HABERLER>GÜNCEL
26 Eylül 2021 Pazar - 14:33

Rotary'den Delta Havzası'nda temizlik harekatı

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu 9. Grup Kulüpleri 25 Eylül Dünya Temiz Nehirler Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Delta Havzası’nda bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Denizlerdeki asıl kirliliğin nehirlerden kaynaklandığı düşüncesiyle kurulan Batı Anadolu Nehirleri Komitesi’nin altı kulüp ile bir araya gelerek düzenlediği etkinlikte Olten Filarmoni Trio konserinin ardından bilgilendirme toplantısı sonrası kıyı ve çevre temizliği yapılarak uçurtma şenliği düzenlendi.

Rotary den Delta Havzası nda temizlik harekatı

Rotary 2440. Bölge Federasyonu içme suyunun da sağlandığı nehirlerdeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Batı Anadolu Nehirleri Komitesi öncülüğünde bir çevre etkinliği düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ve GEMA (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma) Vakfı’nın da desteğiyle 9. Grup Kulüpleri olan Alsancak, Buca, Dokuz Eylül, Güzelyalı, Kordon ve Varyant Rotary Kulüpleri Dünya Temiz Nehirler Günü’nde nehirlerin temizliğine dikkat çekti.

Su döngüsünün önemli bir öğesi olan nehirlerdeki kirliliğin ve su kayıplarının acilen çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Batı Anadolu Nehirleri Komite Başkanı Özgür Kitapçı Candan, “Nehirlerdeki suyun temel kaynağı yağışlardır. Yağmur yada kar yağışı ile yeryüzüne inen su yüzey akıntıları, yer altı suları biçiminde nehirleri beslerken buzullar gibi doğal kaynakların erimesiyle oluşan suları da ekleyebiliriz. Bu sebeple öncelikli olarak yağışların ve ekolojik dengenin devamını sağlamak amacıyla ağaç dikme oranımızı artırmamız gerekmektedir. Öte yandan sanayi ve şehir atıkları maalesef nehirlerimize boşaltılmaktadır. Ne yazık ki bir çok fabrika ve özellikle nehirler kirlilikle boğuşmaktadır. Bu durum yalnızca nehirlerimizin kirliliği sonucunu doğurmamakta aynı zamanda tarımsal faaliyetin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırmaktadır. Üzerinde bulunduğumuz Gediz Havzası ülkemizin ve özellikle bölgemizin en verimli tarım alanlarından biri olmasına rağmen 80’li yıllarda yoğun olarak kum ve çakıl ocaklarına ruhsat verilmiş olması bir yandan doğal yapıyı bozarak faunayı olumsuz etkilerken diğer yandan da nehrin su seviyesinin alçalmasına neden olmuş bu da içinden geçtiği ovanın yer altı sularını olumsuz etkilemiştir. Bu bağlamda nehirlerin geçiş yaptığı alanlarda ve özellikle havzalarda kirliliğe engel olabilecek her türlü projenin içinde olduğumuzu belirtmek isteriz.”dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü Biyolog Ömer Döndüren, Gediz Deltası’nın kirlilik oranı en fazla nehir olduğuna dikkat çekerken, GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu Gediz Nehri’nin doğduğu yerde tertemiz olduğunu çevresel faktörlerin, fabrika ve sanayi atıklarının nehri kirlettiği olgusunun son derece üzücü olduğunu ifade etti.

“Amacımız, Toplumun Tüm Kesimlerinde Nehirlerin Temiz Kalması Konusunda Farkındalık Yaratmak…”

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Nedim Atilla ise Uluslararası Rotary’nin de Türkiye’de 2440 Bölgeden esinlenerek 25-26 Eylül tarihlerini Temiz Nehirler Günü ilan ettiğini dile getirerek “Dünyada ilk kez 2440. Bölge'de Batı Anadolu Nehirleri isimli bir komite kurduk ve denizlerimizdeki asıl kirlilik kaynağının nehirler olduğuna dikkat çekmeye çalıştık. Uluslararası Rotary de bu yıl 25-26 Eylül'ü "Dünya Temiz Nehirler Günü" ilan etti. Biz hazırlıklı olduğumuz için hemen harekete geçtik. Elbette bizim bu nehirleri tertemiz yapacak gücümüz yok ama toplumun tüm kesimlerinde nehi

 
AK Parti Torbalı'da yoğun katılımlı danışma
 
Büyükşehir'den tarıma can suyu... Süt İşleme Fabrikası yola çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MEB'den İzmir'deki o okulla ilgili açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı medya organlarında yer alan İzmir Konak ...
İzmir'de bir doktor daha koronavirüs kurbanı!
İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ...
İzmir'de tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
İzmir'in Aliağa ilçesinde düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda ...
 
Gömülü bulunan bebeğin anne babası serbest!
Adıyaman'da şehit kabrini ziyaret eden öğrencilerin ağlama sesiyle fark ...
Evleneceklerde yeniden kapanma endişesi…Düğün sezonu nasıl geçti?
Okulların açılması ve tekrar kapanma endişesiyle düğün sezonu yavaş yavaş ...
Yargıtay temizlik fırçasını 'silah' saydı
Yargıtay, komşu kavgasında kullanılan temizlik fırçası için basit kasten ...
 
Trafikte motokurye savaşı... Zamanında götürmezsen kazanamazsın!
Sipariş yetiştirmeye çalışırken trafik kurallarını hiçe sayan motokuryeler ...
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet Baba bi'zamanlar '1 kuruş'un peşindeydi!
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet Baba bi'zamanlar '1 kuruş'un peşindeydi!
Kar ve tipi nedeniyle tırlar yolda kaldı
Ardahan'ın yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı ve tipi ulaşımı aksatıyor.
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva