HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2015 Pazartesi - 13:03

Petkim emin adımlarla yürüyor: 2014 yılında...

Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2014 yılını 4,13 milyar TL ciro, 94 milyon TL brüt kar, 111,4 milyon TL FAVÖK karı ile tamamladı. Şirketin geçen yıl 3,25 milyar TL olan aktif büyüklüğü de 3,79 milyar TL’ye yükseldi.

Petkim emin adımlarla yürüyor: 2014 yılında...

İZMİR - Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 2014 yılını 4,13 milyar TL ciro, 111,4 milyon TL (Faiz Amortisman ve ve Vergi Öncesi Kar) FAVÖK ve 94 milyon TL brüt kar rakamlarıyla tamamladı. Petrol fiyatlarındaki değişimin sektörler üzerine damgasını vurduğu bir dönemde şirketin aktif büyüklüğü 3,25 milyar TL’den 3,79 milyar TL’ye yükseldi. 2 fabrikada kapasite artışı yatırımı ve kompleksin tümünde planlı bakım duruşlarının etkisiyle yaklaşık 120 gün üretim yapılamaması nedeniyle net kar 8,7 milyon TL’de kaldı. Şirketin 45 ülkeye gerçekleştirdiği yurtdışı satışlar toplamı da 563,5 milyon dolara ulaştı.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, sanayi şirketleri açısından sıradışı bir yılın geride kaldığını belirterek, “Petrol fiyatları geride kalan 7-8 aylık süreçte varil başına 115 dolardan 45 dolara kadar indi. Bugünlerde 60 dolar bandında seyrediyor. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı önemli rakamlara ulaştı, bir dolar 2,60 TL’yi aştı. Hızlı fiyat değişimleri özellikle rafineri ve petrokimya sektörlerinde ciroları olumsuz etkiledi. Bu dönemde stok yönetimi çok önemli hale geldi. Petkim’de bu süreci oldukça iyi organize ettik, 120 günlük şirket tarihinin en önemli planlı bakım ve kapasite artışı duruşlarını başarıyla gerçekleştirdik ve ciromuzu da korumayı başardık” dedi.

Ana ürün olan etilenin üretildiği Etilen ile PTA fabrikalarında toplamda 120 gün süren yatırım ve 4-5 yılda bir gerçekleştirilen tüm fabrikaların planlı bakım duruşlarının başarıyla tamamlanmasının Petkim’de geçen yıla damga vurduğunu anlatan Sadettin Korkut, yeni yatırımların tamamlanmasıyla brüt üretim kapasitesinin yüzde 13 artarak 2015 yılına daha güçlü adım attıklarını kaydetti. Petkim’in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık hisselerinin yüzde 30’una uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın 250 milyon dolar karşılığı ortak olduğunu söyleyen Korkut, geçen yıl ayrıca Petkim’in yanısıra sanayi şirketlerine de hizmet verecek yeni Arge Merkezi’ni hizmete açtıklarını, Borsa İstanbul’da sadece 6 sanayi şirketinin yer aldığı Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil olduklarını ifade etti.

EGE EN BÜYÜK LİMANINA 5 AY SONRA KAVUŞACAK
Petkim’e daha fazla değer sağlayacak Rüzgâr Enerji Santrali ve Petkim Konteyner Limanı yatırımlarında geri sayım devam ediyor. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Türkiye’nin en büyük 3. Ege’nin en büyük Konteyner Limanı’nın inşaatının Temmuz sonunda tamamlanacağını Ekim ayında ilk gemiye limanda hizmet verilmeye başlanacağını söyledi. Deniz derinliğini 16 metreye çıkaracak dip tarama işlemlerinin yüzde 70’inin tamamlandığını, iskeleyi oluşturacak 773 kazıktan 340’ının çakıldığını ve 310 metre uzunluğunda dalgakıran inşaatının devam ettiği bilgisini veren Korkut, “Tamamlandığında Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve işletmecimizin mükemmel hizmet anlayışı ile devreye girecek.” diye konuştu. Korkut, ayrıca yarımadada bu yıl inşaatına başlanacak Petkim RES Rüzgar Enerji Santrali’nin bir yıl içerisinde tamamlanarak enerji çeşitliliğine gidileceğini ve ilk fazı tamamlandığında Petkim’in elektrik enerjisinin yüzde 12’sinin buradan karşılanacağını dile getirdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Merkez Bankası’ndan dolara ilk hamle
Dolardaki rekorlara karşı Merkez Bankası ilk hamlesini yaptı.
İş dünyasında 'dolar kuru'ndan kalıcı hasar korkusu!
İş dünyası 2.65 lira sınırına yaklaşan dolar kurunun artık ekonomide kalıcı ...
Mart ayı dert ayı olmasın: Gelir vergisi....
Gelir Vergisi açısından mart önemli bir ay. Bu yüzden de halk arasında ...
 
İnternet dolandırıcıları bu sefer İZSİAD'ı vurdu!
İnternet dolandırıcıları İzmir Sanayici İş Adamları Derneği (İZSİAD) Başkanı ...
Talih kuşu devlete 8 milyar lira taşıdı
Şans oyunlarından son 10 yılda (2004-2013) kamuya 8 milyar 43,6 milyon ...
Yorgancılar'dan 8 Mart mesajı: Caydırıcı ceza şart
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 8 Mart ...
 
İZİKAD en başarılı kadın girişimciyi ödüllendirdi
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü düzenlediği ...
Torun: Ölen işçilerin ailelerine çok para ödedik ama...
GYODER Başkanı Torun, geçen yıl yaşanan asansör faciasında ölen işçilerin ...
Torbalı OSB’de 1 ayda 6 temel!
Torbalı OSB’de ilk temeller atılıyor. 1 ayda 6 fabrikanın temeli atıldı. ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva