HABERLER>SAĞLIK
15 Haziran 2021 Salı - 13:23

Sağlık Müdürü Öztop açıkladı: İzmir'de aşılama yüzde 50'yi aştı!

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop, toplumsal bağışıklığın sağlanması için büyük önem arz eden koronavirüs aşısının İzmir'deki nüfusun yüzde 53,9'una uygulandığını açıkladı. Öztop, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İzmir'in 4 milyon 394 bin olan nüfusunun 2 milyon 663 binine aşı vurulduğunu, yapılan PCR testi sayısının da 2 milyon 620 bine ulaştığını söyledi.

Sağlık Müdürü Öztop açıkladı: İzmir de aşılama yüzde 50 yi aştı!

Koronavirüs salgını sürecinde İzmir'in durum değerlendirmesini yapan İzmir İl Sağlık Müdürü Burak Öztop, sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için büyük önem arz eden aşılanmanın İzmir'de her geçen gün arttığını belirten Öztop, İzmir'in günlük aşılama kapasitesinin 98 bin kişi olduğunu, dün 57 bin 488 kişinin aşılandığını, bugün için de 64 bin 826 aşı randevusu olduğunu kaydetti.

İzmir'in 4 milyon 394 bin olan nüfusunun 2 milyon 663 bin kişisine aşı yapıldığını dile getiren Öztop, "Böylelikle İzmir'in yüzde 53,9'una aşı yapılmış oldu. Bunlardan 1 milyon 492 bin 708'i birinci doz olmak üzere, toplamda 2 milyon 368 bin 945 doz aşı yapıldı. 30 ilçemizde bulunan tüm devlet hastaneleri ve semt polikliniklerinde aşılamaya devam ediyoruz" dedi.

20'Yİ AŞKIN LABORATUVARDA 2 MİLYON 620 BİN TEST
İzmir'de ilk vaka görüldüğünden beri yoğun bir süreç yaşandığını söyleyen Öztop, "15 Mart akşamı kurduğumuz kriz masamızda süreci hızlı bir şekilde, vaka takip ettik. Bunu yaparken en önemli unsur PCR idi. İlimizde hızlı bir şekilde PCR laboratuvarları kuruldu. Şu anda İzmir'de kamuda 11 laboratuvarda hizmet veriyoruz kamu dışındakilerle İzmir'de 20'yi aşkın laboratuvar bulunuyor. İzmir'de 2 milyon 620 bin PCR testi yaptık. Sadece kamuda günlük 25 bin test yapabilme kapasitesine sahibiz. Bizim için sağlık adına test sayısından daha çok testlerin pozitiflik oranı önemli. Başta test sonuç süreleri 24 saatleri bulurken, şu an İzmir'de ve Türkiye'de ortalama 4 saatte sonuç veriyoruz" diye konuştu.

AŞI ZAYİ ORANLARI BEKLENENİN 20'DE BİRİ
Sıkça tartışılan aşı zayii oranlarına da dikkat çeken Öztop, "Bu süreç bir aşılama süreci ve süreçte Covid'den önce de aşı oranı ve aşı zayi oranı ile ilgili belli kriterimiz vardı. Covid-19 sürecindeki aşı zayii oranlarının normal zamanlarda beklenen aşı zayii oranlarının 20'de 1'i. Biontech aşısının 6 kişiye aynı anda yapılmasının zayii oranlarını artıracağı ile ilgili bizi de korkutmuştu. Ancak çok az oranlarda zayiimiz oldu. İzmir'de yüzde 80'in üzerinde bir aşılanma oranı var. Beklentimiz yüzde 90'ın üzerine çıkarmak. Aşılamaya gelmeyenleri tek tek arıyoruz. Neden gelmedikleri ile ilgili kafalarında soruları olanlarla görüşüp cevaplamaya çalışıyoruz ama son tercih vatandaşın. Bugün 65 bin civarı aşı randevusu var ama kapasitemiz 98 bin kişi. Bunu 140 bin kişiye de çıkarabiliriz. İhtiyaç olursa başka alanlarda hatta mobil araçlarla aşı yapmaya hazır durumdayız" dedi.

800 FİLYASYON EKİBİ 150 ARAÇLA DESTEKLENDİ
Filyasyon sürecinin önemine de dikkat çeken Öztop, "Vakaların tespitinden sonra evlere gidilerek başkasını engellemek adına filyasyon süreci de çok önemliydi. İlk zamanlarda 24 saati bulan bu süreç şu anda İzmir'de de Türkiye'de de 4 saatlerin altına indi. Biz Sayın Sağlık Bakanımızın talimatı ve İzmir Valimizin desteğiyle İzmir'de 800 filyasyon ekibi kurduk ve bu ekibi 150 araçla destekledik. İzmir'de şu an filyasyon süremiz 3 saattir. Bu süreçte talihsiz günler yaşadık. İzmir'de 30 Ekim depremi ve sel felaketi yaşandı. Deprem sonrası bu yüzden hasta artışı yaşandı. Bu dönemde yoğun bakım sayımızı arttırdık. PCR çadırları kurduk ve bu artışı baskılamaya çalıştık. Covid-19 dışı ameliyatlarımızı ötelememek için ek yoğun bakım servisleri açtık. Hiçbir zaman yüzde 80'in üzerinde doluluğa ulaşmadı" diye konuştu.

'İZMİR 61'İNCİ SIRADA'
Vaka sayılarından da söz eden Öztop, "Sayın Sağlık Bakanımızın açıkladığı belirli oranlar var. Son açıklanan oranlara göre İzmir, 100 binde nüfusa oranla Türkiye sıralamasında 61'inci sırada. Ege'nin en büyük, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir'in burada bulunması ortak başarıdır. Öte yandan son iki haftada aşılanan 55 yaş grubu hariç olmak üzere; 90 yaş üstü yüzde 76,93, 85-89 arası yüzde 83,5, 80-84 arası yüzde 86,2, 75-79 arası yüzde 88,91, 70-74 arası yüzde 89,88, 65-69 yüzde 88,23, 60-64 arası yüzde 83,44, 55-59 arası yüzde 74,21 aşı oranlaması bulunuyor" dedi. (DHA)

 
Başkan Yetişkin'den İmamoğlu'na ziyaret
 
Balçova’nın el emeği görücüye çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koca paylaştı: 35 milyon doz aşıya ulaştık
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "An itibariyle 35 Milyon doz aşıya ulaştık. ...
Koronavirüsün sessiz katili: NASH hastalığı
Ülkemizde Türkiye Karaciğer Araştırmaları Derneği öncülüğünde ilk kez ...
3. doz 'hatırlatma' aşısı için planlamalar yapılıyor
Birinci ve ikinci doz aşı miktarı dün gece saat 23.28 itibarıyla 34 milyon ...
 
Türkiye'de aşılamada en yüksek günlük doza ulaşıldı
Türkiye'de bugüne kadar uygulanan Covid-19 aşılamasında en yüksek günlük ...
İzmir'in aşı raporu: 2 milyonu aştı!
İzmir'de bugüne kadar toplam 2 milyon 150 bin doz halinde, 1 milyon 200 ...
Koca açıkladı: Bugün 750 bin kişi aşı olacak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün 750 bin kişinin Covid-19 aşısı yaptırmak ...
 
Uzmanlardan umutlu açıklamalar: Bu hızla iki aya tamam!
Sağlık Bakanlığı aşılama hızında günlük yaklaşık 600 bin doza ulaşıldığını ...
'Salgın iyice geriledi, yenileceği gün çok yakın'
Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda corona ...
Vaka sayısı 5 bin sınırına geldi!
Türkiye'nin 13 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva