HABERLER>GÜNCEL
23 Nisan 2016 Cumartesi - 19:14

Peri masalı gibi: Ölüm botuna değil ‘yeni hayat’ uçağına bindiler!

Maha Mansour, 6 çocuğuyla, İzmir'den botla Yunan adalarına bilinmeyene doğru açılmaya hazırlanırken, karşılarına çıkan Doç. Dr. Baykan hayatlarını değiştirdi. Mansour ailesi kampanya sayesinde Kanada'ya doğru bu kez uçakla ilk yolculuğuna çıktı.

Peri masalı gibi: Ölüm botuna değil ‘yeni hayat’ uçağına bindiler!

Maha Mansour eşini Suriye'deki iç savaşta kaybetti. Biri 40 günlük 6 çocuğuyla Ege'de ölüm yolculuğuna çıkmak üzereyken İzmir'in Basmane semtinde sığınmacıların sorunları ile ilgili alan çalışması yapan Halkların Köprüsü Derneği üyeleri ile karşılaştı. Dernek üyesi Doç. Dr. Şüra Baykan ailenin perişan halini görünce, ölüm yolculuğuna çıkmalarına gönlü razı olmadı. Doç. Dr. Baykan önce aileyi kendi evine götürdü, ardından bir ev kiralayıp tüm ihtiyaçlarını karşıladı. Bu sırada da Halkların Köprüsü Derneği ailenin Kanada hükümeti tarafından kabul edilmesi için kampanya başlattı. Kanadalı gönüllülerin de desteği ile Kanada hükümeti aileyi mülteci olarak kabul edeceğini duyurdu. 32 yaşındaki Maha Mansour, 7 Aylık Muhammed, 2 yaşındaki Sidra, 3 Yaşındaki Büşra, 4 yaşındaki Aya, 7 yaşındaki Nour ve 8 yaşındaki Muntuha Alabsi'nin hayatı bu haberle değişti.

VEDA PARTİSİ
Yolculuk öncesi Maha ve çocukların katılımı ile Halkların Köprüsü Derneği'nde veda partisi düzenlendi. Dernek üyeleri ve Maha 6 çocuğu ile hem çocukların 23 Nisan Bayramı hem de bu mutlu olayı kutladı, pasta kesti.

Ölüm yolculuğuna hazırlanırken aldıkları can yelekleri da kutlama masasında acı bir anı olarak konuldu. Ayrılık saati geldiğinde kutlamaya katılan aile ve Türk dostları duygusal anlar yaşadı. Suriyeli aileyi Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, evinde misafir eden Doç. Dr. Şüra Baykan ve Dernek üyesi Doç. Dr. Bintuğ Öztürk havaalanından uğurladı.

İSTANBUL'DA UYUM EĞİTİMİ, SONRA KANADA
Çocukları ile İstanbul'da Kanada devleti tarafından sağlanan kısa bir uyum eğitimine alınacak ve birkaç gün sonra okyanus ötesine, Kanada'nın Toronto kentine yeni bir hayata doğru uçuş başlayacak.

Kanadalı gönüller ailenin kalacağı evin fotoğraflarını da gönderip son dakika sürprizi yaparken, zaman zaman gözleri dolan Maha Mansour ve çocukları, onlardan anne şefkatini esirgemeyen "Anne" diye hitap ettikleri Doç. Dr. Şüra Baykan ve Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi'ye teşekkür etti. Çocuklar tahtaya 'Anne' dedikleri Baykan'ı prenses, 'Baba' dedikleri Terzi'yi prens olarak resimlerini yaptı.

Anne Maha Mansour Türkiye’yi çok sevdiğini, ayrılmanın kendileri için hiç de kolay olamayacağını belirterek, "Bu iyi insanlar beni Ege Denizi'nde ölüm yolculuğuna çıkmadan buldu. Şu anda çocuklarımla hayattaysam bu insanlara çok şey borçluyum. Hala rüyada gibiyim. Çocuklarımın geleceği kurtuluyor. Orada hemen okula başlayacaklar. Bombalardan, ölümlerden, umutsuzluktan uzak bir insanca yaşamımız olacak. Ama heyecanım bitmiyor. Geriden gelenlere de sınırları açsınlar. Onlara bir tek çare olarak ölüm yolu gibi denizi bırakmasınlar. Dünya devletleri benim bu sesime kulak versin. Ben belki kurtuldum ama aklım hep geride gelen, benimle aynı kaderi paylaşanlarda olacak. Hem çok mutluyum hem de bizi bağrına basan insanlardan ayrıldığım için üzgünüm. Onları hiç unutmayacağım. Dünyada iyi insanların da olduğunu hepimize gösterdiler" dedi.

NE DEDİLER?
Halkların köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Maha ve çocukları ile soğuk bir kış günü sokakta çok zor koşullarda tanıştıklarını anlattı. Prof. Dr. Terzi, şunları söyledi: "İnsan tacirlerinin eline düşecekken Maha ve 6 çocuğunu alıp onları dernek üyemiz Doç. Dr. Şüra Baykan arkadaşımızın evine götürdük. 7 ay boyunca burada kaldılar. Bu süreçte onu ölüm yolculuğuna çıkmama konusunda ikna ederek Kanada için girişimleri başlattık. Orada dernek üyesi dostlarımızın girişimleri ile bu ülke sponsor aileler bularak mülteci statüsünde kabulleri geldi. Bu gün bu mutlu olayı kutluyoruz. Geçtiğimiz hafta sınır politikaları nedeniyle 500 insan Akdeniz'de öldü. Bu gün 23 Nisan fakat bir çok Suriyeli çocuk bu bayramı kutlayamıyor. Bu politikalar yüzünden ölümle burun buruna yaşıyor. Dilerim ki Maha ve çocukları örnek olur. Savaşı durdurmazsak bu sorun devam edecektir."

Doç. Dr. Şüra Baykan da, "Maha bu sonuca ulaşan tek ve özel bir örnek. Yüz binlercesi kendi tercihi olmadan bu yola düşüyorlar. Ölümle sonuçlanıyor bu yolculukları" diye konuştu. Devletlerin politikalarını değiştirmesini ve Avrupa sınırlarının açılmasını isteyen Doç. Dr. Baykan, duygularını şöyle anlattı: "Çocuklar sevgiyi, duyguyu hissediyorlar. Ben ve benim gibi 7 aydır ilgilenen arkadaşlarla çocuklar, aynı sevgi bağını kurdular. Çocuklar, çok kuvvetli bir bağ oluşturmaya yatkınlar. Biz çok sevdik birbirimizi. Yıllar sonra gözümün önüne gelmiyor değil. Onlardan bir mektup almak, büyüdüklerini düşünüyorum. Çocuklar Kanada'ya gittiklerinin çok farkında değiller, seviniyorlar mutlular. Asıl sevinen Maha. Çünkü bir bilinmezliğe gidecekti, nereye gideceği belli değildi. Ama Kanada'ya gideceği belli olduktan sonra rahatladı. 'Başımı yastığa rahat koyuyorum' diyor. Orada çocuklar dil kursuna gidecekler. Normal Kanada vatandaşlarının sahip oldukları her hakka sahip olacaklar. Aslında insanca bir yaşama kavuşacaklar diyebilirim." (dha)

 
İzmir'de CHP'li gençlerden yazar Armağan'a protesto!
 
Beşiktaş’ın yıldızını vuran zanlı İzmir’de yakalandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
. 24 Nisan 2016 Pazar 13:53

sayin doktor.. bir insan olarak tesekkur ederim.. ne guzel aglattiniz.. guzel yureginize saglik.. bir deniz yildizi meselesi.. bu sefer denizden bir degil 7 yildizi kurtarip ucurdunuz.. bir insan olarak tesekkur ederim..

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kazım Koyuncu’nun babası da kansere yenildi
Karadenizli merhum sanatçı Kazım Koyuncu’nun babası 85 yaşındaki Cavit ...
Mardin’de hain tuzak: 12’si polis 15 yaralı
Mazıdağı İlçesi yakınlarında PKK'lı teröristlerin yola tuzakladıkları ...
Okul duvarında tepki çeken Atatürk posteri!
Bartın'da bir okula asılan Atatürk posteri, "çirkin yapıldığı" gerekçesiyle tepki topladı.
 
General olamadı, balıkçı oldu!
Ergenekon, Balyoz, hipnozla işkence, sahtecilik, yağma davalarından toplam ...
İzmir’de ‘çakma’ baskını: 10 milyonluk taklit ürün
İzmir’de, 'Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname' uyarınca ...
İzmir’deki okulda ‘vinç tehdidi altında’ kutlama!
Karşıyaka’da bulunan Ali Kaya İlköğretim Okulu’nda 23 Nisan törenleri ...
 
Kuzey Irak 12 uçakla hava harekatı!
Türk Hava Kuvvetleri Kuzey Irak’ta iki ayrı bölgeye 12 ayrı uçakla hava harekatı düzenledi.
Karaman tacizcisinin annesi konuştu!
Karaman’da 10 çocuğa ’cinsel istismarda’ bulunmaktan yargılandığı davada ...
Kayıp çocuklar film gibi operasyonla kurtarıldı!
Hükümlü ve cezaevi firarisi bir kişinin İstanbul'dan kaçırdığı ve alıkoyduğu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva