HABERLER>SAĞLIK
24 Eylül 2020 Perşembe - 14:40

Türk aşısı emekliyor

Dünyada çeşitli ülkelerde gelmiştirilen toplam 9 aşı adayı, ülkeler düzeyinde FAZ III denemelerine başlarken, FAZ II'de ise 13 aşı adayı deneyler yapıyor. Türkiye'de 10 üniversitede sürdürülen 11 aşı çalışmasının, henüz FAZ I seviyesine bile gelmediği ortaya çıktı. Prof. Dr. Ramazan İnci, Türkiye'nin geride kaldığını belirtirken, 2021 Mart veya Nisan aylarında aşının, toplumlara uygulanmasına başlanacağını öngördüğünü açıkladı.

Türk aşısı emekliyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  Tüm dünyayı etkisi altına alınan Covid 19 salgınında insanlığı kurtaracak aşıyı bulma çalışmaları, çok sayıda ülkede tüm hızıyla sürüyor. Ancak Türkiye, aşıyı bulma yarışında gerilerde kaldı. Çin'den 4, ABD, İngiltere, Rusya ve Belçika ile Çin-Almanya-ABD ortaklığında geliştirilen birer aşı (toplam 9 aşı), FAZ III aşamasına geldi, çeşitli ülkelerde gönüllüler üzerinde denenmeye başladı. Ayrıca, ABD'den 4, Çin ve Hindistan'tan 2'şer, Japonya, Güney Kore, Almanya ve Kazakistan ile Fransa-İngiltere ortaklığında birer aşı da (toplamda 13 aşı) FAZ II aşamasında deneylere başladı.

8 ÜNİVERSİTEMİZ YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR
Covid 19 salgınından kurtuluşun en temel silahı olarak görülen aşıyı bulma konusunda Türkiye'de yapılan çalışmaların hiçbirinin, ön klinik araştırmanın ötesine geçmediği ortaya çıktı. Eylül ayındaki durumu anlatan tabloların ortaya koyduğu sonuçlara göre, Ege, Selçuk, Erciyes, Mehmet Ali Aydınlar, Ankara, Erciyes, 9 Eylül, Boğaziçi, ODTÜ ve Bezmialem Vakıf üniversitelerinde yürütülen aşı çalışmaları, henüz FAZ I düzeyine bile gelmiş değil. Temmuz ayında dünyada FAZ III düzeyinde toplam 6 aşı adayı varken, Eylül ayında bu sayı 9'a ulaştı ancak Türkiye'de ön klinik aşamasında kalındı.

PEK ÇOK ÜLKE, AŞI ÇALIŞMASINDA TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan İnci, Türkiye'deki aşı çalışmalarının klinik öncesi deneyler, hayvan deneyleri gibi deneysel laboratuvar çalışması düzeyinde ilerlediğini anlattı. Çeşitli hayvanlar üzerinde denendikten ve olumlu sonuçlar alınması halinde FAZ III denilen en son evreye geçildiğini belirten Prof. İnci, "Türkiye, pek çok ülkeye göre aşı araştırmalarında geride kaldı. Türkiye'nin aşı yapması, üretmesi, ancak ileri ülkelerle partnerlik yapmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyorum. Altyapımız aşıyı bulma konusunda yeterli, değil mi, tahminde bulunamıyorum. Ancak Sanayi bakanımız, TÜBİTAK, büyük destek veriyor. Önemli olan aşıyı bulup patentini alabilmek, FAZ III'e geçebilmek" dedi.

AŞIYI BULMAYI ÇOK ARZU EDİYORUZ AMA...
"Aşıyı elbette Türkiye de yapabilir. Yakın gelecekte kendi başına aşı patenti almasını çok arzu ediyoruz" sözleriyle, aşı konusunda yoğun bir çalışma içinde olduğumuzu dile getiren Prof. Dr. Ramazan İnci, Egedesonsöz'e şu açıklamalarda bulundu:

"Bilimsel çalışmalar ilk başlarda gizlilik arz ediyor.O nedenle belki de duymak istediğimiz açıklama yapılmıyor. Dünyadaki aşı çalışmalarını yakından takip ediyorum. Almanya'da bir özel ilaç şirketinin de katılımıyla Türkiye'de aşı çalışması planlanıyor. Burada şunu söylemek istiyorum. Siyasi iktidar ve bilimin, birbirinden ayrılması gerektiğini düşünüyorum. İktidarlar, siyasetçiler, bilimi destekleyecek işler yapmalı. Siyaset, bilimin önüne geçmemeli. İktidar, bilimin önünü açmalı, fon aktarmalı. Siyasetçiler, bilim insanlarının işlerine karışmamalı. Bilimsel buluş ve araştırmalar, kesinlikle siyasi malzeme olarak kullanılmamalı."

MART-NİSAN AYLARINDA KURTARICI AŞI BULUNABİLİR
COVİD 19 aşısının, aynı zamanda ülkeler için çok büyük rant ve ekonomik güç olacağının da altını çizen Prof. Dr. Ramazan İnci, "İnsanlığı koronavirüs illetinden kurtaracak aşıya ne zaman kavuşuruz?" sorusuna yanıtı şöyle oldu:

"Aşı, aynı zamanda büyük bir rant alanıdır. Aşıyı bulan ülke, elbette ekonomik olarak çok büyük kazanç sağlar. Bilim, teknoloji kadar aşı da ülkelerin kalkınmasında motor rolü oynar. Türkiye'nin aşıyı bulup önemli bir ekonomik güç kazanması hepimizin arzusu ancak, kim ne yaptı, bilmediğimiz için, aşıyı bulma konusunda ne kadar ileriyiz, ne kadar başarılıyız, hangi seviyedeyiz, bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz şudur, diğer ülkelerdeki çalışmaları görünce, çok gerilerde kaldığımızı fark ediyoruz. Aşıya ne zaman kavuşacağımız, sorusuna gelince... Mart ayında, bilemediniz Nisan ayında aşının toplumlara aşılanması noktasına geliriz."

 
Sınırda askeri araç devrildi: 16 yaralı
 
Apartman görevlisi koronaya yakalandı, 500 kişi karantinaya alındı!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
onder erbay 25 Eylül 2020 Cuma 11:01

dur bakalım yabancılar bulsunlar sonra yap bi tersine mühendislik olsun bitsin ne gerek var kendini yıpratmaya!!!

Yorumu oyla      2      3  
25 Eylül 2020 Cuma 08:28

Duruma bakılırsa bizim üniversiteler çalışmıyor. Bu durumda hocayım diye geçinen kişilerin maaşlarını gözle görülür şekilde düşürülmesini öneriyorum. Havalarından geçilmiyor ama yaptıkları bir icraat yok.

Yorumu oyla      2      3  
Merve Bozer 24 Eylül 2020 Perşembe 15:43

Sen aşı üreten kuruluşlarnu kapat ,uzmanlarını dağıt , sistemi yoket sonra da nal topluyoruz diye ağlaş. Daha ne bekliyorsun ki.

Yorumu oyla      5      5  
İZMİRLİ 24 Eylül 2020 Perşembe 15:39

SENİN GİBİ BİR PROFESÖRDEN ANCAK BÖYLE BİR AÇIKLAMA BEKLENİR...

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eczacılar yarın sosyal medya profillerini karartacak
Koronavirüs mücadelesinde hayatını kaybeden meslektaşlarını anmak isteyen ...
İzmir'de gırtlak kanseri kadının yardım çığlığı!
İzmir'in Buca ilçesinde annesi ve 15 yaşındaki kızı ile yaşayan Sevgi ...
Bilim Kurulu Üyesi Gündüz: Bölgesel kısıtlamalar yolda!
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz, vaka sayısının belli kentlerde ...
 
Bakanlık duyurdu: Milli aşı için babayiğitler aranıyor!
Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de kurulacak tesislerde aşı geliştirme, araştırma ...
Savaşın ön cephesinde acı olaylar... Bebeğini kaybeden var!
İzmir ve Manisa'da görev yapan doktorlar, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ...
İzmir Tabip Odası'ndan 'yüz yüze eğitim' uyarısı: Çok sayıda öğretmen korona hastası!
Türkiye genelinde anaokulu ve 1'nci sınıfların yüz yüze eğitime geçmesini ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kime ‘Kovid-19’ hastası denir?
Mehmet KARABEL yazdı... Kime ‘Kovid-19’ hastası denir?
Bilim Kurulu Üyesi koronaya yakalandı!
Türkiye'de koronavirüs vakaları artmaya devam ederken bir üzücü haber daha geldi.
Salgında günün bilançosu: 61 vefat, 1519 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte corona virüs nedeniyle 61 kişi hayatını kaybetti. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva