminde son dönemde sıklıkla tartışılan depremde hasar gören İzmir ...
Torbalı'da esrarengiz koku!
İzmir'in Torbalı ilçesinde hissedilen ağır koku sabah saatlerinde etkisini ...
Hafta sonu 38 bin 874 kişiye ceza yazıldı!
38 bin 874 kişiye kısıtlamalara uymamaktan işlem uygulandı.
 
Ses bombası paniği! Çok sayıda polis sevk edildi
Adana’da kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sokağa atılan ses bombası patladı.
'Bana teşkilatın numarasını verin' demişti... Yine vukuat işledi
Tuzla'da denetim sırasında maskesiz olduğu gerekçesiyle hakkında işlem ...
İzmir'de kovalamaca! İki kadını arabada bırakıp kaçtı
İzmir'de polisin kovaladığı sürücü araçtaki 2 kadını bırakıp yaya olarak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva