HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Nisan 2019 Salı - 10:33

Alsancak Elektrik Fabrikası için flaş gelişme! İhaleyi Büyükşehir aldı

Ankara’da gerçekleşen ihale 15 dakikada sonuçlandı. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş’nin katıldığı ihale sonucuna göre taraflar 35 milyon TL’ye anlaştı.

Alsancak Elektrik Fabrikası için flaş gelişme! İhaleyi Büyükşehir aldı

Mehmet İŞLER/EGEDESONSÖZ- İzmir’de uzun yıllar hizmet veren tarihi elektrik fabrikasının Özelleştirme İdaresi tarafından satışı bugün gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe ve Grand Plaza A.Ş Genel Müdürü Hasan İkat Büyükşehir adına ihalede yer aldı.

Ankara’da açık arttırma usulü ile gerçekleşen ihale 15 dakikada sonuçlandı. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Grand Plaza A.Ş’nin katıldığı ihale sonucuna göre taraflar 35 milyon TL’ye anlaştı.

FABRİKANIN TARİHİ
Elektrik fabrikasının temeli, Osmanlı döneminde, 1913 yılında imzalanan yabancı ortaklığa imtiyaz veren sözleşmeye dayanılarak 1926 yılında Belçikalı Traction-Elektricite şirketi tarafından atılmış. Santralin 18 Ekim 1928'de devreye girmesiyle birlikte kentte yaşam değişmeye başlamış, sokak aydınlatmasında hava gazından elektriğe geçilmiş, ilerleyen yıllarda ise atlı tramvaylar yerine troleybüsler devreye girmiş. Resmi Gazete'de 27 Temmuz 1943 tarihinde yayımlanan 'İzmir Tramvay ve Elektrik Türk Anonim Şirketi İmtiyazı ile Tesisatının Satın Alınmasına Dair Mukavelenin Tasdiki ve Bu Müessesenin İşletilmesi Hakkında Kanun' kapsamında satın alınarak, kamulaştırılmıştır. Kurulu gücü 5 mw olan elektrik fabrikasının yabancı özel sektör tarafından işletildiği uzun yıllar boyunca kapasite artışına gidilmemiş. Kurulu güç, kamulaştırmanın ardından Elektrik Su Havagazı Otobüs ve Troleybüs Genel Müdürlüğü'nün (ESHOT) işletilmesine geçildikten sonra 1949, 1952, 1954, 1955 yıllarında devreye alınan ek ünitelerle 40 mw'a ulaşmıştır.

1960'lı yıllara gelindiğinde ise İzmir'in elektrik ihtiyacını yüzde 30'unu karşılıyordu. ESHOT'tan sonra Etibank'ın işlettiği santral, Türkiye Elektik Kurumu'nun (TEK) kurulmasından sonra ise TEK'e devredilmiştir. Özelleştirme çalışmaları kapsamında TEK'in ardından son olarak Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde kalmış ve üretimin durdurulmasının ardından,  ekipmanlar ve cihazlar hurdaya ayrılmıştır. Elektrik fabrikası, 1998 yılına kadar aralıksız olarak kentin enerji ihtiyacını karşılamaya katkı vermiştir.

İhale öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den hamle geldi. Soyer’in talimatıyla hazırlık yapan bürokratlar Ankara’ya gitti. Anıtkabir ziyareti için Soyer başkanlığında başkente giden CHP’li belediye başkanları heyetinde sürpriz isimler de yer aldı. Soyer, ihalede bizzat çalışma yapmak üzere Genel Sekreter Dr. Buğra Gökçe ve Grand Plaza Şirketi Genel Müdürü Hasan İkat’ı görevlendirdi. İki isim de bizzat Büyükşehir adına ihalede yer aldı.

İhale şartnamesine “kamu kurumları ve belediyeler giremez” maddesi koyan Özelleştirme İdaresi’nin bu kararı ise belediye şirketi olan ve Türk Ticaret Kanunu’na tabi olan belediyenin turizm, kafeterya ve restoranlarını işleten Grand Plaza A.Ş üzerinden aşıldı.

Öte yandan, imar planlarında “özel proje alanı” olarak satışa çıkartılan elektrik fabrikası için bir hamle daha yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, alanı kamulaştırma programına aldı. Bu da, ihaleyi belediye dışında kim alırsa alsın fabrikanın büyükşehir tarafından satın alınıp kamulaştırılabileceği anlamına geliyor. 

 
Sinir krizi geçirdi, ortalığı birbirine kattı!
 
Ödemiş'teki ağaç katliamı meclis gündeminde!
YORUMLAR
Toplam 26 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 17 Nisan 2019 Çarşamba 09:30

bir binayı sadece "eski" diye yapılan işin doğru olduğunu savunan var. pes vallahi. sonuçta burası kültür sanat etkinlikleri için dönüştürülecek olması 35 milyon gibi bir paranın verilmesini haklı ve doğru kılmıyor. buradan bana sallayan yorumcular kendilerini ne sanıyorlar bilmiyorum. hakaret zihniyeti işte. ya benim gibi düşünürsün ya da sen bir AKP lisin. Hadi ordan. 20 senedir bu beceriksizleri alkışlayıp durdunuz, merkezi hükümete her şart altında biat edenlerden ne farkınız kaldı. doğruya doğru deyin, yanlışa da yanlış deyin. biri kalkmış sıtkı kürüm ile tunç soyeri nasıl bir kefeye koyarsın diyor. zerre farkları yok. al birini vur ötekine.

Yorumu oyla      4      8  
Lombak 16 Nisan 2019 Salı 23:49

Tebrikler. Harika.

Yorumu oyla      5      5  
Exc 16 Nisan 2019 Salı 21:37

Sayın başkandan birşey rica etsem sesimi duyar mı? Duyarsa yapar mı? Bilmiyorum. Demez isem de bu kurt beni yer bitirir vala... Tek derdim vatanım. Biz izmir sevdalısı biz vatan sevdalısıyız. 50 milyon dolar lazım bizim tank fabrikası için öyle söyleniyor biz hazırız elimizden geleni yapmaya. Kampanya başlatın. Biz hazırız.

Yorumu oyla      9      5  
izmir 35 16 Nisan 2019 Salı 20:47

tunç soyer hızlı başladı. tebrikler daha 1 hafta olmadan tarihi bir eseri izmire kazandırdı. Birde adama laf söyleyenler vardı.

Yorumu oyla      13      5  
seferiss 16 Nisan 2019 Salı 20:32

Alem milletiz ves selam kamu arazisini satarsın bir cenahtan bi ton laf kamu ya gayrimenkul alırsın bu sefer öbür cenahtan bir ton laf bu memlekette iş yapılmaz sayın abicim ??

Yorumu oyla      6      5  
Gerçekler 16 Nisan 2019 Salı 20:31

Burası Türkiye’nin en büyük ve modern kütüphanesi yapılmalıdır.

Yorumu oyla      8      5  
sezarın hakkı sezara 16 Nisan 2019 Salı 19:19

İbrarahim isimli yorumcu = AKP zihniyeti. rant rant rant. burası tarihi yer değil demiş. izmir hava gazı fabrikası ile birlikte 1905 yılında kurulmuş.havagazı fabrikası bugün onlarca kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır. böyle hitap etmek istemiyorum ama bazı yorumcuların cidden beyni yok-fikri var. tıpkı hava gazı fabrikasında oldugu gibi elektrik fabrikası da kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere restore edilecektir. belki bahsedilen tarım üniversitesi burada kurulur ! egitim için kullanılır. gitti izmirin parası demiş. siz değilmsiniz izmirin sahilllerine yatırım yapılıyor. arka kısımlara el atılmıyor diyen ? bir harabe yeniden dogacak daha nedir derdiniz beyfendi anlamak mümkün değil! havagazı fabrikasındaki etkinliklere gitmiyorsanız bu sizin ayıbınız! burası dönüştürüldüğünde gitmezseniz de sizin ayıbınız. bunu alıpta restore eden adama afferin diyeceginize . resmen boşa para verdiniz. yandaş bir özel sektör alıpta AVM ye cevirseydi daha iyiydi diyorsunuz. ha öyle demediniz ama herhangi bir çözümünüz yok! sadece eleştiriniz var. dolayısı ile bunu herkes böyle anlar. bu bu kadar basit! birde sıtkı sürüm gibi bir vasıfsız ile tunç soyer i nasıl bir tutarsınız ? neyse daha fazla yazmak isnanın sinirlerini cidden bozuyor. bir an önce aydınlanmanız dileği ile. saygılar.

Yorumu oyla      13      5  
Ovunc tuygun 16 Nisan 2019 Salı 19:17

"Eski bir yer" denilmis santral icin.. Sehir merkezinde boyle alanlar muasir medeniyetlerde restore edilerek, müze, festivalkulturel aktivite alani olarak kullaniliyor. Avm bagimlisi insanlar icin gereksiz olabilir fakat Izmir ismini dunyaya duyurmak istiyorsa Muhtesem bir adim.. bakiniz san fransisco da Girardeli cikolata fabrikasi denizin dibindedir, ve muze olarak kullanilip turist cekmektedir..

Yorumu oyla      12      5  
ya birader 16 Nisan 2019 Salı 18:21

izmir de sizin zihniyet neden kazanamıyor,anlayın artık,o parayı sadece park yapmak için vermiş olsa bile değer.İşe yaramaz körfez geçişi için milyarlarca tl harcamayı savunan bir zihniyet nasıl olup ta 35 milyon tl ye,o mevkide kaç dönüm araziye pahalı diyebiliyor.

Yorumu oyla      21      7  
bilgisiz 16 Nisan 2019 Salı 18:18

Yorumcu İbrahim, bana saydırma şimdi! Tansaş et arazisini vermediğinizi de biliyoruz, ayrıca Ankaralı şirket ne iş? İzmirin malının o şirkette ne işi var? Antik eserleri fayansla kaplayan zihniyetin yandaşları olarak konuşmayın bence! Tarihten anlamayan tarihi eser tarifi yapıyor, işe bak!

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Kılıç’a ziyaretçi akını
Yerel seçimlerin ardından süratle göreve başlayan Buca Belediye Başkanı ...
Tire'de turizm haftası etkinliği
Turizm haftası kutlamaları kapsamında Tire Belediyesi Kültür ve Sanat ...
Karşıyaka'da çocuk belediyesi kurulacak
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, çocuklar için hayata geçirilecek ...
 
Başkan İduğ'dan personelle buluşma
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ,  Fen İşleri Şantiyesi'nde çalışanlarla ...
Büyükşehir’de kollar o meclis üyesi için sıvandı!
31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’den seçilen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ...
Selçuk'ta tarihi meclis
Selçuk Belediyesi yeni dönemin ilk meclis toplantısı büyük bir katılımla ...
 
Başkan Sandal'dan öğrencilere 'Harvard' desteği
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, geri dönüşüm projesi üreterek, ...
Balçova'da ilk meclis: Kime/ne görev verildi?
Balçova Belediye Meclisi yeni Belediye Başkanı Fatma Çalkaya’nın başkanlığında ...
Başkan Sengel’den sabah mesaisi
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, sabah mesaisine işçilerini ziyaret ederek başladı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva