HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Mart 2016 Cumartesi - 12:24

‘Piriştina Efsanesi' Körfez’de yaşayacak: Kılıçdaroğlu’ndan İzmir övgüsü!

Görevi başında yaşamını yitiren merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın isminin verildiği arabalı yolcu gemisi, düzenlenen törenle hizmete alındı. Törende konuşan Kılıçdaroğlu AK Partili başkanlara seslendi ve “İzmir’e gelip kurs alın” dedi.

‘Piriştina Efsanesi  Körfez’de yaşayacak: Kılıçdaroğlu’ndan İzmir övgüsü!

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci ve engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra sipariş ettiği 3 adet arabalı yolcu gemisinin ikincisini de Körfez’le buluşturdu.

- FOTO GALERİ: KARE KARE TÖREN... 

2004 yılının Haziran ayında görevi başında yaşamını yitiren ‘Efsane Başkan’ Ahmet Piriştina’nın adının verildiği yeni arabalı vapur Üçkuyular İskelesi’nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle hizmete alındı.



Törene Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, Merhum Başkan Piriştina'nın eşi Mine Piriştina, kızı Zeynep Piriştina, oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, milletvekilleri, PM üyeleri, ilçe başkanları, belediye başkanları, meclis üyeleri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

İZMİR’E GELİP KURSTAN GEÇSİN!
Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun zeybek gösterisiyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Bir kentli iyi bir ulaşım, temiz bir çevre ister. Elbette ki belediye başkanlarının temel görevleri bunları yerine getirmektir. Eğer Türkiye'de iktidar partisinin bir  belediye başkanı ben bir şeyler yapmak istiyorum diye düşünüyorsa, gelip İzmir'de bir belediyecilik kursundan geçmesi lazım. Bunu CHP'nin Genel Başkanı olarak böbürlenmek için söylemiyorum. Eğer İstanbul, metrosunun kilometresini İzmir'in üç katı fiyata yapıyorsa, Ankara iki katına yapıyorsa,  gelip burada kurs almaları gereği ötesinde bir zorunluluktur. Bizim belediye başkanlarımızın bir özelliği var. Her kuruşun hesabını halka veririz. Bütün amaçları sağlıklı kente katkı sağlamaktır. İzmir’in aydınlık bir kent olduğunu sadece ben değil, bütün dünya biliyor. İzmir demokrat ve aydın insanların yaşadığı bir kenttir. İzmirli olmak ayrıcalığını yaratanlar da İzmirlilerdir. İzmir’in birçok sorunu var, elbette aşılacaktır. ÇED konusunun takipçisi olacağız. Kentsel dönüşüm konusu da uzun süre engellendi, ama onlar da yapılacak. Sabırla, azimle çözülemeyecek sorun yoktur” dedi. Kılıçdaroğlu bu açıklamaların ardından Merhum Başkan Ahmet Piriştina’yı da andı.



Kılıçdaroğlu tören konuşmasında ayrıca mülteci sorununa da değindi. CHP Lideri, Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği-Türkiye Sığınmacı Anlaşmasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Bugün 2,5 milyonu aşkın göçmen Türkiye’den batıya gitmek istiyor. Şu anda bunu pazarlık malzemesi yapıyorlar. Bu para bağlamında pazarlık konusu olamaz. Birisi de parayı almadan gelme diyor. Başbakan sanki kaçak sarayda oturan zat’ın tahsilat memuru… 3 milyar avro verelim diyorlar. Biz de diyoruz ki, 6 milyar avro biz size verelim, hepsi sizde kalsın. Bir insanın hayatı pazarlık konusu olamaz, Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi’ne aykırı. Buna “Kayseri pazarlığı” diyorlar. Hiçbir Kayserili bunun altına imza atmaz. Türkiye tampon ülke mi?” dedi. Kılıçdaroğlu yeni Anayasa sürecine ilişkin olarak da ilk 4 maddenin partinin kırmızı çizgisi olduğunu bir kez daha tekrarladı.

BAŞKAN’DAN ÇED İSYANI!
Törene ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu söze merhum başkanı anarak başladı. Başkan Kocaoğlu, “12 yıl önce kaybettiğimiz efsane belediye başkanımız Ahmet Piriştina anısına, ismini verdiğimiz arabalı vapuru hizmete alıyoruz. Adını verdiğimiz sokaklarda, caddelerde, kültür merkezlerinde isminin yaşamasını sağladık. Amacımız adını nesillerden nesillere aktarmak. Denizcilik İşletmeleri’nden yolcu vapurlarını devralan Ahmet Piriştina’dır. Körfez'de vapur ulaşımını başlatan kendisidir. Körfez’de kokuyu gideren, Büyük Kanal Projesi’ni bitiren yine Ahmet Piriştina’dır. Körfez'in temizlenmesini hedef alarak kentin önüne koyan Ahmet Piriştina’dır” dedi.

Kocaoğlu, “Biz Körfez’deki çıtayı biraz daha yükselterek ‘yüzülebilir Körfez’ hedefini koyduk. Ulaşımda yaklaşık 450 milyon lira harcayarak, İzmir Körfezi’ndeki ulaşımı çağın ötesine taşımak üzere 15 yeni yolcu vapuru ve 3 adet de feribot aldık fakat 'Yüzülebilir Körfez' hedefimizde tam 3 yıldır, yani 36 aydır ÇED raporunu hala alamadık. ‘Eksik var, evrak eksik’ diyebilirler. 3 yıldır eksik evrak istenmez. Evrak icat edilmez… Bir defa istenir, tamamlanır, yoksa bir kez daha istenir, sonra karar verilir. Ama bir türlü karar verilemiyor. Tüm yetkililere bir an önce başka hesapları bir yana bırakarak, İzmir Körfezi’nin yüzülebilir hale gelmesi için bir an evvel bu ÇED raporu oyalamasından vazgeçilmesi gerekir. 15-20 günde çok sayıda ÇED raporları verildi. Herkes elini vicdanına koyacak… Yaptığımız bilimsel çalışmaya saygı duyulup izinler verilecek…” dedi.

Belediyenin İzmir ulaşımını geliştirmek adına yaptığı yatırımları ve projeleri özetleyen Aziz Kocaoğlu, “2019 yılına kadar Narlıdere ve Buca’da iki yeni metro projemizin temelini atmak ve çalışmalarımıza başlamak istiyoruz. Biz İzmir’i yerelde kalkındırmak üzere yol çıktık. Belirlediğimiz projelerin hemen hemen hepsini gerçekleştirdik. İzmir fuarlar ve kongreler kenti olacaktır. Bu İzmir’in hedefidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyaya örnek bir fuar alanını, 400 milyon lira harcayarak, son kuruşuna kadar belediye kaynakları ile fuar yapan Türkiye’de ve dünyadaki tek belediyedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm gücümüzle, yoktan var ederek, engelleri aşarak, bu kenti kalkındırdık, kalkındırmaya da devam ediyoruz. Bunu uluslararası kuruluşlar söylüyor. İzmir’de sanayiden tarıma, ticaretten lojistik sektörüne, hizmet sektöründen turizme kadar kalkınma hamlesi yürütüyoruz. Bunun lokomotifi Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi projeleri ve yatırımları ile rol model olmuştur. Birçok belediye bizi örnek almaktadır. Aklı ve bilimi rehber alarak yolumuza devam ediyoruz. İzmir demokrasinin ve aydınlığın şehri olarak yaşamına ilelebet devam edecektir” diyerek konuşmasına son verdi.

BABASINI ANLATTI…
Törende merhum başkanın oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’dan duygusal bir konuşma geldi. Başkan Piriştina, “Heyecanım çok büyük… Bugün sizlerin karşısında olmak,  babamın adını taşıyan, ailemiz adına gurur duyduğum bir gün, her zamankinden biraz daha farklı oluyor. Ben gönüllerde taht kurmuş siyaset adamının içi aşk dolu yaşamını kısaca anlatmak istiyorum. Bu hikaye Balkanlar’dan göçmüş, geldiği kente sahip çıkmış, aldığı sol kültür ve eğitimle yaşadığı ilçeye duyarlı olan, kamuya hizmet üretmekle mutlu olan bir adamın hikayesiydi… Ta ki esas kahramanlar eklenene kadar… O’nun bu yolda tek destekçisi Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsemiş, çağdaş, demokratik İzmirliler olmuştur. Ölümünden sonra bile aynı hikayeyi devam ettirdiler. Her siyasetçiye nasip olmaz. Her siyasetçi böyle kalplerde anılsın istiyoruz. Onun en büyük tutkusu, arzusu Körfez’di... Körfeze ve körfez trafiğine ayrı bir önem veriyordu. Körfez aşkının somut örneği olsun diye böyle bir şey yapılması, Körfez tartışmalarının yaşandığı günlerde gerçekten çok önemli. Körfez mücadelesinde dibe düşen tabağın gittikçe berraklaşması onun için çok önemliydi. Bizler de Körfez’e daldığımızda ve bu gemiye baktıkça İzmirlileri ve İzmir’i hatırlayacağız” dedi.



AHMET PİRİŞTİNA GEMİSİNDE NELER VAR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 3 yeni arabalı vapur da aynı özelliklede inşa ettirildi. Çok farklı yönleriyle öne çıkan tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği bulunan gemilerde; tüm güverteler ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelliler ile bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlandı. Uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi’nde yazıldı. Ayrıca yer döşemeleri görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte döşendi. Yolcu salonunda tekerlekli sandalyeli vatandaşların güvenli yolculuğu için bölüm ayrılmış durumda. Ayrıca gemilerde 2 adet engellilere uygun asansör var. Yeni arabalı yolcu gemilerinde havyan severlerin evcil hayvanları için 3 adet birbirinden bağımsız kafes bulunuyor. Yolcu salonunda 2-5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası mevcut. Yine gemilerde 10 adet bisiklet ve 10 adet motosiklet park yeri var. Yolcuların ihtiyaçları için 5 adet tuvalet, büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri bulunuyor. Gemilerde bilgilendirme ekranları, TV yayınları ve kablosuz internet donanımı da bulunuyor.

SIRA ‘KUBİLAY’ VE ‘SAİT ALTINORDU’DA
İzmir Büyükşehir Belediyesi  “Hasan Tahsin” arabalı yolcu gemisini geçtiğimiz Ekim ayında hizmete almıştı. Şimdi sırada, yapım çalışmaları tamamlanarak donatım işlemleri yapılan ‘Kubilay’ arabalı vapur var. Yeni yolcu gemilerinden de 9’unu işletmeye alan Büyükşehir Belediyesi 10. gemi olan ‘Sait Altınordu’yu da Nisan ayında kente getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

 
ABD’den İran’a 11 Eylül faturası
 
Davutoğlu'ndan emekli doktorlara zam müjdesi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kayım OKUR 13 Mart 2016 Pazar 06:40

İzmir Büyükşehir Belediyesi projeleri ve yatırımlarla yola devam.Teşekürler Başkanım.İŞİMİZ İZMİR GÜCÜMÜZ İZMİR

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Atila Genel Sekreter Sındır’ı ağırladı
CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ...
Bornova Belediyesi’ne UNICEF onuru!
UNICEF Türkiye Ofisi tarafından 2014- 2015 yıllarında yürütülen ve Bornova ...
Karşıyaka’da kalorimatik zamanı: Merdiven kullan…
Türkiye'nin Aktif Şehir unvanı alan ilk ilçesi olan Karşıyaka Belediyesi, ...
 
Menderes’te konteynerler yenileniyor
Menderes Belediyesi tarafından ilçedeki tüm çöp konteynerlerinin bakım, ...
Satrançta Karabağlar’ın gururu oldular
Karabağlar’da ikamet eden, eğitim gören ve satranç sporunda girdikleri ...
Buca’da kadınlara özel ‘kick boks’ kursu
Kadına yönelik şiddet olaylarının artış gösterdiği günümüzde Buca Belediyesi’nin ...
 
Büyükşehir kent girişini çiçeklerle donatıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin giriş ve çıkışlarında görsel güzelliği ...
Kiraz’da can dostlara vefa!
Kumbaralarda toplanan ekmekler hayvan barınağına götürülecek. Hem can ...
Güzelbahçe Berkin Elvan'ı andı
Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan ölüm ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva