HABERLER>GÜNCEL
27 Nisan 2017 Perşembe - 15:26

Rehber öğretmenlerden yönetmelik tepkisi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapacağı belirtilen değişikliklere, rehber öğretmenler ve sendikalardan tepki geldi.

Rehber öğretmenlerden yönetmelik tepkisi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmelik değişikliği ile rehber öğretmenlerin çalışma saatlerini arttıracağı, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri biriminin adını Rehberlik Hizmetleri olarak değiştireceği iddiaları üzerine yurt çapında rehber öğretmenlerden tepki geldi. Mevcut yönetmeliğe göre rehber öğretmenler öğrencilere okulda sınıf öğretmenleri tarafından uygulanacak rehberlik uygulamalarını planlıyor, çocukların bireysel yeteneklerini ölçüyor ve yeni gelen öğrencilerin dosyalarını inceliyor. Ayrıca, kaynaştırma öğrencisi ya da özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenci varsa rehber öğretmen farklı eğitim programları planlıyor ve yürütülmesine rehberlik ediyor. Bunların yanında rehber öğretmenler, pedagojik formasyonları uygun ise okul psikolojik danışmanlığı görevini de yerine getiriyor. Yeni yönetmelikte ise iddialara göre rehber öğretmenlerin derslere girmesi, nöbetçi öğretmenlik yapması ve çalışma saatlerinin haftalık 30 saatten 40 saate çıkarılması gibi değişiklikler öngörülüyor.

Yönetmelik ile getirilecek düzenlemelere dair rahatsızlığını ifade eden rehber öğretmenler, çalışma saatlerinin artırılmasıyla verimin düşeceğini, nöbetçi öğretmen oldukları takdirde, uygunsuz hareketini tespit ettikleri öğrenciyi hem disipline veren hem de psikolojik durum raporunu hazırlayacak taraf olacaklarını, bunun da uygun olmadığını söylüyor. Ayrıca rehber öğretmenlerin akademik eğitimlerinin sınıfta derse girmeye uygun olmadığı, bunun boş ders dolduracak joker öğretmen yaratma çabası olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

"ALAN DIŞINDAN ATAMA AMAÇLANDIĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR"
Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin adının 'Rehberlik Yönetmeliği' olarak değiştirileceğini öğrendiklerini belirterek, "Böylece üniversitelerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanından mezun öğrenciler dışında alan dışından rehber öğretmen atamasının amaçlandığı düşünülmektedir. Bunun neticesinde alanında uzman olmayan kişilerin rehber öğretmenliğe atanmasının önünü açılacak, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri bu alanda eğitim almamış, diğer alanlarda eğitim almış ama milli eğitim tarafından kendi mesleğine atanmamış kişiler tarafından yürütülmek zorunda bırakılacaktır" dedi.

"İMZADAN DÖNMESİNİ TALEP EDİYORUZ"
Öğrencilerin psikolojik problemlerini ya da herhangi bir derdini rahatça rehberlik servisinde ifade edebilmesinin pek çok cinsel istismar vakasının, şiddet, tütün-alkol-madde gibi alışkanlıkların ortaya çıkarılmasında ve önlenmesinde etkili olduğunu belirten Demir, "Öğrencinin sırlarını, sıkıntılarını rahatlıkla anlatabilmesini, rehberlik servisinin 'nöbetçi öğretmen' rolüne girmeyerek öğrencilerle disiplin ilişkisine girmemesine borçluyuz. Nöbetçi öğretmen bir öğrenciyi idareye şikayet ettiğinde arayı yumuşatacak olan rehber öğretmendir. Rehber öğretmenin nöbetçi olması bu vasfını ortadan kaldırmaktadır. Varlığı hiçbir pedagojik, psikolojik alt yapısı olmadan hazırlanmış bu yeni taslağı kınıyor ve imzadan geri dönmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal ise söz konusu değişiklik hakkında eğitim sendikalarından, derneklerden ve ilgili kurumlardan görüş alınmadığını belirterek, "Rehber öğretmenler haftada 30 saat çalışıyorlardı. Yapılan düzenleme ile birlikte artık 40  saat çalışacaklar. Normal öğretmenlerin çalışma süreleri 30 saattir, bu rehber öğretmen için de geçerli. Rehber öğretmenlerin çalışma saatlerinin 40'a çıkarılması Anayasa'nın eşitlik ilkelerine aykırı. İlgili yönetmelikte 'Psikolojik danışmanlık' ibaresi kaldırılmış. Bu, alan dışı atamaların yolu açabilir. Alan dışı atamaların yolunun açılması, rehberlik alanındaki çalışmaların sekteye uğramasına neden olur. Rehber öğretmenlerin yürüttüğü çalışmanın, bir yönüyle de psikolojik danışmanlık boyutu var. Bunun göz ardı edilmesi sorun yaratır. Bu öğretmenlere nöbet görevi, sınav gözetmenliği, etüt görevi öngörülüyor. Bu rehberlik ilkeleri ile çelişen bir durum. Bir değişiklik yapılacaksa, bu işin tüm tarafları ile görüşülmeli ve bu şekilde değerlendirme yapılmalı" dedi. (DHA)

 
NATO'dan Türkiye açıklaması
 
Doğuş Grubu Üçkuyular’daki o ihaleyi kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
NATO'dan Türkiye açıklaması
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Başarısız darbe girişimine maruz kalan ...
Karadeniz'de Rus gemisi ile kargo gemisi çarpıştı
Rus askeri gemisi ile canlı hayvan taşıyan bir gemi, Kilyos'un 18 mil ...
FETÖ emniyet teşkilatını 7 bölgeye ayırmış
FETÖ'nün emniyet teşkilatını "büyük bölge" ve "küçük bölge" olarak gruplara ...
 
'Yakında usta olacaklar'
Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nda açılan Pastacılık Kursu, her ...
Erzurum'da çatışma: 2 asker yaralı
Erzurum'da, teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2 asker yaralandı.
Ayşe Öğretmene 1 yıl 3 ay hapis!
Mahkeme KANAL D’de yayınlanan Beyaz Show’a 8 Ocak 2016 günü telefonla ...
 
Açığa alınan TBMM polisi intihar etti
FETÖ operasyonu kapsamında dün gece açığa alınan polis memuru H.A, evinde ...
Kemeraltı'nın simge ismini eşi yaşatıyor!
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın simge isimlerinden olan ‘Uzun Apo’ ...
Karargahta o gece: Önce Orgeneral Akar'ı sonra belgeleri çıkarmışlar
FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece Genelkurmay Başkanı Orgeneral ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva