HABERLER>GÜNCEL
18 Kasım 2013 Pazartesi - 08:56

Özel harekatçıların korkunç ‘cinayet’ planı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsvcılığı, benzeri ancak filmlerde görülebilecek sır dolu bir cinayeti aydınlattı.

Özel harekatçıların korkunç ‘cinayet’ planı

Bingöl’de 14 yıl önce 5 özel harekât polisinin para için öldürdükleri amca-yeğene terörist süsü vererek fezleke hazırladığı ortaya çıktı. Savcılık, 5 polisin ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmasını talep etti.
 
Milliyet gazetesinin haberine göre, bir süredir faili meçhul dosyalarla, şüpheli biçimde kapatılan soruşturmaları yeniden ele alan Diyarbakır Cumhuriyet Başsvcılığı, benzeri ancak filmlerde görülebilecek sır dolu bir cinayeti aydınlattı. Savcılık, Bingöl’ün Genç ilçesinde öldürülen, çatışmada öldükleri söylenerek, kayıtlara “terörist” olarak geçen amca ve yeğenle ilgili dosyayı incelediğinde çarpıcı gerçeklere ulaştı. Öldürülenlerin sivil vatandaşlar olduğunu açığa çıkartan savcılık, cinayete karışan ve öldürülenlerin terörist olduğu şeklinde belge düzenleyen 5 özel harekat polisi için fezleke düzenledi. Fezleke, polisin, borç aldığı aileye parayı geri ödememek için bu tuzağı kurduğu gerçeğini açığa çıkarttı.
 
Korkunç olay, 17 Nisan 1999’da Bingöl Genç’te yaşandı. Hazırlanan fezlekeye göre, 19 yaşındaki Mehmet Eliveren ile yeğeni 17 yaşındaki Yılmaz Eliveren bu tarihte öldürüldü. Fezlekede yer alan iddialara göre, cinayetten sonra Genç Emniyet Müdürlüğü, savcılığı arayarak, emniyete sızmaya çalışan teröristlerle çatışma yaşandığını, iki kişinin öldürüldüğünü, cesetlerin bahçede olduğunu bildirdi.
 
Yapılan incelemede, gündelik kıyafetler giymiş iki gencin vücudunda mermi ve şarapnel parçaları bulunduğu saptandı. Mehmet Eliveren’in ayağının diz altından koptuğu, Yılmaz Eliveren’in vücudunda ise M-16 ve kaleşnikof mermi girişi bulunduğu saptandı. Ölenlerin üzerinden ise kaleşnikof ve bomba çıktığı kayıt altına alındı. Otopsi bile yapılmayan iki gencin el svapları alınarak silahlarla eşleştirilmesi yoluna da gidilmedi. Tutanaklara ise 155’e ihbar geldiği, mezarlıkta yapılan arama sırasında el bombası ile polise saldırıldığı, çatışmanın 20 dakika sürdüğü belirtildi. Tutanakta, 78 teröriste ait ayakkabı izlerinin saptandığı, teröristlerin büyük bölümünün kaçtığı, iki cesedin ise inceleme için karakol bahçesine getirildiği kaydedildi.
 
Çelişkili ifadeler
İfadesi alınan özel harekatçı M.A., çatışmada ayağından yaralandığını söylerken, buna rağmen tazminat talebinde bulunmadı. Bekçi ise ölenleri tanıdığını, terörist olmadıklarını söyledi ancak çatışma çıktığını doğruladı. N.Ö. adlı vatandaş ise mezarlıkta terörist görmediğini söyledi. Çelişkilere rağmen dosyayı kapatan savcılık, fezleke hazırlayarak Diyarbakır’a gönderdi. Diyarbakır Savcılığı da terör suçu işlendiğini ve ölenlerin terörist olduğunu kayıt altına alarak, takipsizlik kararı verdi.
Ancak ailelerin mücadelesi bitmedi. Aileler, 14 yıl sonra yeniden savcılığa başvurarak, yakınlarının terörist olmadığını, öldürüldüklerini bildirdi. Yeniden dosyayı açan Diyarbakır Savcılığı, tanıkları bir kez daha dinledi. Tanıklar amca-yeğenin esnaf olduğunu, dükkanlarını kapatıp kahvede maç izlediklerini, kahveden çıktıktan sonra ise öldürüldüklerini anlattı. Tanıklar, amcanın askeri malzeme satışı yaptığını, yeğeninin ise lise öğrencisi olduğunu anlattı.
 
Borç alıp geri ödemedi
Tanıklar, ilçe emniyet amiri A.K.’nin ölen Mehmet Eliveren’i iyi tanıdığını ve dükkanına çay içmeye sıkça geldiğini, bu aileden 800 dolar borç aldığını ancak geri ödemediğini, bu nedenle Mehmet Eliveren’le tartıştıklarını aktardı. Olayın olduğu gece de iki genci aradıklarını ve karakola gittiklerini emniyet amirinin “hepiniz teröristsiniz” diyerek kimseyi karakola yaklaştırmadığını anlattı. Mehmet Eliveren’in babası da çocuğunun terörist olarak defnedilmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, yaşananlardan sonra Bursa’ya taşındığını anlattı. Yılmaz Eliveren’in babası da emniyet amirinin kendisinden borç aldığını, geri ödemeyince tartışma yaşadıklarını anlattı.
 
‘Bari şu kravatı alın’
Gizli tanığın anlatımına göre, boş arazide kaleşnikof silahla atış yaparak çatışma süsü veren, silaha darbeler vurarak yıpranmış gibi gösteren komiser, bu silahı da gençlerin yanına bıraktı. Tanık, savcının da olay yerine geldikten sonra olan biteni anladığını ve ölen lise öğrencisinin kravatını göstererek, “Bari şu kravatı alın” dediğini öne sürdü. Tanıklar, yaralanan ve çatışmaya giren polislerin valiliğe “taltif” müracaatı yapmadığına da dikkati çekti.
 
PKK’ya ait delil yok
Savcılık, bunun üzerine takipsizlik kararını kaldırdı ve hazırladığı fezlekede, maç izledikten sonra bir büfeden sigara alan amca ve yeğenin eve giderken öldürüldüklerini belirtti.
 
Fezlekede, polislerin Mehmet ve Yılmaz Eliveren’in kendilerine ateş ettiklerine dair gerçeğe aykırı tutanak tuttukları, ancak ölenlerin PKK’lı olduğuna dair hiçbir delil bulunmadığından dolayı operasyonda görev alan özel harekât polisleri K.Ç, M.A, B.G, M.Y ve A.K’nin ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmaları gerektiği kaydedildi.
 
Kayıtsız PKK silahları
Gizli tanık ise ifadesinde, 1998’de öldürülen 5 PKK’lının silahlarının bir bölümünün kayıtlara sokulmayarak, emniyetin deposuna kaldırıldığını anlattı. Tanık, komiserlerden birinin olaydan 1,5 saat sonra bu silahlar arasından 1 kaleşnikof ve 2 bomba getirilmesini istediğini, silahlar geldikten sonra da çatışma süsü verildiğini aktardı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gülen’den yeni dershane çıkışı: Sabır istedi!
Fethullah Gülen'den yeni "dershane" açıklaması: Bunlar insan ruhunda öyle ...
PKK'ya sıcak karavana skandalı: Şırnak’taki o kaza…
Şırnak Belediyesine ait araç PKK kamplarına sıcak kumanya taşırken uçuruma ...
‘Ankara'nın bağları’ operasyonu: 16 gözaltı
Fatih'te fuhuş yaptıkları ve buna aracılık ettikleri iddiasıyla 16 kişi ...
 
Af sinyalinin detayları: Cezaevleri nasıl boşalacak?
Erdoğan’ın “Cezaevleri boşalacak” sözü, PKK’nın silahları tamamen bırakılmasıyla ...
İzmirli dershanecilerden bilboardlu tepki: Yasak hemşerim!
İzmir Özel Dershaneler Derneği (İZÖDER), dershanelerin özel okula dönüşmesini ...
Kuzey Iraktan kaçan 9 PKK'lı Habur'da...
PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarından değişik tarihlerde kaçan 9 PKK’lı, ...
 
Emekliliği yaşa takılanlardan İzmir'de develi eylem
Emekliliğe ilişkin 1999 yılında çıkarılan yasayla sosyal güvenlik prim ...
Surilyeli kaçaklara müdahale : 3 ölü
Mardin'de sınırı kaçak geçmeye çalışan Suriyeli gruba müdahale edildi. 3 kişi hayatını kaybetti.
Pompalı tüfekle 5 evde dehşet saçtı: 3 ölü
Malatya'nın Hekimhan ilçesinin Başak köyünde 5 ayrı eve pompalı tüfekle ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva