HABERLER>SAĞLIK
21 Mayıs 2018 Pazartesi - 13:51

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Yaşamımız boyunca olduğu gibi ramazan ayında da beslenmemizin yeterli ve dengeli olması gerekmektedir. Peki, ramazan ayını kilo alarak değil de tam da yaz öncesi kilo vererek değerlendirmek için neler yapmalıyız? Diyetisyen Ceysi Kazado, sizler için anlattı.

Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Öncelikle sahur yemekleriyle başlamak gerekirse sahur aslına bakarsak bizim için en önemli öğün olacaktır. Sahur yemeklerinde yediğimiz yiyecekler bize gün içerisinde enerji verecektir. Sadece su içerek niyetlenmek sağlık açısından oldukça zararlı olmakla beraber gün içerisinde enerjisiz olmamıza sebep olacaktır. Sahur yapmak bu derece önemli iken, peki sahurda ne yemeliyiz? Sahurda protein ağırlıklı beslenmek süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinler bizi uzun süre tok tutacaktır. Bunun yanı sıra proteinimizin yanında dengelemek için mutlaka lifli besinler de tüketmemiz gerekmektedir. Aslında sahuru kahvaltı öğünü gibi düşünebiliriz mutlaka yumurtamız, peynirimiz, sütümüz, ekmeğimiz, meyvemiz, kuruyemişimizin listede olması gerekmektedir. Tuz oranı düşük besinleri tercih edersek de gün içerisinde su içme ihtiyacımız da daha az olacaktır. Özellikle bu dönemde bağırsak ve mide problemleri yaşamak istemiyorsanız kesinlikle düzenli olarak probiyotik tüketmelisiniz. Probiyotik bağırsak floranızı düzene sokup, uzun süreli açlık sonrası mide şikayetlerinizi azaltacaktır. Çünkü sadece akşam öğünü yapılması sebebiyle bağırsak hareketleri durabilmektedir ve konstipasyon sıkıntısı yaşanabilmektedir. Yaşanan konstipasyon sıkıntısı kilo artışına sebep olabilmektedir. Sahuru yaptıktan sonra mutlaka 30-40 dakika geçmesini bekleyin ve öyle uyuyun. Tabi ki, sahurda bol bol su içmeyi unutmayın!
Peki, en tehlikeli olan komple donatılmış iftar sofralarında ne yapacağız? Uzun süreli yaşanan açlık sonrasında çok zor olsa da iradeli olmak zorundayız! İlk olarak kocaman bir bardak su için ve yavaşlamış olan metabolizmanızı tekrardan bir güzel harekete geçirin. Sonrasında ise 1 kase çorba ile beslenmenize başlayın ve et/tavuk/balık, sebze yemeği, yoğurt, tam buğday ekmeğiyle beslenmenize destek verin. Salata ve söğüş tabağı mutlaka sofranızda bulunmalı. Midemizi rahatlatmak için iftar yemeğinden sonra bitki çayları özelikle rezene tercih edilebilir.

Hafif tatlıları tercih edin
‘Kan şekerimiz o kadar düştü, hiç tatlı yemeyecek miyiz?’ dediğinizi adeta duyar gibiyim. Düşen kan şekerimizle beraber vücudunuzun şeker ihtiyacınızı kuru meyvelerden veya sütlü tatlılardan karşılamanızı tavsiye ederim. Hem daha hafif hem de daha az kalorili olacaktır. Eğer isterseniz kendi sağlıklı tatlılarınızı süt ve meyveden gayet güzel bir şekilde yapabilirsiniz. Özellikle şerbetli tatlılar, pasta ve kekler hem midenizi rahatsız edecek hem de daha çok kalori almanıza sebep olacaktır.
Eğer siz de ramazan ayını kilo vererek değerlendirmek istiyorsanız günlük yaptığınız fiziksel aktivitenizi azaltmayın ve rutin yaşamınızdan asla vazgeçemeyin. Özellikle bu dönemde metabolizmamızın yavaşlama eğiliminde olduğunu düşünürsek fiziksel aktivite bizim için en önemli unsur olacaktır. Eğer sahuru atlamazsak, fiziksel aktivitemizi de azaltmayıp iftarda irademize hakim olabilirsek ramazan ayını kilo vermek açısından pek bir güzel değerlendirmiş olacağınızdan hiç şüpheniz olmasın.

 

 
CHP'de flaş gelişme! O isimler yeniden listede
 
Lüks kurvaziyer gemileri Kuşadası'na demir attı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Ünversitesi'nden bilim literatürüne kazandırılan yeni virüs
EgeÜniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim ...
İzmirli kadın kilo aldığını sandı, gerçek ortaya çıkınca hayatının şokunu yaşadı!
İzmir'de göbeğindeki şişliği kilo zanneden 58 yaşındaki Suzan Şener'in ...
Ege Üniversitesi geliştirdi: Tek nefesle kanser tanısı
Ege Üniversitesi (EÜ) önderliğinde yapılan bilimsel çalışmayla akciğer ...
 
Eczacılar Günü, Karşıyaka’da kutlandı
Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak tertiplenen ve geleneksel her yıl ...
Deniz Baykal için flaş açıklama
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ...
Ramazanda Ege mutfağı önerisi
Ramazanda Ege mutfağı önerisi
 
İzmir'de şifa buldu: Eğitim görmek istiyor
Gürcistan uyruklu Tekla Nachkebia (12), lösemi teşhisi konulduktan sonra ...
İlacı için imza kampanyası başlattı
Kromozom bozukluğuna bağlı olarak 27 yaşından sonra yürüme, konuşma, görme ...
Pharmactive ilaç Arnavutluk’ta
Türkiye’nin ilaç sektörünün önde gelen firmalarından Pharmactive, ilk ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva