HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Mart 2019 Pazar - 12:05

Şarabın ABC’si Olivetch’te

Bu yıl dokuzunu kez düzenlenen Olivtech - Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı, “Şarap Özel Bölümü” ile beğeni topladı.  Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden şarap üreticilerinin ürünlerini sergilediği alanda ayrıca, dünyaca ünlü tadım uzmanı Levon Bağış, “Şarabın ABC’si” isimli tadım etkinliği ile bağdan kadehe şarabın yolculuğunu katılımcılarla paylaştı.

Şarabın ABC’si Olivetch’te

Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nda iki gün boyunca gerçekleşen özel etkinlikte Levon Bağış ile buluşan ziyaretçiler,  şarabın ne olduğu, nasıl üretildiği, kaliteli şarabın nasıl anlaşıldığı ve doğru tüketimin nasıl mümkün olduğu sorularına cevap buldu.

London Wine Academy, Wine & Spirit Education Trust (WSET), Ecole du Vin gibi eğitim kurumlarından önemli birçok sertifikaya sahip, sektörün önemli şarap tadım uzmanlarından, Şarabın ABC’si isimli kitabın yazarı Levon Bağış, Olivtech Fuarı’nda şarapseverlerle buluştu. Ziyaretçiler, Tadım Atölyesi’nde farklı peynir türleri ile eşleşen çeşitli şarapları tatma olanağı buldu. Tadım yapılan şarapların özelliklerini anlatan Bağış, şarap kültürünün yaygınlaştırılmasında fuarın önemine vurgu yaparak, “Bu topraklar, şarabın doğduğu yerlerden biri.  Türkiye’ye ait olduğunu bildiğimiz 600-800 arası üzüm cinsi var. Bu müthiş bir zenginlik. Bu zenginliğin ne kadar peşine düşüyoruz? Bununla ilgili bir tarım politikamız var mı? Bu soruları kendimize sorup, üzerine düşünmemiz gerekiyor. Hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız. Ne kadar çok kişiye anlatırsak o kadar iyi. Bu fuar da bizim için önemli bir aracı oldu” dedi.

ŞARAP ÜRETMEK EKONOMİK DEĞERİ ARTIRIYOR
Türkiye’nin probleminin şarap kültürüne hakim olmamak olduğunu dile getiren uzman tadımcı, bu konu üzerine çok çalıştıklarını belirterek; “Bugün Türkiye’de şarap tüketimi kişi başı bir litrenin bile altında. Dünya çapında değerlendirildiğinde üretim değerimize göre bu çok küçük bir rakam. Bunun daha fazla olmasının getirisi var. Çünkü şarap katma değeri çok yüksek bir ürün. Bir şişe şarabın içerisinde bir kilo üzüm var. Siz bir kilo üzümden çok kıymetli bir şey üretiyorsunuz. Bu sebeple dünyanın en zengin köy ve beldelerine bakın, şarapçılığı ile ünlenmiş olduklarını göreceksiniz. Ekonomik olarak baktığınızda şarap üretmek kıymetli bir iştir. Ülkemizde biz bunu yapamıyoruz” dedi.

DÜNYA TÜRK ŞARABINI MERAK EDİYOR
Türkiye’deki şarapçılık dünyada merak edilen bir konu. Çünkü insanlar artık hep aynı ülkelerin aynı şaraplarından sıkıldı. Bu sebeple yeni ve yerel ürünler her zaman ilgi çekiyor. Bunu kullanmak, pazarlamak ve üzerine bir politika geliştirmek hem kültürümüz hem de ekonomimiz için önemli bir katma değer yaratacaktır” dedi.

“BUTİK OLMAK ŞARAPÇILIĞINIZI GELİŞTİRİR”
Üretimle ilgili tartışılan konulardan biri olan butik şarapçılığa da değinen Bağış, “Butik şarapçılık güzel bir şey... Ne kadar küçük o kadar iyi. Bunun anlamı, siz kendi tarlanızdaki ve bağınızdaki üzümü işliyorsunuz demek oluyor. Bu da çok kıymetli bir şey. Butik şarapçılığın fazla olması sizin şarapçılığınızı geliştirir. Bunu unutmamak lazım” şeklinde konuştu.

 
557 yırtıcı kuşun üçte birinin soyu tehlikede
 
CHP Bornova Adayı İduğ'dan dar gelirli ailelere müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da Kemal Anadol'a vefa
Karşıyaka Belediyesi, Mustafa Kemal Mahallesi’nde yapımını tamamladığı ...
Karabağlar yeni pazar yerine kavuşuyor
Karabağlar Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Yaşar Kemal Mahallesi ...
Bornova'nın Çocuk Kulübü '10 bin' dedi
Bornova'da Mart ayında doğan 137 Çocuk Kulübü üyesinin doğum günü hep ...
 
İzmir’in ‘umut sürüsü’ büyüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Küçükbaş Hayvancılığın Desteklenmesi, ...
Erzurumlulardan Uğurlu'ya tam destek
Kemalpaşa'da bulunan Erzurumlular Derneği, Cumhur İttifakı Belediye Başkan ...
Zeytine dokunan kadınlar Olivtech’te
9. Olivtech Fuarı, zeytine ömrünü adamış emekçi kadınları 8 Mart Dünya ...
 
Kemal Vatan, Karşıyaka’da ölümsüzleşti
Yerel yönetim hizmetlerini vefa duygusuyla birleştiren Karşıyaka Belediyesi, ...
İzmir'de kadınların bayramı
İzmir'de kadınların bayramı
Balçova’da 8 Mart Coşkusu
Balçova Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva