HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Haziran 2021 Çarşamba - 16:15

OYAK’ın villaları yola çıkıyor! O planda sorun kalmadı

OYAK’ın Urla Bademler’de inşa edeceği 640 adet villa projesinin yer aldığı bölgeye ilişkin yapılan imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili komisyonlarından ve meclisinden geçti. OYAK, mevcut planlarda, “Özel Sosyal Altyapı Alanları” olarak belirlenen bölgede kalan 368 dönümlük arazisi için, “özel sosyal altyapı alanlarının bir bölgede yer alması yerine, bu tür tesislerin talep halinde yapılabilmesinin teşvik edilebilmesi gerekir” dedi.

OYAK’ın villaları yola çıkıyor! O planda sorun kalmadı

EGEDESONSÖZ - Son günlerde ismi tartışmalara konu olan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) inşaat ve gayrimenkul alanlarındaki çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce mahkemelik olan Urla Bademler’deki bölgede satın aldığı 368 dönüm arazide 640 adet villa projelendiren OYAK’ın başvuruları İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihtisas komisyonlarından geçti. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayladığı planlar askıya çıktıktan sonra kesinleşmiş olacak.

Büyükşehir gündeminde uzun süredir konuşulan OYAK planlarının ayrıntıları da netleşti. Süreç, OYAK’ın  geçtiğimiz yılın sonunda onaylandıktan sonra askıya çıkartılan 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliğine itiraz etmesiyle başladı. OYAK,  Urla ilçesi, Bademler Mahallesi, 263 ada, 31, 119, 120, 121 parseller ile 312 ada, 1 parsel ve 313 ada, 1 parsele ilişkin yapılan değişiklikleri değerlendirdi ve resmi itirazda bulundu.

MADDELER SIRALANDI
İtirazında; “Bademler bölgesi imar planlarında ‘Özel Sosyal Altyapı Alanları’  kullanım kararlarının belirlendiği, planın kurgusunda bu tür alanlarda ‘Özel’ olmak kaydıyla Eğitim, Sağlık, Sosyal Tesis ve Spor Alanlarının yer almasının öngörüldüğü ve bölgenin bütününde 3 ayrı noktada bu alanların yoğunlaştırıldığı, ancak bu tür kullanımların bir bölgede toplanarak yapılmasının yer seçimine yönelik uygulanabilirliği olmadığı, bağlayıcı bir kullanım kararı olduğu, plan kararının bu kapsamda irdelendiğinde özel yerine kamusal sosyal altyapı alanların yaratılmasının kamu açısından daha faydalı olacağı, özel sosyal altyapı alanlarının bir bölgede yer alması yerine, bu tür tesislerin talep halinde yapılabilmesinin teşvik edilebileceği” gibi gerekçeleri sıraladı.

YETERLİ ALAN AYRILSIN!
İtirazı kabul eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1/25000 ölçekli çevre düzeni planının Özel Hükümler kısmının 7.9.4. Kentsel Sosyal Altyapı Alanı başlıklı plan notlarına: “Seferihisar karayolu Bademler aksında yer alan ve alt ölçekli planlarda Özel Sosyal Altyapı Alanı olarak belirlenen alanlarda, alt ölçek planlarda ada bazında talep edilmesi halinde, yasal zaiyat oranının altına düşülmemek kaydıyla yeterli kamusal sosyal altyapı alanları ayrılması koşulu ile konut, ticaret, turizm vb kullanımlar yer alabilir” şeklinde plan notunu ekledi.

YÜZDE 10 VURGUSU
Büyükşehir Belediyesi’nin İmar ve Bayındırlık – Hukuk – Çevre ve Sağlık Komisyonları ortak raporunda ise OYAK’ın villa inşaatı yapacağı alana yönelik plan değişikliğinde, “ayrılan kamusal alanlara ilave olarak yüzde 10 ilave kamusal alan ayrılması ve kamuya terklerin yapılmadan uygulamaya geçilmemesi koşuluyla değişikliğin kabul edildiği” kararına vurgu yapıldı.  Sadece OYAK’ın değil bölgede yer alan diğer arazi sahipleri için de uygulanacak karar hükmünde, “Bu alanlarda parsel maliklerince ada bazında değişiklik talep edilmesi halinde nazım imar planın genel ilke ve yoğunluk kararlarına uyulması, nüfus, donatı, altyapı dengesinin sağlanması, ulaşım bağlantıları vb. planlama ve tasarım ilkelerine uyulması ve plan bütünündeki kamusal sosyal donatı alanları dengesinin korunması şartıyla yasal zayiat oranının altına düşülmemek kaydıyla özel sosyal altyapı alanının düşük yoğunluklu konut, ticaret, turizm vb. fonksiyonlar ile kamusal sosyal altyapı alanına dönüştürülmesine yönelik plan değişiklikleri yapılabilir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önce ihtisas komisyonlarından sonra da belediye meclisinden geçen kararların TMMOB’a bağlı odalar tarafından incelemeye alındığı, oluşturulacak raporun ardından hukuki sürecin başlatılıp başlatılmayacağına karar verileceği öğrenildi. 

 
Denizli'de kahreden kaza: 17 yaşındaki genç kız hayatını kaybetti!
 
MASAK'tan SBK Holding açıklaması
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aytekin ates 14 Haziran 2021 Pazartesi 10:08

NeOlur pis.kokular cikmasin adil.esit.haram yaramaz herkez esit olsun dikkat degilsin yani parasi olmayan almasin diye olmasin

Yorumu oyla      2      3  
Ahmet Yaluç 13 Haziran 2021 Pazar 14:02

Folkart inşaata başladı Oyak hala başlayacak. TMMOB folkart ile ilgili bir şey bulamamış acaba

Yorumu oyla      2      3  
Kemal Öztürk 12 Haziran 2021 Cumartesi 16:30

OYAK hangi bölgede bir yatırım yapsa o bölge fazlasıyla değerleniyor. Bu villalar OYAK personeli için mı yapılıyor? Hangi personel bu projeden yararlanacak fiyatı ne olacak?

Yorumu oyla      8      3  
bir an evvel baş latalim diyorum 12 Haziran 2021 Cumartesi 09:10

çok uzadı bir an evel yapılması gerekiyor

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'de TİS masası devrildi... Sendikadan grev kararı!
Belediye İş Sendikası, Narlıdere Belediyesine bağlı Nar-Bel Şirketinde grev kararı aldı.
Başkan Batur'dan 'müsilaj' açıklaması: Göreve hazırız
Marmara Denizi’nde başlayarak Ege kıyılarına kadar ulaşan ve deniz yaşamını ...
Menemen’de yerli tohumlar toprakla buluştu
Menemen Belediyesi, üretilen 200 bin yerli tohum fidesini, (domates, biber ...
 
Çiğli-Köyiçi'nin imar sorunu çözülüyor
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, uzun yıllardır imar sıkıntılarınınyaşandığı ...
Meclise İngiliz anahtarı ile geldi: Siz ayar tutmazsınız!
Menemen Belediye Meclisi Bağımsız Meclis Üyesi Hasan Ünal, Cumhuriyet ...
Merhum Başkan Uygur için Almanya’da tören
18 Nisan’da hayatını kaybeden ve ölümüyle ilçeyi yasa boğan Torbalı Belediyesi’nin ...
 
Bergama Belediyesi'nden 'çevreci enerji' hamlesi
Bergama Belediyesi, Güneş Enerji Santrali (GES) kurmak için başlattığı ...
Torbalı’da ‘Temizlik Harekatı’ başlıyor
İnsan eliyle katledilen, moloz dökülen, çöp atılan ormanlık alanlarda ...
Buca’nın parklarında geri dönüşüm dönemi
Buca Belediyesi, bakıma aldığı parklarda geri dönüşüm çalışması gerçekleştirdi. ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva