HABERLER>SAĞLIK
9 Mart 2021 Salı - 11:09

PCR testinde 'mavi çizgi' koronayı belirliyor

MEDICANA International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, Covid-19'un tespitinde kullanılan ‘PCR testi’ndeki mavi çizgi ile ilgili olarak, “Mavi çizgi hiç oynamazsa hasta negatif. Çizgi artışta ve pik yaptıysa, pozitif olduğu anlamına gelir. Örnek yeterliliğini gösteren yeşil çizgi düşük seviyedeyse, testi tekrarlanıyor, şeklinde okuyoruz” dedi.

PCR testinde  mavi çizgi  koronayı belirliyor

?Koronavirüs salgınında hastalığın kişilere bulaşıp bulaşmadığını anlamak için en çok kullanılan yöntemlerden biri de PCR testi oldu. Kişiden alınan sürüntü örneği, laboratuvar ortamında incelendikten sonra, bilgisayar programındaki grafikler incelenerek sonuca ulaşılıyor. Genetik materyal tespiti yapan PCR testi, virüsün vücuda girmesini takip eden birkaç gün içinde, enfeksiyon henüz belirti göstermemesine rağmen varlığını tespit edebiliyor. Uzmanlar tarafından yapılan testin sonuçlanma süresi 24 saat ile 2-3 gün arasında değişebiliyor.



'LABORATUVARA BİR KİŞİ GİRİYOR'
Covid-19’u belirlemek için kullanılan PCR testinde izlenen süreci Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya anlattı:

"Burada, Covid-19 PCR testi için bir kompleks oluşturduk. Test merkezinde alınan örnekler hiç bekletilmeden özel bir sıvının içine koyuluyor. Laboratuvara transfer ediliyor. 1 saat bekledikten sonra, örnekler çalışmaya hazır hale geliyor. Laboratuvarda kirli ve temiz alan var. Kirli alanda, çok titiz davranmak zorundayız; çünkü burada ‘kontaminasyon’ olma yani bulaşma riski var. Yalancı pozitiflikler açısından sıkıntı oluşturuyor. PCR testinde yalancı negatiflikler de çok yaygın. Onlar da yetersiz örnek alımından tutun da sıvının içinde koyulduktan sonra bekletme süresinin yetersizliği gibi pek çok faktörden kaynaklanıyor. Bu tip riskleri en aza indirmek için devamlı çalışan, iyi yetişmiş  teknisyenimiz var. Laboratuvara teknisyenin dışında başka kimse girmiyor. Hataları sıfıra indirmeye çalışıyoruz. Temiz alan ise özel kıyafetler giydiğimiz ve PCR cihazının bulunduğu bölge. PCR, hata yapılabilen bir test. İyi bilmek, iyi çalışmak çok önemli. Her ay dış kalite kontrol sistemleriyle denetleniyoruz ve 100 puan üzerinden değerlendiriliyoruz."



'YEŞİL VE MAVİ ÇİZGİLER TEST SONUCUNU BELİRLİYOR'
Test sonucunda ortaya çıkan renklere göre hastalığı tespit ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Sakarya, "Bir cihazımız var. Bu cihaz, koymuş olduğumuz materyali belli ısılara indirip çıkartarak 40 defa tekrar ediyor. İçindeki RNA'lar çoğalıyor. Cihaz bu sıvıyı okuyor ve ortaya bir grafik çıkıyor. Bu grafikteki piklere göre biz, hastayı pozitif veya negatif olarak değerlendiriyoruz. Verileri analiz ediyoruz. Grafikte görünen yeşil çizgiler internal kontrol. Hastanın sürüntülerinden birçok gen alınıyor. Yeşil çizgi, genel olarak bir insandan örnek alındığını ve bunun yeterlilik seviyesini gösteriyor. Mavi çizgiler de Covid-19'un pozitif olup olmadığını gösteriyor. Mavi çizgi hiç oynamazsa hasta negatif oluyor. Fakat çizgi artışta ve pik yaptıysa, pozitif olduğu anlamına gelir. Örnek yeterliliğini gösteren yeşil çizgi düşük seviyedeyse, testi tekrarlıyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
İzmirli doktordan ahşap oyuncak atölyesi
 
Acun Ilıcalı Çağrı'ya resti çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vakalar artışa geçince ayaküstü sohbet yasaklandı!
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan, 100 bin nüfusa karşılık gelen ...
Tatlı sularda mikroplastik uyarısı!
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri ...
Koronavirüs bir yılda 12 bin mutasyon geçirdi
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin ...
 
Veganlar için kenevirden süt üretildi
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü'nce ...
İngiltere varyantlı vakalara yeni test kararı
Sağlık Bakanlığı temaslı takibi, salgın yönetimi ve filyasyon rehberini ...
Dünyadaki kum tehlikesi aşı üretimini zora sokacak!
Uzmanlar, dünyanın giderek büyüyen bir kum kıtlığıyla karşı karşıya olduğu ...
 
Kapalı mekanlarda maskesiz oturmak için çok erken!
Kontrollü normalleşme sürecinde açılan kafe ve restoranlarla ilgili uyarılarda ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kırmızıya davetiye!
Mehmet KARABEL yazdı... Kırmızıya davetiye!
Normalleşmede daha sıkı önlemler gündemde!
Kademeli normalleşmede ilk veriler korkuturken daha sıkı önlemler gündemde. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva