HABERLER>DÜNYADAN
26 Temmuz 2016 Salı - 13:32

Rusya'dan flaş 'Türkiye'ye vize' açıklaması

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Moskova'da Türk heyeti ile yaptıkları toplantının ardından "Türkiye ile vize rejimini görüşme kararı aldık" dedi.

Rusya dan flaş  Türkiye ye vize  açıklaması

Dvorkoviç, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türk meslektaşlarıyla, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Bakanı ve diğer bakanlıkların temsilcileri ile ikili ilişkilerin tüm alanlarını masaya yatırdıklarını söyledi. Dvorkoviç şunları söyledi

“İki ülke liderinin telefon görüşmesinin ardından ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin ve diğer tüm alanlardaki işbirliğinin adım adım düzelmesi için görüşmeler düzelmesine ilişkin talimat verildi.Bugünkü görüşmede bu adımlar konuşuldu. Bugün charter seferlerinin yenilenme konusunu görüştük. Bu düzeyde görüşmeler düzenlenmişti, Türk yetkililere tavsiyeler gönderildi ve Türkiye bunları kabul etti. Bizim uzmanlarımız havalimanları, oteller ve turistlerin bulundukları diğer yerlerdeki güvenlik önlemlerini görmeleri ve bu önlemlerin yeterli olduğu konusunda emin olmaları için Türkiye'ye davet edildiler. Bunun temelinde hükümet charter serlerinin yenilenmesi için karar alabilir. Bu seferlerin yenilenmesi tabi ki zaman alacak, hazırlık çalışmalarının yürütülmesi gerek. Hatırlatmam gerekirse tarifeli seferler yenilendi. Rus vatandaşlar Türkiye'ye yeniden tur satın alıp oraya hem Rus hem Türk havayollarının tarifeli seferleriyle gidebilirler.

VİZELER
Vize rejimine gelirsek, Dışişleri Bakanları, yetkili makamlar, kolluk kuvvetleri ve özel servisler arasında görüşmelerin yapılması konusunda anlaştık. Terör örgütlerine bağlı kişilerin Rusya'da bulunmamaları konusunda garanti sağlanması gerek. İlgili makamlar arasında bu konuda gerekli karşılıklı anlayış sağlandığı zaman bu vize kısıtlamalarının kaldırılması için çalışmalara başlanılacaktır. Türkiye'nin talebi üzerine görev seyahatleri, iş adamlarının seyahatleri ve diğer vatandaş kategorilerinin seyahatleri konusunun ayrıca değerlendirilmesinde anlaştık. Fakat burada son karar ilgili makamların görüşmelerinin ardından verilecektir.

Ticari ilişkilerde, Tarım Bakanlığımız ve Rosselhoznadzor bugün ve önümüzdeki birkaç gün içerisinde gerekli görüşmeleri yapacaklar. Ayrıca, Türk ürünlerinin kalitesinden emin olmak, denetleme organları arasında ilişki ve güven kurulması gerek. Biz bu ürünleri iyi biliyoruz, ama piyasa değişiyor, piyasaya yeni ürünler geldi, yeni talepler oluşuyor. Çalışmalar yakın zamanda gerçekleştirilecek.

Diğer kısıtlamalar hakkında da bugün Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Ulaşım Bakanlıkları düzeyinde görüşmeler yapılacak. Böylelikle iki ülke liderlerinin görüşmesi için gerekli belgeler hazırlanacak.

Ayrıca, nükleer santral Akkuyu inşaatı da dahil olmak üzere yatırım projelerini değerlendirdik. Temel var, Türkiye tarafından hukuki normlar hazırlanıyor. Hızla ilerlemeyi umuyoruz. Türk Akımı konusunda Türkiye bu konuda diyalog kurmak için hazır olduğunu belirtti. Enerji Bakanlığı düzeyinde bugün görüşmeler yapılacak.Türkiye'nin Rus ürünleri ve yatırımlarına uyguladığı kısıtlamalarla ilgili konulara da değinildi. Bu kısıtlamaların en kısa zamanda kaldırılması konusunda ısrarcı olacağız.Genel olarak önceki yıllarda oluşan işbirliği düzeyine yeniden çıkma ve bazı alanlarda ilerleme konusunda anlaştık.”

Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç daha sonra gazeteciklerin sorularını da şöyle yanıtladı:

1. Uçak konusu bugün kapandı mı yoksa Rusya'dan hala bazı talepler var mı?
- Bu benim görev kapsamımda değil, o yüzden gerekli soruşturmaların yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Bu soru soruşturmayı yürüten makamlarımıza ve askeri makamlara yönlendirilmesi gerek. Fakat bugün yaşananlar iki ülke lideri arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sayesinde gerçekleşiyor ve bu ticari ekonomik ilişkilerin düzelmesinin önünü açtı.

2. Uzmanların ne zaman gitmesi bekleniyor?
- En yakın zamanda iki ülke liderlerinin görüşmesinden önce gerçekleşmesi bekleniyor.

3. Türk Akımı konusunda bir grafik var mı?
- Bu konu bakanların görüşmesinde detaylı bir şekilde ele alınacak. Görüşme sonrasında gerekli açıklama yapılacaktır. Görüşme saat 2'de gerçekleşecek.

4. Charter seferleri ne zaman uçacak?
- Bu şirketlerin ne zaman hazır olacağına bağlı. Siyasi kararı biz engel olmadan hazırlayacağız. Ne zaman şirketlerin hazır olacağı konusunda bir şey söyleyemem.

5. Türk akımına geri dönersek, bölgedeki durum ve istikrarsızlık dikkate alınınca bu projenin yapılması doğru mu?
- Her bölgenin kendi riskleri kendi artıları var. Türk akımının projelendirme aşamasında tüm bu riskler dikkate alındı.

6. Rusya için şu anda öncelikli alanlar hangisi?
- Öncelikli konu Türk Akımı. Şu anda Brüksel ve AB ile gerekli görüşmeler yapılıyor. (dha)

 
Akın Öztürk'ün damadı ifadesinde neler söyledi?
 
Ve Kızılay Meydanı'nın da adı değişti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Japonya'da bıçaklı dehşet: 19 ölü
Tokyo'nun Sagamihara bölgesinde engelli merkezinde bıçaklı saldırı yaşandı. ...
FT: Türkiye’nin kaderi Erdoğan’ın elinde!
İngiliz Financial Times gazetesi, ''Türkiye'nin kaderi Erdoğan'ın elinde'' ...
Flaş! Erdoğan Rusya'ya gidiyor, Putin'le görüşecek
Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ...
 
"İade etmeyin" çağrısı: Batı'nın hizmetindeyiz
FETÖ lideri Fethullah Gülen ABD'ye çağrı yaparak, 'Beni Türkiye'ye iade ...
ABD’de gece kulübüne silahlı saldırı: 2 ölü
ABD'nin Florida eyaletindeki bir gece kulübünde düzenlenen silahlı saldırıda ...
ABD Gülen’e en yakın 2 ismi Beyaz Saray’da ağırladı!
Fethullah Gülen'in iadesini isteyen Türkiye'nin bu talebine henüz net ...
 
AB'den Türkiye'ye 'idam yasası' resti!
Juncker, “Türkiye'nin idam cezasını geri getirmesi durumunda AB, üyelik ...
Suriyeli sığınmacı palayla saldırdı: 1 ölü
Almanya'da 21 yaşındaki Suriyeli sığınmacı kavga ettiği bir kadını pala ile öldürdü.
Yunanistan ile 'darbeci asker' krizi kapıda!
Darbe girişiminin ardından Yunanistan'ın Dedeağaç kentine kaçan sekiz ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva