HABERLER>ENERJİ
5 Ağustos 2017 Cumartesi - 13:07

Rüzgar enerjisinde dev yatırım için İzmir çağrısı

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Vatansever, 'Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları' (YEKA) ihale sonucunun yenilenebilir enerji sektöründe dönüm noktası olduğunu söyledi. Rüzgar enerjisi santrali kanat ve gövde fabrikası için en uygun kentin İzmir olduğunu dile getirdi.

Rüzgar enerjisinde dev yatırım için İzmir çağrısı

Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalesi dünyanın en büyük RES yatırımcılarının kıyasıya yarışına sahne olurken, yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10.3 dolar/cent alım maliyetinin, ihalede 3.48 dolar/cente kadar düşmesi enerji sektöründe büyük yankı uyandırdı. İhale kapsamında yapılması planlanan RES kanat ve gövde fabrikası için en uygun kentin İzmir olduğunu düşündüklerini vurgulayan ENSİA Başkanı Vatansever, kentin Türkiye'de üç kanat fabrikasına sahip tek şehir olduğunu hatırlattı.

Alman Enercon'un 2001 yılından bugüne Ege Serbest Bölgesi'nde, Amerikalı TPI'ın 2012 yılından itibaren Menemen'de, General Electric çatısı altına giren LM Wind Power şirketinin ise geçen temmuz ayından itibaren Bergama Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yaptığını kaydeden Vatansever, "Her biri dünya devi olan firmaların İzmir'i seçmeleri elbette tesadüf değil. İzmir; yatırım olanakları, yan sanayi gücü, insan kaynağı, iklimi ve altyapıları tamamlanmış organize sanayi bölgeleri yatırımcılara en uygun yatırım iklimini sunuyor. Konsorsiyum üyesi olan şirketler de İzmir'in bu mukayeseli üstünlüğünü bilen ve kentte önemli yatırımları olan şirketler. Yenilenebilir enerji yatırımları için bir 'hub' olma vizyonu çizdiğimiz Bergama OSB, bu yatırım için en uygun seçeneklerden biri. OSB'lerimizde metrekare fiyatları, Marmara bölgesine göre yarıya yakın seviyede. ENSİA olarak Rüzgâr YEKA ihalesini kazanan firmalara bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. İzmir, ülkemizin ilk rüzgar türbini fabrikasına büyük bir mutlulukla ev sahipliği yapmaya hazırdır" dedi.

"HERKES KAZANDI"
Konsorsiyumun 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak olması kadar, yüzde 65'lik yerli katkı zorunluluğu olmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Vatansever, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ENSİA olarak kuruluş amaçlarımızın başında, yenilenebilir enerjinin ana ve yan sanayi yatırımlarında yerli katkı oranının artırılması geliyor. İhalede çıkan sonucu bu açıdan sevinçle karşıladık. İhaleye rüzgâr enerjisinde dünyanın en büyük on üreticisinin sekizinin teklif vermesi, ülkemize duyulan güvenin de bir göstergesi. 1000 Megavat gücündeki bu yatırım, ülkemizin mevcut RES kapasitesini yüzde 17 oranında artıracak. Türkiye'de yerleşik makine, ekipman ve komponent üreticileri de bu dev yatırım sırasında kendilerini gösterme, dünya ligine yükselme imkânı bulacaklar. Aynı durum üniversitelerimiz için de geçerli. Bugüne kadar rüzgâr enerjisinde sınırlı bir çalışma yapan üniversitelerimiz, teori ile pratiği bütünleştirme şansını yakalayacaklar. Bu ihalenin kaybedeni yok. Devlet, yan sanayici, üniversitelerimiz, bilim adamlarımız, tüketicilerimiz ve tabii ki konsorsiyum üyesi firmaların hepsinin kazanacağı bir süreç başlıyor." (DHA)

 
Altay protokole ücret getirdi: İşte fiyatlar...
 
Belçikalı Türk bakan vatandaşlıktan çıkıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEÜ'de güneş enerjisi eğitimi başlıyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve Deer Mühendislik ...
Rusya, Akkuyu nükleer santrali için tarih verdi
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, "Akkuyu nükleer santralinin ilk ünitesinin ...
Sepil’in vazgeçtiği projeyi EPDK da durdurdu!
Çevrecilerin tepkisini değerlendiren ve termik santral projesinden vazgeçen ...
 
Dizel için flaş karar! Zorunlu oluyor
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) motorin veya mazot olarak bilinen ...
Akaryakıt devi resmen el değiştirdi
Rekabet Kurulu, OMV Petrol Ofisi Holding AŞ'nin paylarının tamamının Hollandalı ...
İzmir'in o ilçesindeki RES projesi için 2. raund: Yeniden yargı yolu!
Karaburun’da Lodos Üretim A.Ş. tarafından faaliyet gösteren RES’in kapasite ...
 
TMSF’ye devredilen dev şirketten Bornova’nın köyüne RES!
İzmir’in Bornova ilçesinde kirazı ile ünlü Beşyol köyü ile Yakaköy bölgesine ...
İzmir'in iki oksijen deposu parkının arasına RES vizesi!
İzmir’in oksijen deposu olan Yamanlar Dağı Tabiat Parkı ile Karagöl-Sahara ...
Türk Akımı için kritik tarih belli oldu
Rus enerji şirketi Gazprom'un Türk Akımı projesinde boru hattının inşasına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva