HABERLER>GÜNCEL
25 Eylül 2021 Cumartesi - 14:00

Osmanlı kadırgası inşa edip İzmir'den yelken açacaklar

Antik Çağ gemilerinin benzerlerini inşa ederek yüzdüren İzmir merkezli 360 Derece Tarihi Araştırma Grubu, Osmanlı Dönemi denizciliğinin ruhunu yansıtacak bir kadırga inşa etmek için çalışmalara başladı.

Osmanlı kadırgası inşa edip İzmir den yelken açacaklar

Bilinen ilk açık deniz teknesi olan ve 3 bin 300 yıl önce batan Tunç Çağı'na ait Uluburun'un benzerini Tunç Çağı bilgileriyle inşa eden araştırma grubu, tarihsel yolculuğunu yeni hedeflerle sürdürüyor.

Arkeolojik verilere dayanarak milattan önce 6. yüzyılda inşa edilen İyon savaş teknesinin benzeri olarak Kybele'yi inşa eden 360 Derece Tarihi Araştırma Grubu, bu gemilerle tarihi rotalarında yolculuk da yaptı.

Tarihsel olayları canlandıracak projeler üretmek için yola çıkan gönüllü grup, son olarak Osmanlı Devleti'nin 15 ve 16. yüzyılda donanma ve ticaret için kullandığı kadırgaların benzerini inşa etmek için kolları sıvadı.

Ekip, 25-30 metre uzunluğundaki gemiyi 2 yılda tamamlayıp Akdeniz'e yelken açmayı planlıyor.

Arkeolog, mimar, mühendis, teknik ressam, gemi kaptanı, marangoz gibi birçok farklı meslek grubundan insanların buluştuğu grup, İzmir'in Urla ilçesindeki denizcilik merkezi ve marangozhanede hazırlıklarını sürdürüyor.

Osmanlı gemilerinin seyir rotasını izleyecekler
Proje yöneticisi ve teknik ressam Mualla Erkurt, AA muhabirine, insanlık tarihine tanıklık eden Anadolu topraklarını önce yurtta daha sonra da dünyada tanıtmak istediklerini, bu amaçla denizcilik tarihine ilişkin çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Çalışmalarını kronolojik sırayla gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Erkurt, "Dünyadaki en eski tekne batığı olan Uluburun ile başladık. İyon teknesi yaptık, İzmir kayıkları, Fenike gemisi, Kiklad kayıkları, Fenike teknesi yaptık. Şimdi amacımız Osmanlı kadırgası yapmak. Sadece tekne yapmıyoruz, o gemilerin antik rotalarında seyir de gerçekleştiriyoruz." dedi.

Erkurt, Doğu Akdeniz teknesini yeniden canlandıran Uluburun projesini hayata geçirdikten sonra gemiyle Kıbrıs'a gittiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"Gemilerimizle uzun yolculuklar yapıyoruz. Osmanlı kadırgasını yaptıktan sonra da tarihi bir rota izleyeceğiz. Hiç Osmanlı teknemiz yok. Osmanlı torunları olarak böyle bir görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Kısa bir süre içinde başlayacağız. Bu kadırga yelken ve kürekle hareket edecek. Osmanlı'nın dolaştığı yerlerde seyir yapacağız. Akdeniz'de kullanacağız. Osmanlı birçok yerde vardı; İspanya, Afrika kıyıları, Doğu Akdeniz... Biz de o yolları gideceğiz."

Kaptan Paker "O dönemin ruhunu hissediyoruz"
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi ve kaptan Serim Paker gemiler, kürekler ve yelkenler ile çalıştıklarını, aslında fikir ürettiklerini belirtti.

Osmanlı kadırgasıyla, tarihi seyirleri canlandırmak istediklerini dile getiren Paker, kaptanlığını üstlendiği gemilerde yolculuğun da çok özel olduğunu ifade etti.

Paker, modern donanımlara sahip olmayan gemilerle tarihi bir yolculuktan geçtiklerini anlatarak, "Bu gemilerin üzerinde günler geçiriyoruz. Sadece sayısal veriyi değil o dönemin ruhunu da hissediyoruz. O yelken sistemiyle o koskoca gemiyi kumanda etmenin güçlüğünü yaşayarak anlıyorsunuz. Sonra bu deneyimi de yazıya dökmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Gemi inşaatları ve seferleri üzerine yazdıkları makalelerin yurt dışında da ilgiyle karşılandığına işaret eden Paker, ABD'deki Maine Maritime Üniversitesinde denizcilik tarihi araştırmalarına ilişkin ders verdiğini de belirtti.

Paker, teknik cihazların bulunmadığı gemilerde, eski navigasyon teknikleri, manevra, limanlara giriş çıkış, yelkenler, tarih sistemleri üzerinde çalıştıklarını ve deneysel arkeoloji yaptıklarını aktardı.

Arkeolog Osman Erkurt ise tarihi canlandıran gemilere ilişkin projenin bir zorunluluktan ortaya çıkmadığını, ideali olan insanları birleştirdiğini dile getirdi.

 
Kuveyt'ten İran'a 'Gerilimi azalt!' çağrısı
 
Yerli aşı 'TURKOVAC' için gönüllülük çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dua için para isteyince yakayı ele verdiler!
Kars'ın Digor ilçesinde, kendilerini 'din görevlisi' olarak tanıtıp, girdikleri ...
Vicdansız babaya insanlık dersi
İzmir Bayındır’da, diyaliz hastası kızı Gamze Akkavak’a böbreğini evinin ...
Yangından 2 ay sonra yeşile dönüş!
Osmaniye'nin Kazmaca köyünde çıkan yangında bin 500 hektar alan yanarak ...
 
İZDEDA'dan Kılıçdaroğlu ziyareti isyanı: 78 bin depremzede ekarte edilmek isteniyor
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir ziyaretinde ...
Boğazda kaza: Türk ve Rus gemileri çarpıştı!
Yeniköy önlerinde Türk ve Rus bandralı iki kuru yük gemisi çarpıştı. Bölgeye ...
Polisten kaçan Afgan, taksinin çarpmasıyla öldü
Gaziantep'te, kontrol noktasında 'dur' ihtarına uymayarak sürücüsünün ...
 
Hatanın ölümcül bedeli: Vasiyet edip canına kıydı!
50 yaşındaki Seher Uygun’un böbrekleri, yanlış tedavi sonrası iflas etti. ...
İzmir'de sokak ortasında silahlı saldırı: 1 ölü
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, arkadaşlarına misafirliğe giden Serdar ...
Göçmenden büyük iddia: Yunan görevliler bizi denizin ortasına attı!
Yunan Sahil Güvenlik görevlilerince Ege Denizi'nin ortasına atıldıklarını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva