HABERLER>SAĞLIK
23 Ocak 2019 Çarşamba - 16:34

Öykü için umut olmak isteyen mültecilere 'mevzuat' engeli!

İzmir'de kök hücre için kan bağışında bulunmak isteyen mülteciler, mevzuat engeline takıldıklarını ileri sürdü. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, mültecilerin bağışçı olmak istediklerini, ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların kabul edilmediğini söyledi. Hüsünbeyi, mevzuatın değiştirilmesi gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı'na dilekçe ile başvuruda bulunduklarını kaydetti.

Öykü için umut olmak isteyen mültecilere  mevzuat  engeli!

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi üyesi mülteciler, ilik nakli olmayı bekleyen çocuklar için kan bağışında bulunmak istedi. İddiaya göre, Kızılay, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadıkları gerekçesiyle, mültecilerin kan bağışını kabul etmedi. Konak Kent Konseyi'nin Basmane semtinde bulunan binasında basın toplantısı düzenleyen mülteciler, ilik nakli bekleyen çocuklara yeni bir hayat bağışlamak istediklerini, ancak mevzuat engeline takıldıklarını söyledi. Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, mevzuat değişikliği yapılması için Sağlık Bakanlığı'na dilekçe ile başvuruda bulunduklarını açıkladı. İzmir'de lösemi hastalığı teşhisi konulan 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için başlatılan kök hücre bağışı kampanyasının yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi gördüğünü belirten Hüsünbeyi, bunun benzer durumdaki binlerce lösemi hastası için de umut olduğunu söyledi. Hüsünbeyi, başlatılan kampanyalara İzmir'de yaşayan mültecilerin de destek vermek istediğini, fakat bunun gerçekleştirilemediğini belirtti.

'BİRÇOK ÇOCUĞA UMUT OLABİLİR'
Kök hücre bağışı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğunun bulunduğunu aktaran Mete Hüsünbeyi, "Oysa ki ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ve sayıları 4 milyon civarında olduğu ifade edilen Uluslararası Koruma veya Geçici Koruma Statüsü almış mültecilerle göçmenler de bulunmakta. Bu insanlarımızdan da sağlanabilecek ilik nakli pekala birçok lösemi hastasına umut olabilir. İnsan yaşamı ve onun sağlıklı şekilde sürdürülebilmesinin sağlanmasının hepimiz için önemi açıktır. Bu nedenlerle ülkemizde ikamet eden ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan duyarlı insanlarımızın da ilik nakli ve kök hücre bağışında bulunabilmeleri için gerekli düzenlemenin yapılmasını rica ediyoruz" dedi.

'YÜREKLERİMİZİN BİR OLMASI LAZIM'
Mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali de, "Biz Suriyeli mülteciler olarak 6-7 senedir Türkiye'de yaşıyoruz. Bu tür önemli konularda katkımızın olmasını istiyoruz. 1,5 ay önce Kızılay'a gidip kök hücre bağışında bulunmak istedik. 18 Ocak'ta randevu verildi. Ama maalesef bağış yapamadık. Biz de bu toplumun bir parçasıyız. Katkımız olsun, bu kampanyaya katılmak istiyoruz" diye konuştu.

İran uyruklu Azam Kasımhani (46) de "Biz İranlılar olarak yardımı çok seviyoruz. Kan vermeyi seviyoruz. O yüzden biz de seve seve bu kampanyada yer almak istiyoruz" dedi. 6 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirten Afganistan uyruklu Abide Tevekkuli (37) de "Kimliklerimiz değişik olabilir ama yüreklerimizin bir olması lazım. Eğer elimizden bir şey geliyorsa sizin için yapmak isteriz" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Macaristan'da 87 kişi donarak öldü
 
Belediye binasına silahlı saldırı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Acile gidenlerin yüzde 70'i aile hekimliği hastası
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. ...
İzmir'deki 'gazlı bez' skandalında yeni gelişme!
İzmir'de, karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede, sezaryen sırasında ...
Almanya’da kardeşlik ve işbirliği protokolü
Türk Kızılay Bornova Şube ve Alman Kızıl haç Borken Şubesi arasında Türkiye ...
 
Prof. Dr. Şengör: Elin dangalağına organ verip yaşatmanın anlamı yok
Prof. Dr. Celal Şengör, organ bağışı taraftarı olmadığını belirterek, ...
Kızılay'dan hayati 'stok' uyarısı!
Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, İzmir'de mevcut bağışçılara ...
Kilosu 4 bin liradan satışa çıktı, kısa sürede tükendi
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, 5 yıl önce üretimine başlanan beyaz çayda, ...
 
‘Spor sakatlanmalarını önlemek için kişi kendini tanımalı’
Spor yapmak sağlıklı ve zinde bir yaşam için önemli. Profesyonel olarak ...
Lösemili Atakan için ilik bulunana kadar zaman kazanılacak
İzmir'de, kemoterapiye cevap vermeyen lösemi hastası üniversite öğrencisi ...
Sağlıkta şiddet durmuyor: Bu kez adres Manisa
Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki devlet hastanesinde görevli Uzman Dr. ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva