HABERLER>SAĞLIK
15 Haziran 2021 Salı - 18:55

Popüler kozmetik ürünlerinde kanser tehlikesi

ABD’de yapılan yeni bir çalışmaya göre, milyonlarca kişinin her gün kullandığı kozmetik ürünlerinin yarısından fazlası "PFAS" olarak bilinen zararlı kimyasal bileşikler içeriyor. Araştırmacılar, kapatıcılar, fondötenler, göz, kaş ve dudak ürünleri de dahil olmak üzere 200'den fazla ürünü test etti ve bunların yüzde 52'sinde PFAS buldu. Söz konusu maddelerin hipertansiyondan, böbrek yetmezliğine, kanserden düşük doğum ağırlığına kadar birçok sağlık sorununa yol açtığı biliniyor.

Popüler kozmetik ürünlerinde kanser tehlikesi

Yeni bir çalışma, ABD ve Kanada'da satılan popüler kozmetiklerin yarısından fazlasının, polifloroalkil maddeler (PFAS) adı verilen yüksek düzeyde toksik kimyasallar içerdiği ni ortaya koydu.

Notre Dame Üniversitesi'nden araştırmacılar, kapatıcılar, fondötenler, göz, kaş ve dudak ürünleri dahil olmak üzere 200'den fazla ürünü test etti ve bunların yaklaşık yarısında (yüzde 52) PFAS buldu.

Endişe verici bir şekilde, önceki araştırmalar söz konusu kimyasal maddeleri böbrek yetmezliği, testis kanseri, hipertansiyon, tiroid hastalığı, düşük doğum ağırlığı ve çocuklarda immünotoksisite gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirdi.

PFAS KAN DOLAŞIMINA GİRDİĞİ ANDA VÜCUTTA BİRİKMEYE BAŞLIYOR
Çalışmayı yöneten Profesör Graham Peaslee, "PFAS kalıcı bir kimyasaldır. Kan dolaşımına girdiğinde orada kalır ve birikir. Ayrıca, bu ürünlerin üretimi ve bertarafı ile bağlantılı olarak çok daha fazla insanı etkileyebilecek ek çevresel bulaşma riski de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

HAVACILIK VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILIYOR
ABD Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü'ne göre, PFAS çeşitli günlük ürünleri yapmak için yaygın olarak kullanılan geniş, karmaşık ve sürekli genişleyen bir kimyasal madde grubuna deniliyor. Örneğin, yiyeceklerin pişirme kaplarına yapışmasını engelliyor, giysileri ve halıları lekelere karşı dayanıklı hale getiriyor. Bu maddeler aynı zamanda, havacılık, otomotiv, inşaat, elektronik ve askeri sektörlerde de kullanılıyor. 

"UZUN ÖMÜRLÜ" VE "SUYA DAYANAKLI" ÜRÜNLERE DİKKAT
Çalışmanın yazarları, 200'den fazla kozmetik ürününü PFAS kullanımının bir göstergesi olan flor için test etti. Sonuçlar, fondötenlerin ve göz ürünlerinin yüzde 56'sının, dudak ürünlerinin yüzde 48'inin ve maskaraların yüzde 47'sinin yüksek düzeyde flor içerdiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, özellikle, “uzun ömürlü” ve “suya dayanıklı”' olarak reklamı yapılan ürünlerin, şaşırtıcı olmayan bir şekilde yüksek seviyelerde flor içerdiğini buldu. Çünkü, PFAS genellikle suya dayanıklılık ve film oluşturma özellikleri için kullanılıyor. 

"KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞAN MİLYARLARCA DOLARLIK BİR ENDÜSTRİ"
Profesör Peaslee, "Bu bir kırmızı çizgi. Ölçümlerimiz, bu ürünlerde PFAS'ın yaygın bir şekilde kullanıldığını gösteriyor. Bununla birlikte, kozmetikte florlu kimyasalların tam kapsamını tahmin etmenin zor olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Yani sayı daha fazla olabilir. Sonuçlar, özellikle, bu ürünleri her gün milyonlarca tüketiciye sağlayan milyarlarca dolarlık bir endüstrinin büyüklüğü ile birlikte endişe verici” dedi.

Öte yandan, PFAS'lar doğal olarak çözünmediklerinden  “sonsuzluk kimyasalı” olarak adlandırılıyorlar ve yeraltı sularını onlarca yıl kirletebilirler.

Profesör Peaslee, “Çevreye etkisinin yanı sıra insanlara da doğrudan etkisi var. Bunlar, olası soluma veya yutmanın yanı sıra cilt yoluyla veya gözyaşı kanalında emilim potansiyeli olan göz ve ağız çevresine uygulanan ürünlerdir” değerlendirmesinde bulundu. (NTV)

 
İzmir'de tüp patlayınca duvarlar yıkıldı: 1 yaralı
 
'Müsilajın tehlikeli atık olmadığını tespit ettik'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
8 akraba koronadan ölünce yakınlarına aşı önceliği tanındı!
Rize'de corona virüs nedeniyle 5,5 ayda 8 ferdini kaybeden ailenin aşı ...
OSB'lerde yerinde aşı uygulaması başlıyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni yaptığı açıklamada yerinde aşı uygulamasının ...
İzmir’de aşı kuyrukları uzuyor!
Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı karar doğrultusunda SGK’da kayıtlı ...
 
Sağlık Müdürü Öztop açıkladı: İzmir'de aşılama yüzde 50'yi aştı!
İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Burak Öztop, toplumsal bağışıklığın sağlanması ...
Koca paylaştı: 35 milyon doz aşıya ulaştık
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "An itibariyle 35 Milyon doz aşıya ulaştık. ...
Koronavirüsün sessiz katili: NASH hastalığı
Ülkemizde Türkiye Karaciğer Araştırmaları Derneği öncülüğünde ilk kez ...
 
3. doz 'hatırlatma' aşısı için planlamalar yapılıyor
Birinci ve ikinci doz aşı miktarı dün gece saat 23.28 itibarıyla 34 milyon ...
Türkiye'de aşılamada en yüksek günlük doza ulaşıldı
Türkiye'de bugüne kadar uygulanan Covid-19 aşılamasında en yüksek günlük ...
İzmir'in aşı raporu: 2 milyonu aştı!
İzmir'de bugüne kadar toplam 2 milyon 150 bin doz halinde, 1 milyon 200 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva