HABERLER>SAĞLIK
5 Mayıs 2019 Pazar - 13:11

Ramazan için beslenme önerileri!

Ramazan ayında oruç tutulmaya başlanmasıyla birlikte, değişen öğün saatleri nedeniyle yeterli ve dengeli beslenme büyük önem kazanıyor. Diyetisyen Derya Zünbülcan, orucu dinç biçimde tutabilmek ve halsizlik yaşamamak için önerilerde bulundu. İftarın iki parça halinde yapılması gerektiğini belirten Zünbülcan, "Uzun süren açlığın arkasından gelen halsizliği yaşamamak için sahura mutlaka kalkılmalı, iftariyelikler doğru seçilmeli, sıvı tüketimine özen gösterilmeli" dedi.

Ramazan için beslenme önerileri!

İslam aleminin '11 ayın sultanı' olarak nitelendirdiği ramazan ayında müslümanlar oruç tutacak. Yılın her döneminde önemli olan yeterli ve dengeli beslenme, ramazan ayında değişen öğün saatleri sebebiyle daha büyük önem kazanıyor. Azalan fiziksel aktiviteye karşın ramazan sofralarındaki çeşitlerin arttığı dönemde, uzun süren açlığın arkasından gelen halsizliği yaşamamak, orucu dinç bir şekilde tutmak için beslenme planında değişiklikler yapmak gerekiyor. Bu yıl mayıs ayına denk gelen ramazan için, uzmanlar, iftarı iki parçaya ayırma, mutlaka sahura kalkma, iftariyelikleri doğru seçme, iştah kontrolü için doğru besinleri kullanma ve sıvı tüketimine özen gösterme konusunda uyarılarda bulunuyor.

İzmir'de beslenme uzmanı olarak görev yapan diyetisyen Derya Zünbülcan, bu yıl ramazan ayını sağlık ve keyif dolu geçirmek için, beslenme rutinlerinde muhakkak değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizdi. Sağlıklı bir bireyin oruç tutmasının vücudu arındırdığını ifade eden Zünbülcan, "Bu arınmayı sağlayabilmek için öğün sayısındaki azalma, uzayan açlık sürelerine uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu dönemde tüm besin gruplarında hafif ve hazmı kolay bir beslenme planı tercih edilmelidir. Kalsiyumdan zengin yoğurt, peynir, kabak çekirdeği, badem gibi magnezyumdan zengin gıdalar ile C vitamini içeren biber, kivi, çilek gibi besinler sofraya eklenmeli" dedi.

'İFTARI İKİ PARÇAYA AYIRIN'
Tüm gün boyunca aç kalan bedene iftarda bir anda yapılan yüklenmenin kan şekerinde dalgalanmalara yol açtığını ifade eden Zünbülcan, "Bu dengesizliği önlemek için iftar iki kısımda yapılmalıdır. İlk olarak hurma, peynir, bir kase çorba ve bol salata ile oruç açılarak 30 dakika mola verilmelidir. Sonrasında ağır olmayan bir ana yemek yoğurt ve salata ile iftar tamamlanmalıdır. Öte yandan ramazanda en çok yapılan hataların başında sahura kalkmamak gelir. Uzun süren açlık nedeniyle gün içerisinde zorlanılmaması için sahura kalkmak gerekmektedir. Sahurda haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, bol yeşillik, 1 porsiyon taze meyve, 2-3 tam ceviz tüketilmelidir. Tüm gün daha tok kalabilmek için 2-3 dilim ekşi mayalı çavdar ekmeğinden faydalanılmalıdır" diye konuştu.

'İFTARİYELİKLERİ DOĞRU SEÇİN'
İftariyelik seçiminde yüksek yağ ve şeker içeriğine sahip besinlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Zünbülcan, "Bunların yerine kuru kayısı, kuru elma, ceviz, fındık, fıstık gibi sağlıklı atıştırmalıklar, tuzsuz zeytin, hurma, tam tahıllı ekmek, yarım yağlı peynir gibi oruç tutmayı kolaylaştıracak besinler güvenli miktarlarda tüketerek vücudumuza katkı sağlanmalıdır. Özellikle hurma içerdiği vitamin ve mineraller ile bedenin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan önemli bir besindir. Yüksek oranda folikasit, magnezyum, kalsiyum içerir. Daha dinç oruç tutmaya yardımcı olur. İftar ve sahur sofrasında yeşil yapraklı sebzelerin beslenmemizdeki önemini bir kere daha anımsayarak salata tüketme alışkanlığı kazanılmalıdır. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2-3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz" dedi.



BESİN ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Besin zehirlenmelerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Zünbülcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"15-48.8 derece arası besinlerin mikrobiyolojik tehlikesinin en yüksek olduğu sıcaklık aralığıdır. Yaz aylarında yüksek hava sıcaklığı özellikle et, süt, sütlü gıdalar gibi besinlerin mikrobiyolojik olarak tehlikeli hale gelmesini kolaylaştırmakta böylece gıda zehirlenmeleri oluşabilmektedir. Gıda zehirlenmelerini önlemek adına açıkta satılan besinlerden uzak durularak besinler kaliteli, hijyenine güvendiğiniz firmalardan temin edilmelidir. İftardan sahur vaktinin bitimine kadar olan süre içerisinde hiç kalori içermeyen doğal içeceğimiz olan suyu içmek için susamayı beklemeyin."

'SAHURDA 1 KASE PROBİYOTİK YOĞURT YİYİN'
Bağırsakların sindirim sisteminin en önemli elemanlarından olduğunu belirten Zünbülcan, "Bağırsaklarımızda sindirime yardımcı olan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakteriler de mevcuttur. Sahurda 1 kase probiyotik yoğurt tüketmek veya gece ara öğünde 1 bardak kefir içmek bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır" diye konuştu. (DHA)

 
3. Lig'de Ege'nin Play-Off heyecanı
 
Maduro’dan orduya: ABD müdahalesine hazır olun
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük Ayberk'ten mucize adımlar
İzmir beyin felci ve kronik akciğer yetmezliğiyle dünyaya geldikten sonra ...
İzmir Tabip Odası ve SES'ten hapis cezası tepkisi
İzmir Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ...
Sağlık Bakanlığından örnek sahur ve iftar sofrası
Sağlık Bakanlığınca, ramazanda oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmesi ...
 
Antibiyotik kullanımında 1,7 milyar liralık tasarruf
Sağlık Bakanı Koca, akılcı antibiyotik kullanımıyla ekonomiye geçen yıl ...
Sendika duyurdu: İzmir'de binlerce 'ortodonti hastası' mağdur edildi!
İzmir'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK), uzman olmayan diş hekimleri ...
Ramazan ayı için çay önerisi: İftarda çok, sahurda az!
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sönmez "Sahurda kesinlikle karbonhidratlı ...
 
Amcasının hastalığından etkilendi... 'Çene mouse' tasarladı
İzmir'de, Multiple Skleroz (MS) hastası olan ve boynundan aşağısını kullanamayan ...
Kanser tedavisinde kent modeli
Houston MethodistHospital işbirliği ile Türkiye’nin en kapsamlı onkoloji ...
Sendika açıkladı: İzmir'de 25 bin hasta mağdur!
Demokratik Sağlık Sen İl Başkanı Doğruyol, SGK’nın İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva