HABERLER>SAĞLIK
13 Aralık 2017 Çarşamba - 10:46

Sağlıklı gıdaların hangisi ne kadar yenmeli?

Sağlıklı yiyecekleri tüketirken abartmamakta fayda var. Çünkü aşırı tüketildiğinde en faydalı yiyecek bile zararlı olabilir...

Sağlıklı gıdaların hangisi ne kadar yenmeli?

Sağlığa faydaları sebebiyle sık sık tüketilmesi önerilen bazı yiyecekler var. Ancak her şeyde olduğu gibi burada da abartmamakta fayda var. Zira aşırı tüketildiğinde en faydalı yiyecek bile zararlı olabilir. Bu nedenle bu yiyeceklerin nasıl porsiyonlanması gerektiğini bilmek gerekiyor. Gelin son dönemin en popüler sağlıklı yiyeceklerinin ne kadar tüketilmesi gerektiğine beraber bakalım...

Avokado
Evet, artık avokadonun tam bir sağlıklı yağ deposu olduğunu hepimiz öğrendik. Ancak bir oturuşta 3-5 avokado yemek de doğru değil. En iyisi bir seferde yarım avokado (114 kalori) yemek. Geri kalan yarısını da çürütüp atacak değilsiniz elbette. Avokadonuzu boyuna değil de enine ikiye böldüğünüzde havayla temas eden yüzeyi azaltabilir, bu kısmı limonlu suya bulayarak kararmayı azaltabilirsiniz.

Kepekli makarna
Söz konusu karbonhidratlar olduğunda, mümkün olduğunca kompleks karbonhidratları tercih etmek gerekiyor. Çünkü bunlar işlenmiş olanlara kıyasla daha fazla lif, protein ve vitamin içeriyor. ancak kepekli yiyor olmanız sınırsız yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bir kahve kupası kadar pişmiş spagetti (200 kalori civarında) yeterli olacaktır.

Enerji barları
Tahıllı ve kuruyemişli enerji barlarını ana öğünde yemek çok tavsiye edilmiyor. Ancak zorda kalınca bir sürü insan bunu yapıyor. Tek bir enerji barı 300 kalori civarında. Üstelik bazılarının içinde çok fazla şeker olabiliyor. Bu nedenle bu barları sağlılı diye atıştırmadan önce ambalajı mutlaka okuyun.

Yoğurt
Yoğurdun faydaları saymakla bitmiyor ancak bunun doğal yoğurt olmasına dikkat edin. Zira tek porsiyonluk, meyveli yoğurtların bir kısmı önemli miktarda şeker içeriyor. Bu yoğurtları tüketmeyi seviyorsanız bir kaptan fazlasını yememeye çalışın. Böylece şeker ve enerji (150 kalori) alımınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

Şarap
Kırmızı şarabın sağlığa faydaları biliniyor ancak bu şişelerce şarap içebileceğiniz anlamına gelmiyor. Bir kadehi kalp sağlığınız için gerekli antioksidanı alabilmeniz için yeterli ve 123 kalori civarında.

Fıstık, fındık, badem ezmesi
Bu tür ürünler birer protein ve sağlıklı yağ deposu. O nedenle meyvelerle ve sandviçlerin içinde tüketilmeleri sıkça tavsiye ediliyor. Ancak şunu unutmayın: İki yemek kaşığı fıstık ezmesi tam 200 kalori. O nedenle bu ürünleri çok seviyor ve kendinize hâkim olamıyorsanız, tek porsiyonluk ambalajlardan bulmaya çalışın.

Humus
Özellikle et yemeyenlerin keyifle protein ve yağ almasını sağlayan lezzetlerden biri humus. Ancak o kadar lezzetli ki aşırıya kaçmak da çok kolay. O nedenle özellikle eğer hazır aldıysanız, humusun ambalajını okumayı ve ölçülü porsiyonlarda tüketmeyi unutmayın.

Yumurta
Vitamin ve mineral deposu yumurtayı ana yemek olarak yiyorsanız 2 tanesi o öğündeki protein ihtiyacınızı rahatça karşılayacak ve size 160 kalorilik enerji verecektir. Eğer bir salatanın üzerine vs. ekleyecekseniz, dilimlenmiş bir adet haşlanmış yumurta yeterli olur.

Tahıl gevreği
Sabahları bir kâse tahıl gevreği yemek, günlük tahıl ihtiyacınızı karşılamak için çok iyi bir yoldur. Ancak 2 fincan gevreğin (ortalama 200 kalori) ötesine geçmemeye çalışın. Kâsenizin geri kalanını sür ve taze meyveyle doldurun.

Meyveli smoothie
Smoothie'ler birer vitamin deposudur ancak içlerindeki şeker oranı çok yüksek olduğu için her öğünde tüketilmemelidir. Kahvaltıda ya da öğleden sonra 1 smoothie o gün için yeterlidir. İçine yeşil yapraklı sebzeleri ve portein kaynaklarını ekleyip öğününüzü zenginleştirmeyi ihmal etmeyin.

 
İzmir'in 'rüya projesi'nde o etap yola çıktı... Yeni bir dünya kuruluyor
 
'Taziye Kredisi'ne müftü hutbesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinüsleri açan en etkili yöntem
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu sayesinde sinüslerinizi doğal ve etkili bir ...
Aloe veranın sağlığa faydaları
Eski Mısır’da ‘ölümsüzlük bitkisi’ olarak bilinen aloe vera, günümüzde ...
Karatay: Kışın kemik suyu, paça çorbası ve bol sirke!
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Türk insanının ...
 
Karabağlar'da minikler için sağlık buluşması
Karabağlar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçede bulunan ...
Stresinizi yönetebilirsiniz
Biraz stres sizi günlük hayatta ayık tutmak, yapmak istediğiniz işlere ...
Hipoalerjenik 5 köpek ve kedi türü
Hipoalerjenik hayvan dostlarımız konusunda söylenenler doğru mu yoksa ...
 
Daha 15'inde... İzmir'in milli dansçısı yeniden yaşasın
İzmirli milli dansçı Kaan Özelçam (15), gönüllü donörlerin desteğiyle ...
Sadece İzmir'de yetişiyor... En çok o hastalar tercih ediyor
Sadece İzmir'de yetişiyor... En çok o hastalar tercih ediyor
Ürküten açıklama! Yıkamakla temizlenmiyor!
Tarım ilaçlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik tartışmalara yenisi eklendi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva