HABERLER>EKONOMİ
7 Ekim 2014 Salı - 09:45

Sanayicinin gözü yüksekte: İzmir'e Çin modeli

Tek katlı fabrikalardan oluşan organize sanayi bölgeleri, dikey büyümenin önünün açılmasını istiyor. 600'den fazla fabrikanın olduğu İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Çin'de olduğu gibi sanayi bölgelerinde dikey yapılanmaya izin verilmesi gerektiğini belirtti. Uğurtaş, bu sayede hem sanayicinin arsa maliyetinin azalacağını hem de tarım alanlarının yok olmasının önüne geçileceğini savundu.

Sanayicinin gözü yüksekte: İzmir e Çin modeli

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Organize sanayi bölgelerinde üretim yapan sanayiciler, tek katlı fabrikaların olduğu bölgelerde dikey yapılanmanın önünün açılmasını istedi.
600'den fazla fabrikanın olduğu İzmir'in en büyük organize sanayi bölgesi İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, sanayi bölgelerinin toplumsal ve iktisadi gereksinimlere göre biçimlenmesi gerektiğini söyledi. Uğurtaş, sanayi bölgelerinin dikey büyüdüğü Çin gibi ülkelerle rekabet etmek ve tarım alanlarının yok olmaması için dikey yapılanmanın tartışılmasını istedi.
 
EKONOMİYE FAYDA
Yüzde 99’unu KOBİ’lerin oluşturduğu Türkiye'de sanayi yapısının en büyük sıkıntılarından birinin yetersiz finans gücü olduğunu belirten Uğurtaş, "Özellikle yeni kurulan veya gelişen-büyüyen işletmelerde sabit yatırım kalemlerinden olan arsaların değeri çok önemli. Hele, o kuruluşun arsası genişleme alanı olmayan ve arsa metrekare değerleri göreceli yüksek olan bölgelerde ise bu alanların verimli kullanımı daha da önemli hale geliyor. Elbette, yüksek yapıların her sektör için uygun olduğu söylenemez ancak  metrekare başına düşen çalışan sayısı yüksek olan, iş süreçleri çok katlı bir yapılanmaya müsait olan sektörlerin de sahip oldukları alandan azami fayda sağlaması ülke ekonomisi açısından faydalı olacaktır" dedi.
 
ÇİN MODELİ
Bugün başta Çin ve Güney Kore olmak üzere, üretim ve istihdam patlaması yaşayan ülkelerde dikey olarak büyüyen organize sanayi bölgelerininin olduğunu vurgulayan Uğurtaş, organize sanayi bölgelerinin dikey büyüyememesinin tarım alanlarını da tehlikeye soktuğuna işaret etti. Uğurtaş, şunları söyledi: "Ülkemiz sanki arazi zengini bir ülkeymiş gibi sanayi yatırımları tarım arazilerine kayıyor. Tarım arazileri hem ülkenin stratejik önemdeki kaynaklarıdır hem de değerleri bakımından yüksek maliyettedirler. Bu nedenle sanayicimizin üretim faaliyetlerine daha iyi entegre olması, sermayesinin çoğunu toprağa vermemesi için üretim süreçleri  uygun olan sektörlerde işletmelerin dikey olarak büyümesinin önünün açılması gereklidir.
Dikey büyümeden beklentimiz çekme mesafelerinin değiştirilerek çalışma  ve çevre güvenliğini  tehdit edici yapılar oluşması değildir. Çekme mesafeleri ile oynamadan uygun işletmelerin çok katlı hale getirilebilmesidir. Böylece, arsa maliyetleri  makul seviyelere çekilecek, üretim verimliliği ve maliyetleri bakımından avantajlar sağlanabilecektir."
 
HAKSIZ REKABETE DİKKAT
Organize sanayi bölgelerinde uygulanan emsal oranlarına bakıldığında çok farklı uygulamaların olduğunu ifade eden Uğurtaş, "Bazı bölgelerde emsal 2, bazı bölgelerde 0,75 olarak uygulandığı gibi, aynı OSB içinde bir kısımda emsal yokken, diğer kısımda emsal uygulaması vardır. Tüm bu farklılıklar yatırım alanı rekabetinde OSB’ler arasındaki  eşitliği bozmaktadır. Belli bir standart oluşturulmamıştır. Bazı OSB’lerde ise özel sektör eliyle, emsal oranlar ile uyuşmayan yapılanmalar gerçekleştirilerek gayrimenkul sektörü içinde piyasaya sunulmaktadır" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 8 Ekim 2014 Çarşamba 10:51

Doğru bir istek.Arazi zengini Amerika da böyle, arazi fakiri Uzakdoğu da böyle.Yerinde katlı üretim fayda sağlar.Lojistik maliyetlerini düşürür. Mesele inşaattaki çok katlı yapı meselesi değildir. Hemen fevri yorumlar yaplıyor.Biraz gözünüzü açın artık!

Yorumu oyla      12      5  
ali 7 Ekim 2014 Salı 10:47

bir sanayide eksikti dikey yapı...tebrikler iyi çözüm üretmişsiniz kendiniz için..

Yorumu oyla      14      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek özelleştirilecek kurumları açıkladı
Maliye Bakanı Şimşek, önümüzdeki dönemde özelleştirilmesi düşünülen kurumları ...
KOSBİ'ye çamur kurutma tesisi
Bünyesinde 480 sanayi tesisini barındıran, günlük 10 bin metreküp kapasiteli ...
İzmir Körfezi temizliğine denizci desteği!
İzmir'de tıbbi, tehlikeli ve tehlikesiz atık bertarafı ve geridönüşümü ...
 
Kredi kartı kullanımı durdurulamıyor!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. ...
Tütün ihracatı yüzleri güldürdü
Türkiye'nin tütün ve mamulleri ihracatı son bir yıllık dönemde yüzde 12 ...
İzmir’in gurur fuarına kardeş geliyor
İzmir'e İZFAŞ işbirliği ile kazandırdığı IF Wedding Gelinlik Damatlık ...
 
Dört büyükler borsada yere serildi!
Borsa İstanbul'da işlem gören Türkiye'nin dört büyük futbol kulübü 4 haftanın ...
Yorgancılar’dan TOKİ çıkışı: Fabrika yapsın!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar ...
Bakan’dan 5 milyon araç sahibine mektup var!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon civarındaki MTV ve trafik para cezası ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva