HABERLER>GÜNCEL
24 Kasım 2020 Salı - 10:24

Pandemi günlerinde öğretmenlik… Eğitim-Sen’den ‘esnek mesai’ tepkisi!

Pandemi nedeniyle eğitimde yaşanan sorunları değerlendiren Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, "Arkadaşlarımız, EBA'da, uzaktan eğitim adı altında sabah 8'den akşam 20.30'lara  21.00'lara kadar  çalışıyorlar. Bir bakıma çalışma ve mesai kavramı yerle bir edildi. Bu noktada bir hak kaybı var" ifadelerini kullandı.

Pandemi günlerinde öğretmenlik… Eğitim-Sen’den ‘esnek mesai’ tepkisi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanların başında eğitim gelmişti. Türkiye'de korona salgınının görülmesinin ardından bazı tedbirler hayata geçirilirken, bunların başında ise okullardaki yüz yüze eğitime ara verilmesi olmuştu.

Eğitim ve öğretim için uzaktan eğitim modeli belirlenirken, özellikle bu alanda yaşanacak fırsat eşitsizlikleri ve EBA sisteminde yaşanan aksaklıklar tartışma yaratmıştı.

Yeni normal ile birlikte ise kısmi olarak yüz yüze eğitime geçilirken, yeniden artan vakalar sonrası geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni tedbirler kapsamında yüz yüze eğitime yılsonuna kadar yeniden ara verildiğini açıklamıştı.

Eğitimde yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, uzaktan eğitim ile birlikte mesai sisteminin ortadan kalktığına vurgu yaptı.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINAMADI
Pandemi döneminde okulların yüz yüze eğitime açılmasından kaynaklı olarak vaka sayılarında artış olduğunu belirten Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam,"Pandemi sürecinde maalesef okullarda öğrencilerimizin aracılığı ile toplumda pandeminin üstesinden gelme adına gerekli tedbirler alınamadı. Sayıların bu seviyede olmasının nedeni olarak ayrıca işçilerin güvensiz ve korunaksız olarak çalışılmaya maruz bırakılmasından, ayrıca okulların görece olarak açılmasından dolayı artışların olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞIN TUTUMLARI DA YANLIŞTIR
Bakanlığın tutumunu da eleştiren Beyazadam, birçok öğretmenin eksiklikler yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Beyazadam, "Bizler defalarca söyledik . Okulların yüz yüze olması gerektiğini savunuyoruz ancak gerekli önlemlerin alınması koşulu ile… Açılmış olan okullar pandemi sürecinde rakamların yeniden yükselmesine  neden oldu diye düşünüyoruz. Burada da bakanlığın tutumları da yanlıştır. Öğretmenler bu pandemi sürecinde en çok etkilenen arkadaşlarımız arasında oldu.  Hayatını kaybedenler arasında maalesef yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının ardından birçok eğitim emekçimiz de var. Okullarda uygun koşullarda yüz yüze eğitime dâhil edilmelerinden kaynaklı yaşamlarını yitirdiler" dedi.

MESAİ KAVRAMI YERLE BİR EDİLDİ
Uzaktan eğitim sistemi ile öğretmenlerin mesai sisteminin yerle bir edildiğini belirten Beyazadam, "Salgın döneminde çalışma koşulları maalesef ILO'nun belirlediği kriterlerde değil. Örneğin arkadaşlarımız şu anda EBA'da, uzaktan eğitim adı altında sabah 8'den akşam 8.30'lara  dokuzlara kadar  çalışıyorlar. Bir bakıma çalışma ve mesai kavramı yerle bir edildi. Bu noktada bir hak kaybı var.  Bizler profesyonel olarak eğitim ve öğretim sınıflarında çalışan insanlarız. Eğitim ve öğretim uzmanlık gerektiren bir alandır. Arkadaşlarımızın da doğal olarak bu uzmanlıklarının karşılığında elde etmiş oldukları bir gelir var. Bu gelir yaşamlarını devam ettirme konusunda yetersiz kalıyor. Bugün döviz ve kurlardaki artış eğitim camiasında çalışan arkadaşlarımızı da etkiledi. Bu noktada geçinmekte zorlanan arkadaşlarımızın yoğunluğunu da kamuoyu biliyor. Bugün bakıldığında anne baba yönü de olan bu öğretmenlerimiz evlerinde çocuklarının uzaktan eğitime girdiğini düşünün, eşlerden de birinin öğretmen olduğunu bile düşünürsek bunların saatleri çoğu zaman denk düşüyor birbiri ile. Yani sabahtan akşama kadar tablet, telefon ve bilgisayar başında bu eğitim süreci içerisinde örselenen aile bütünlüklü olarak birçok yönden sıkıntı yaşıyor. Uzun süre bilgisayar başında bulunmalarından kaynaklı göz sağlığı, duruş anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Uzun çalışma saatleri de psikolojik olarak öğretmenleri bıktırmasından dolayı öğrencileri ile karşılık olmak üzere öğretmen hukuku ile öğrenci hukukunu zedeliyor. Bunları da görmek lazım… Ancak bakanlık uzaktan eğitimi enstrümana dönüştürmüş durumda" diye konuştu.

YENİ FON AYRILMALIDIR
Öğretmenlerin birçok anlamda hak kaybına uğradığını belirten Veysel Beyazadam, bakanlığı 'evlerinizden fotoğraf gönderin' sözlerini eleştirdi. Beyazadam, "Özel okullarda maalesef eğitim ve öğretimin göreceli olarak devam ettiğini görüyoruz. Bunlar bir biçimde fırsat eşitsizliğini getiriyor. Bakanlığın yaptığı en büyük yanlışlardan birisi eğitim ve öğretim ortamlarında sağlıklı bir ortamın yaratmamasından kaynaklı bugün sayısal verilerin yüksek olmasıdır. Bunda halkı suçlamak değil, insanlara 'evlerinizde oturun fotoğraf gösterin' demek yerine 'sizler evlerinize kapanın günlük ihtiyaçlarınızı bir karışılacağız' denmeliydi. Özellikle birçok anlamda ekonomik hak kaybına uğrayan öğretmenlerin ve toplumun tamamına enflasyon oranında yeni bütçe görüşmelerinde yeni fon ayrılmalıdır. Siz burada vatandaşa siz o parayı sağlamaz ve ihtiyaçlarını  karşılayamazsanız ekonomik döngüyü sekteye uğratır sınız. Belli bir sayıdaki iş adamlarına kaynakları akıtmak değil kamuya aktarılması beklenir" dedi.

ÖĞRETMENLERİ DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Ekonomik anlamda öğretmenleri daha zor günlerin beklediğini ifade eden Beyazadam, "Bugün bakıldığı zaman bir iş kazası olarak da değerlendirilmesi lazım. Bütün çalışanlar için koronavirüste bu şekilde değerlendirilmesini bekliyoruz. Ekonomik olarak öğretmenlerin girdiği ders saatine bakılmaksızın, en üst seviyede ek ders ödemelerinin yapılması lazım. Ekonomik döngü için bunu vazgeçilmez görüyoruz. Özellikle bugün bakıldığında kurslar yapılıyordu, pandemi koşullarından dolayı bunlar yapılamıyor, egzersiz dediğimiz bir eğitim vardı ve öğretmenler burada ders vererek ek gelir elde ediyorlardı, şimdi bunu da elde edemiyorlar ayrıca nöbet tutmaktan kaynaklı bir gelirler vardı, okullarda nöbet olmadığı için bunlardan da mahrum durumdayız. Bunların yanında ek derslerinde tırpanlanmasını sayarsak, burada kamu yararı görmediğimizi ekonomik anlamda öğretmenleri daha zor günler beklediğimizi söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

 
Askerlerin çantası Çiğli Belediyesi’nden
 
Akşener'den Türk gemisine hukuk dışı baskına sert tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in kış rotası
İzmir'in kış rotası
Adana'da şafak vakti 'torbacı' operasyonu
Adana’da 'torbacı’ olarak tabir edilen uyuşturucu satıcılarına yönelik ...
520 kilometre uzaktan depremzedelerin acılarını paylaştılar
MARDİN'deki Midyat Kayalıpınar İlk ve Ortaokulu öğrencileri İzmir'deki ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Doktor-hemşire ‘döve döve’ bu hale geldik!
Mehmet KARABEL yazdı... Doktor-hemşire ‘döve döve’ bu hale geldik!
Korona geçirene 3 ay temaslı takibi yok
"Temaslı takibi, salgın yönetimi, evde hasta izlemi ve filyasyon" rehberini ...
Belediye başkanın evine silahlı saldırı!
Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Çiçekpınar Belediye Başkanı Memiş ...
 
İzmir'de feci kaza: Polis memuru hayatını kaybetti
İzmir'in Gaziemir ilçesinde kullandığı cip ile park halindeki kamyona ...
İzmir'de yeni virüs tedbirleri: Sahillerde oturmak yasaklandı!
İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun yeni aldığı karara göre, sahil bantları, ...
Kaçak göçmenleri taşıyan araç devrildi: 17 yaralı
Ağrı'da, içinde 25 kaçak göçmenin bulunduğu tahmin edilen minibüsün şarampole ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva