HABERLER>TARIM
20 Ekim 2023 Cuma - 12:43

Pamukta rekolte tahmini açıklandı

İzmir Ticaret Borsası 2023/24 sezonu Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahminine göre mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağını açıklandı.

Pamukta rekolte tahmini açıklandı

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası 2023/24 sezonu Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahminini açıkladı. İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği iş birliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dâhilinde gerçekleşen çalışmalar sonucunda Ege Bölgesi 2023/24 sezonu rekolte tahmini mahlıç pamuk üretiminin tahmini 179 bin ton olarak açıklandı.

KÜTLÜ ÜRETİMİN 460 BİN TON OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Ege Bölgesi 2023/24 sezonu rekolte tahmini 460 bin ton olarak açıklayan Uçak, ir önceki sezona göre bölgede pamuk ekim alanlarının yüzde 12,3 oranında azalarak 104 bin hektara düştüğü belirtti. Ortalama kütlü veriminin dekarda 440 kilogram olması beklendiğini ifade eden Uçak, “Buna göre kütlü üretimin 460 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

UZUN VADELİ POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR
Tarımsal üretim ve emtia piyasaları savaşlardan ve hayatın normal akışını engelleyen deprem ve iklimsel olaylardan en hızlı ve en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken Uçak, “Bu nedenle yaklaşık son dokuz aydır pamuk piyasası beklenen ve istenen yapıda değil. Hatta son yirmi yıldır şahit olduğum en kötü ticari dönemin içinde olduğumuzu ifade edebilirim. Dünya pamuk fiyatları neredeyse 60 TL/kilogram seviyelerinde dolaşırken yerli pamuk fiyatımız 45-46 lira seviyelerini geçemiyor. Üretim maliyetleri 25 TL/Kilograma ulaşmışken, çekirdekli pamuk fiyatları 18-20 TL/ Kilogram seviyelerinde seyrediyor. Böylesi bir fiyat yapısı sürdürülebilir üretimi ve doğal olarak ticareti olumsuz etkiliyor. Özetle, pamuk üretiminde Türkiye’nin geleceğinin belirsiz olduğunu söyleyebilirim. Ancak karalar bağlamaya gerek yok, çözülemeyecek ve aşılamayacak engelimiz yok. İhtiyacımız olan tek şey uzun vadeli doğru politikalar” ifadelerini kullandı.

DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK
Pamuk sektörünün, üretimden sanayiye kadar yüzbinlerce insanın istihdam bulduğu stratejik açıdan önemli bir sektör olduğunu ifade eden Uçak, “Bu nedenle ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması kritik önem taşıyor. Bunun için üreticinin ve sanayicinin finansmana erişimi sağlanmalı ve özellikle tarımsal üretim maliyetleri döviz kurlarındaki artışa karşı korunmalıdır. Bizler, pamukta sürdürülebilir üretim için üreticilerimizin yeterli kazancı elde etmesini bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bu amaçla, yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve az evvel bahsettiğim bugünkü fiyat koşullarının üreticimize olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla prim desteğinin kilogram başına en az 5 TL  seviyesine yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Pamuk sektörünün içinde bulunduğu sorunlara hızlı ve uzun vadeli çözümler sunulmadığı takdirde ekim alanlarımız ve dolayısıyla üretimimiz bir sonraki yıl daha da gerileyecek ve 30 milyar doların üzerinde bir ihracat gelirine sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün hammadde açısından dışa bağımlılığı artacaktır” dedi.

REKOLTE DÜŞÜŞÜ YAŞANABİLİR
Aydın Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel, “Pamuk denince akala Söke gelir. Türkiye’nin pamuk üretiminin yüzde 8’i Söke’de gerçekleşmektedir. Ovamızda 2023-2024 sezonunda 315 bin dekarlık alana pamuk ekimi gerçekleşti. Pamuk fiyatlarının düşük ve sabit olmasından dolayı çiftçilerimiz zor durumda. Fiyatlar bu şekilde devam ederse önümüzdeki sezon rekoltenin daha düşük olacağını tahmin ediyoruz.  Pamuğun ilerleyen zamanda daha çok değer görmesini umuyoruz” dedi.

 
Konak'ta amatöre can suyu
 
Marmaris'te denizden çıkanlar 'pes' dedirtti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık veto etti... Arıların zaferi!
Spil Dağı sırtlarında yoğun olarak arıcılık faaliyeti yapılan ormanlık ...
Zeytinyağında ihracat kısıtlaması uzatıldı
Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik 1 Kasım 2023 tarihinde ...
Hasat zamanı, fiyat isyanı... 'Böyle giderse üretici pamuktan vazgeçecek'
İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, yaşanan ...
 
Planlar askıda... Kınık tarımın üssü olacak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan planlarla birlikte ...
Oda’lardan gıda krizi uyarısı: 3 kişiden 1’i aç!
TMMOB’a bağlı üç oda bir araya gelerek ‘Dünya Gıda Günü’nde basın açıklaması ...
Yerli ve milli çeşitler hayvancılığa da katkı sağlıyor
Mısır Silajı ile Soya Silajının Birlikte Silolanmasıyla Elde Edilen Yüksek ...
 
Bakan Yumaklı'dan destek müjdesi!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli kalemlerden oluşmak üzere ...
Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 636 milyon 199 bin liralık tarımsal ...
Üretici darda… Pamuk için acil çağrı!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, yurt ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Damlaya damlaya yok oluyor Damlacık!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva