HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
19 Ekim 2017 Perşembe - 13:19

Ortaylı, İzmir'de konuştu: 'Altın çağ' palavradan ibaret

İzmir'de düzenlenen 14. Ege İnsan Yönetimi Zirvesi'nde 'Geçmişten geleceğe Türkiye'de iş hayatı' konusunda konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "İleride robotlarla yaşayacağız ama onlar belirli işleri yapacak" dedi.

Ortaylı, İzmir de konuştu:  Altın çağ  palavradan ibaret

PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin İzmir'deki Sabancı Kültür Merkezi'nde iki gün sürecek 14. Ege İnsan Yönetimi Zirvesi çok sayıda konuşmacının katılımıyla başladı.

PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, hızla değişen ve gelişen teknolojinin, gelecek ile birlikte yürümeye başladığı bir dönemde, iş dünyasında da geçen yıllarda yapılanların tekrar edilerek var olmanın mümkün olmayacağını ifade etti. Kalaycıoğlu, "Gelecek geldi. Şimdi burada geleceği yaşıyoruz. Ama unutmayalım hep birlikte yaşatacağımız ve yaratacağımız kocaman bir gelecek bizi bekliyor" ifadelerini kullandı.

'GELECEĞİMİZİ ROBOTLARLA PLANLAYAMAYIZ'
Toplantıda 'Geçmişten geleceğe Türkiye'de iş hayatı' konulu konuşmasıyla katılımcılara hitap eden tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sanal ortamın giderek yaygınlaştığını söyleyerek gelecekteki insanın konumuyla ilgili değerlendirmelerini paylaştı.

İnsanoğlunun en büyük vasfının duygusallığı olduğunu belirten Ortaylı, "İnsanın en üstün özelliği, düşünce ve duygunun birbirine yön vermesidir. 20 sene sonra insanın banka kurup banka satamayacağı, herşeyi robotların yapacağı söyleniyor. Gelecek robotlarla olmaz çünkü iki robot konuşamaz. Konuşmak, kavga etmek, duygularla tepki vermek insanlara has özelliklerdir. Geleceğimizi robotlarla planlayamayız. Asrımız mühendislik asrıdır. İleride robotlarla yaşayacağız ama onlar belirli işleri yapacak. Muhtemelen otomobil şirketlerinin sigorta uzmanları ortadan kalkacak. İki araba çarpıştığı zaman verileri insanlardan daha hızlı ve daha doğru bir şekilde robotlar hazırlayabilecek. Ama hiçbir zaman o şirketi yönetenler robotlar olmayacak. Duygusallık ve insanın mantık yapısı işin sahibi olacak. Gelecekteki şirketler Amerikan ya da Japon modeli gibi olacak. Yani artık liyakata dayalı, insanların herşeyi planladığı ve karar verdiği devlet gibi şirketler çıkacak. Bunun getirdiği büyük rahatlamalar da olacak, büyük çatışmalar da olacak. Dünyada çatışmalar hiçbir zaman azalmayacak" diye konuştu.

Geleceğin 'altın çağ' olacağına dair öngörülerin palavradan ibaret olduğunu savunan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bu görüşü içeren kitaplara tepki göstererek, "Bazı kitaplarda insanların zihninde bir altın çağ yaratılmak isteniyor. Yeryüzünde hiçbir zaman altın çağ olmadı, gelecekte de olmayacak. Diyeceksiniz ki o zaman 'Senin kitabının adı neden Türklerin Altın Çağı?' Vallahi ben koymadım. Yayıncı o ismi belirledi. Benim günahım yok" dedi.

Demokrasilerin de geçici olduğunu öne süren Ortaylı, "Demokrasi diye bir rejimin ebediyetine inanmamız mümkün değil. Eski Mısır'da çok mutsuz ve üretimsiz bir toplum olduğunu kimse ileri süremez. Mezopotamya dönemindeki insanların daha geri olduğunu düşünmeyelim. Mühim olan bir toplum nasıl ayakta kalacak? Değişim söz konusu. Buna karşı koyamayız" diye konuştu. (DHA)

 
Muğla'da yangına yetişmeye çalışıyorlardı: Can pazarı...
 
TBMM'de tartışma: Benim saçlarım çok doğal!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in 1 numaralı Festivali'nde ud restiali
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, “1 Festival ...
KODA'dan yeni sezonda anlamlı açılış... Notalar Hikmet Şimşek için...
Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası, yeni sanat sezonunu ‘Efsane Orkestra ...
İzmir'de 'fantastik' buluşma... Denizin üstü konser!
Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü İzmir Kıyı Tasarımı Projesi, deniz ...
 
İlber Ortaylı: Irak diye bir memleket yok
Tarih profesörü İlber Ortaylı, "Irak diye bir memleket yok, onu bilin. ...
Şarkıcı Ege, ilk romanı 'İsyan'ı İzmir'de tanıttı
İlk romanıyla edebiyat dünyasına giriş yapan şarkıcı Ege, 'İsyan' isimli ...
Konak'ta kent turu zamanı: Yeniden keşfettiler
Konak Belediyesi’nin kent kültürünü ve tarihini tanıtmak amacıyla başlattığı ...
 
İzmir'in '1 numaralı festivalİ tam gaz... Davullar dile gelecek!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, “1 Festival ...
Buca'da büyüleyici gece: Sahne Shakespeare’in
Buca Belediyesi’nin katkılarıyla Buca Protestan Kilisesi’nin büyülü atmosferinde, ...
Aylin Akdoğan yazdı... İzmir'in haftalık sanat rehberi
Aylin Akdoğan yazdı... İzmir'in haftalık sanat rehberi
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva