HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Mart 2019 Çarşamba - 09:23

Rüya gerçekleşiyor: İzmir adalarına kavuşuyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'i 70-80 yıl önceki haline döndürecek dev proje için çok önemli bir adım daha attı. Kuzey aksında açılacak 13.5 kilometrelik sirkülasyon kanalının tasarımı ve körfezden çıkacak malzemelerle kurulacak 2 doğal yaşam adasıyla ilgili ön hazırlıklar tamamlandı. Ekim'de teslim edilecek uygulama projelerinin ardından İZSU'nun etaplar halinde ihaleye çıkarak kanalın taramasına başlayacağı bildirildi.

Rüya gerçekleşiyor: İzmir adalarına kavuşuyor!

Körfez’de yaşanan sığlaşmanın önüne geçmek ve “yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşmak için hazırlanan “İzmir Körfezi ve Liman Rehabilitasyonu Projesi”nde önemli bir aşama daha geride kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uluslararası danışmanlık ihalesini kazanan firma, 5 aylık çalışmanın sonunda körfezin hidrodinamik modellemesi, sirkülasyon kanalı tasarımı, tarama yönteminin belirlenmesi, geri kazanım alanı ve doğal yaşam adalarının projelendirilmesi, tarama malzemelerinin geri kazanım alanına aktarılması işlemleri ve projelendirilmesi ile doğal yaşam adalarına tarama malzemelerinin aktarılmasını içeren ön hazırlıkları tamamladı.  Firma, bu aşamadan sonra İZSU tarafından uygun görülen yönteme göre uygulama projelerini hazırlayacak ve Ekim ayında İZSU’ya teslim edecek. İZSU, bu projelere göre etaplar halinde ihaleye çıkarak sirkülasyon kanalının taramasına başlayacak.

NELER YAPILACAK?
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Körfez’in kuzey aksında 13.5 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde sirkülasyon kanalı (akıntı iyileştirme kanalı)  açılacak. Doğal yaşam adalarının koruma duvarları yapılıncaya kadar İZSU, mekanik tarama gemileri ve ekipmanları ile kanalının taranmasına başlayacak. Körfezin dibinden çıkarılan taranan malzemeleri, dubalarla boşaltım platformuna, oradan da kamyonlarla ‘geri kazanım alanına’ gönderilecek.  Taranan malzeme,  Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi yanında yer alan Geri Kazanım Alanı’nda bulunan susuzlaştırma havuzlarına aktarılacak. Burada susuzlaştırılan tarama malzemesi Harmandalı Çöp Depolama Alanı’nda üst örtü malzemesi olarak kullanılacak, ayrıca park bahçelerde peyzaj düzenlemelerinde yararlanılacak.

Sirkülasyon kanalından taranan malzemeler  geri kazanım alanına iletilirken aynı zamanda doğal taşlarla adanın koruma yapısını oluşturmak üzere çalışmalar başlayacak. Ada koruma yapısının tamamlanmasının ardından, sirkülasyon kanalından taranan malzemelerin geri kazanım alanına iletimi durdurularak taranan malzemeler mekanik ve hidrolik tarama gemileri ve ekipmanları ile doğal yaşam adalarına aktarılacak.

HEM ÇEVRE HEM EKONOMİ KAZANACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi bu çalışmayı yürütürken, TCDD Genel Müdürlüğü ise Körfez’in güney aksında 12 kilometre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde ve 17 metre derinliğinde 22 milyon metreküp malzemenin alınacağı Navigasyon Kanalı tarama işini gerçekleştirecek. Güney aksı boyunca açılacak Navigasyon Kanalı ile Körfez’e temiz su girişi sağlanırken, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kuzey aksında oluşturulacak sirkülasyon kanalı da, bu bölgedeki akıntı hızını artıracak. Su kalitesi ve biyolojik çeşitlilik iyileştirilecek. Oluşturulacak doğal yaşam adaları ile başta kuşlar ve su canlılar ı olmak üzere, bölgenin flora ve faunasına katkı sağlayacak. Avrupa standartlarında habitat alanları İzmir Körfezi’ne kazandırılmış olacak.  Aynı zamanda İzmir Limanı’nın kapasitesi artacak, yeni nesil gemilere hizmet vermeye başlayarak ana liman olma statüsüne kavuşacak. Bölge ve ülke ekonomisi kazanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ve dünyanın en büyük ekolojik geri dönüşüm projelerinden biri olan çalışma tamamlandığında, Körfez 70-80 yıl öncesine dönecek. En önemlisi, bu proje ile denizi ile bütünleşmiş sosyal ve sportif tüm alanlarda kullanılabilecek bir körfez İzmir halkının hizmetine sunulmuş olacak, İzmir’in Akdeniz’deki rolü de güçlenecek.

 
CHP Bayraklı Adayı Sandal'dan 'iyilik' projesi
 
Bornova'da Atatürk Kitaplığı öğrencileri ağırlıyor
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gecekondu 28 Mart 2019 Perşembe 01:54

Kimse kentin gecekondusundan utanmasın! O görüntü kuruluş tarihleri 60-70 yılı aşkın tüm şehirlerin tarihinde var. Yılda 30 milyon kişinin gezmek için gittiği Paris'in dış mahalleleri de farklı görüntü vermiyor. Yer yer daha beter görüntüler var! Bu bizim sanayileşme, şehirleşme döneminden kalan görüntümüz. Eğer Uzundere ve Örnekköyde olduğu gibi dönüştürülmeyecekse, bırakın böyle kalsın! Hiç değilse kimsenin elinden evi alınıp, kendisi şehrin dışına sürülmüş değil! Ve kimse de iktidar değişmedikçe, TOKİ'nin adım atacağını beklemesin! Ayrıca, atmasın da, yapılmışlarda bir çok sorun var, çözemiyorlar!

Yorumu oyla      6      5  
proje bilgileri 28 Mart 2019 Perşembe 01:44

Projede belirlenen adacıklar da, kanalların rotası da yıllar içinde tutulmuş kayıtlarla belirlendi! Adalar, malzemeyi atmak zor geldiği için değil, bizzat akıntı oluşturmak için öngörüldü! Projenin gerçekleştirilmesinde tek belirsizlik, tcdd'nin imzaladığı protokol yükümlülüklerini yerine getirip getirmeyeceği! 'Ben yapmıyorum, yapmayacağım' derse iyi, artan maliyete rağmen yapıp yapmamaya karar verirsiniz! Ama Buca tramvayında, Otogar metrosunda yaptığı gibi işi sürüncemede bırakırsa, işte proje o zaman yürümez, yürüyemez! İktidar, parası olmadığı ve Soyer'e puan kazandırmamak için büyük ihtimalle bu yolu seçecektir! Bunu aşmanın yolu da Aziz Başkanın son zamanlarda yaptığı gibi gerçekleri kamuoyuyla paylaşmasıdır!

Yorumu oyla      5      5  
muhalif 28 Mart 2019 Perşembe 01:08

körfezdeki sirkülasyon kanalı gecekondulardan çok daha önemlidir. bilhassa haritada görüldüğü üzere körfezin kuzeyinde alivüyon birikmesi ile sığlaşma ve derinlik azalmış buranın temizlenip derinleştirilmesi körfezin geleceği ve sağlığı açısından çok önemli mutlaka öncelikli olalı,,tıpkı 1850 lerde gediz nehrinin yatağının değiştirilmesi gibi....kadifekale zaten büyük ölçüde gecekondulardan arındırıldı, en son antik tiiyatro ve çevresi 2. etap yıkımları devam diyor, gidilip ziyaret edilmesini ve yerinde görülmesini avsiye ederim..

Yorumu oyla      5      5  
sn dikicigil,ksk li 27 Mart 2019 Çarşamba 17:47

Asrın çevre ve kazanım projesine yorumlarınız çok zayıf kalmış.Kentsel dönüşüm,doğrudur bu şehirde çok hızlı yapılmalı,yine doğrudur,sahil kesim kara kesimi yapısal farkı hızla kapatılmalı,bu,ilk cemre de açıklandı.Ancak bunları yapmak için de bu kentin para kazanmasını hızlandıracak çevresel projeler daha da hızla tamamlanmalı. Barselonaya rakip bir izmir hayal edemeyenler bu şehrin insanını anlayamazlar

Yorumu oyla      7      5  
Kskli 7 27 Mart 2019 Çarşamba 14:17

Isik arkadasin dedigi gibi . Izmirin sirtlarindan bu gecekondular kazinmali. Birileri aglarsa aglasin. Izmirin gelecegi turizm ve egitim olmali. Sanayi yavas yavas kenti terk etmeli.

Yorumu oyla      5      11  
sezarın hakkı sezara 27 Mart 2019 Çarşamba 12:38

güzel bir siyasi hamle. enfazla biz söyledik onlar yapıyor diyebilirler.

Yorumu oyla      5      5  
Gürkan 27 Mart 2019 Çarşamba 12:15

ÇED raporu yıllar önce verilseydi iş çoktan bitmiş olacaktı ama dert başka olunca ... Bu arada TCDD diğer açılacak kanal için şu an ne gibi bir çalışma yapıyor?

Yorumu oyla      11      5  
dogrusoz 27 Mart 2019 Çarşamba 11:44

gecekondu sorununu devletin yerinde donusumle konut uretmesi gerekir onuda yapacak olan aslında TOKI dir , ama nedense TOKI yerinde donusum adına izmir de bir tek proje yapmamıstır sadece bos alana daga tepelere 20-30 blok dikmistir. kentsel donusum izmir buyuk sehir belediyesinin uzundere de yaptıgı gibi olur ...binayı yık yerine bina yap o zaman ne olacak butun eski binalar yeni bina olacak ama yesil alan okul camii hastane spor alanları sosyal alanlar genis yollar parklar yapılmayacak , bu sefer istanbul gibi BETON YIGINI OLACAK . kentsel donusum sart ama yapılacak kentsel donusumun detayları cok ama cok onemli.

Yorumu oyla      12      5  
meltem 27 Mart 2019 Çarşamba 10:44

Körfez bağlantı yoluna sirkülasyonu engelliyor diye itiraz ediliyor ama körfezin girişine iki tane yapay ada yapılıyor. amaç da malzemeyi atacak yer bulamıyorlar, ucuz olsun diye körfeze müdahale. bakanlık olsam onay vermem bu yanlış fkre. sözde çevreciler.

Yorumu oyla      5      13  
engel koyarlar 27 Mart 2019 Çarşamba 10:25

simdi buna hukumet engel çıkartır

Yorumu oyla      27      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Bakıcı'dan personelle veda yemeği
Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı görev süresinin sona erecek ...
Soyer'den kadınlara kooperatif tavsiyesi
Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, İzmir’de ...
Başkan Selvitopu: Karabağlar’da tiyatrolar oynanıyor!
Karabağlar Belediye Başkanı ve CHP Karabağlar Belediye Başkan Adayı Muhittin ...
 
Anlaşma tamam: Büyükşehir'de grev düğümü çözüldü!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Genel İş Sendikası arasında İZELMAN işçileri ...
Ege’nin şampiyonu Gaziemir
Gaziemir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Buğday Tanesi Projesi, 7 ilden ...
Dünyanın dev buluşması başlıyor
Bu yıl 25’inci yaşını kutlayacak dünyanın en büyük fuarlarından MARBLE ...
 
Sivil toplumdan Kocaoğlu'na veda: Sen gönüllerimizin başkanısın
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 15 yıllık görev süresinin ...
Başkan Atila: Millet İttifakı, İzmir ve Bornova’da yüzde 68’i mutlaka aşacak
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle ...
Büyükşehir'den o ilçeye modern mezbaha
Devredilen Tire Mezbahası yetersiz kalınca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva