HABERLER>SAĞLIK
26 Eylül 2021 Pazar - 09:46

Ön cephede 'kısır döngü' tükenmişliği: Son bir ayda umutsuzluktan 40 sağlıkçı emekli oldu

Salgın sürecinde sağlıkçıların tam anlamıyla tükendiğini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, " Son 1 ay içinde kendi üyelerimiz içinde 40'a yakın sağlık emekçisi emekli oldu. 3600 ek göstergeyi yıllardır bekleyen emekçiydi. 30 yılı aşkın görev almış sağlıkçılardı. Ancak kısır döngüden bıktıklarını söyleyip emekliliğe ayrıldı" diye konuştu. Batmaz ayrıca, "Şeffaflığın ortadan kalktığı süreçte artık sağlık emekçilerin de 'umutsuzluk' oluşmaya başladı. Hastanelerde sağlıkçılar arasında oluşan ortak cümle 'umutsuzluk' oluyor" dedi.

Ön cephede  kısır döngü  tükenmişliği: Son bir ayda umutsuzluktan 40 sağlıkçı emekli oldu

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de 4'ncü pik döneminine girilen koronavirüs pandemisinde, sağlık çalışanları tükenmenin eşiğine gelmiş durumda.

Mart 2020 tarihinden itibaren salgınla mücadele en önde yer alan ve halk sağlığını korumak için canla başla çalışan sağlık emekçileri, bir türlü sonuçlanamayan salgın sürecinde gerek verilen '3600 ek ödeme' sözü gerekse 'ek atama' sözlerinin yerine getirilmesi ve son dönemlerde artan sağlıkta şiddet vakaları ile isyan etme noktasına geldi.

Pandemi sürecinin ilerlemesi ile birlikte yaşadıkları sorunları Ege'de Sonsöz'e anlatan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, Toplu İş Sözleşmesi süreci hakkında da eleştirilerde bulundu.

YAPILAN HAMLELER İLE GERİYE DOĞRU GİDİYORUZ
Sağlıkta şiddet oranlarının her geçen gün arttığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, "Hem özlük haklarımız, ekonomik haklarımız ve sosyal haklarımızda düşüş var. Son süreçte sağlıkta şiddet vakası da her geçen gün artıyor. Dün de talihsiz bir açıklama yapıldı yanlışlıkla kovid aşısının bir bebeğe yapıldığı yönünde. Bunların hepsi maalesef çok yoğun bir şekilde sisteme dayatılan mesailerin yarattığı birer hatalar. Bunların suçlusu bizler değiliz. Bugün özellikle sendika olarak üzerinde durduğumuz bir yönetmelik var. Bu 2 gün önce yayınlandı. MHRS randevu sisteminden 5 dakikada bir randevu verilmesi talimatı çıktı. Ancak 5 dakika da bir hasta muayene edilemez. Avrupa standartlarında minimum bir hastaya ayrılacak süre olarak 20 dakika belirlenmiş durumda. Ancak maalesef bizde 5 dakika verilerek halk sağlığı tehdit altına atılıyor. Burada muhatap biz olduğumuz içinde her oluşacak bize şiddet olarak, güvensizliktik ve karşıtlık olarak dönüyor. Hastanelerde sağlık organizasyonlarının bakanlığın yüzü, temsilcisi bizleriz. Bu hataları biz yapmıyoruz, temelde yanlışlık var. Sağlık alanında yapılan tüm hamlelerde geriye doğru gidiyoruz" diye konuştu.

BİZİM MESLEĞİMİZ HATAYI KABUL EDEMEZ
Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hataların kaçınılmazlaştığına da dikkat çeken Batmaz, "Ekonomik kayıp gidiyoruz tabii ki bu önemli. Bunu yaşamsal olarak demiyoruz sadece, aynı zamanda mesai tutturulmaya, daha fazla performansa mecbur tutturuluyoruz. Sağlık yönetmeliği bize daha fazla performans ile daha fazla ücret alabilirsiniz diyor. Biz bunu yaptığımızda maalesef hatalar kaçınılmaz olacak. Hiçbir şey insan yaşamından önemli olamaz. Yani bir yandan bu engellenmiş oluyor. Bize dayatılan çalışma politikası hem bizlerin hem halk sağlığını tehlike altına alıyor. Bilimsellik dışı ve akıl dışı tüm politikaları reddediyoruz. Bizim mesleğimiz hatayı kabul edemez. Bir an önce bu sağlık politikalarından vazgeçilmesi için mücadelemizi artıracağız" dedi.

AÇIKLAMA İLE ŞİDDETİN ÖNÜNÜ AÇMIŞ OLDU
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün ‘bazı sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldı' söylemini de eleştiren Batmaz, "Genel tabloya baktığımızda kovid vakaları artıyor. Aşı karşıtları var ve bunlar çok fazla. Bunun ucuz bir itirazdan öte, genel yoğunluk sağlık bakanlığının 2 yıldan beri süreci yönetilememesinden kaynaklı bir güvensizlik yaratıldı. Aşı geldi gelecek dendi, vaka sayıları düşürüldü, gerçek vefat sayıları açıklanmadı… Bunların hepsi toplumda muazzam bir güvensizliğe neden oldu. aşI karşıtlarının belli bir kesimi akıl dışı bilinçle yapılıyordur ancak yoğun kısmı da bu güvensiz tablodan etkileniyor. Gelinen noktada Prof. Zafer Bey'in açıklaması da son derece talihsiz bir açıklama. Böyle bir hata olmuş ben de bu bilgiyi doğrulattım ve çocuğumuz gayet sağlıklı şu anda. Bir anda gündeme getirilmesi çok talihsiz oldu. Bizleri böyle bir süreçte şiddetin önünü açmış oldu. Bir yandan her geçene gün aşı karşıtlığını besleyen bir durum var bu da ekmeklerine yağ ve bal sürmüş oldu. Performans ile birlikte bizleri daha kötü bir süreç bekliyor" ifadelerini kullandı.

TÜKENMİŞLİĞİ DESTEKLEDİ
En son yapılan TİS süreci ile sağlıkçıların var olan haklarında dahil kayıplar yaşandığını da belirten Batmaz, "Son yaşanılan durum ile birlikte  pandemi kısır döngüye dönüşmüş durumda. 4'nci pik yaşıyoruz kısmen, her geçen gün aşı yapılmaması, belirli önlemlerin alınmaması, çok şeffaf bir şekilde bilgiler hala bizlerle paylaşılmıyor. Biz bugün hala diyoruz ki Delta varyantı haricinde kaç varyant var, kaç kişiyi etkiliyor, ne kadar öldürücü… Bunlar hala ne meslek odası, ne sendikalar ve biz emek örgütleri ile paylaşılmıyor. Bu şeffaflığın ortadan kalktığı süreçte artık sağlık emekçileri de 'umutsuzluk' oluşmaya başladı. Hastaneleri geziyoruz ve hepsinde sağlıkçılar arasında oluşan ortak cümle 'umutsuzluk' oluyor. Sağlıkçıların artık bu durumun çözüleceği yönünde umudu yok. Biz her gittiğimiz yerde bizlerin var olduğu sürece umudun olduğunu anlatıyoruz ancak artık sağlıkçılar tükenmiş durumda. Yani hep tükeniyor, tükenmekte, tükenmek üzere diyorduk ancak artık tükendi. Bizler sadece gerçekten içimizdeki mesleki bilinç ve ahlaki değerlerler ile mesleki değerler ile mücadelemizi devam ettiriyoruz. Ancak bir yanımız hep 'bu kısır döngü içinde kalacağız'… Bırakın koronavirüs ile mücadeleyi sağlık emekçilerinin son süreçteki TİS süreci ile birlikte hiçbir özlük hakları geliştirilmedi. Bugün süt izni dediğimiz iznimizde bile maalesef izin süresini uzatamadık. Yetkili sendika, bize hem sefalet zammını reva gördü hem de özlük haklarımızda geriye gittiğimiz bir durum söz konusu oldu. Bunların hepsi tükenmişliği destekledi" diye konuştu.

HEKİMLER ÖZEL HASTANELERE GEÇİYOR
İzmir'de sağlıkçılar arasında emekliye ayrılanların sayısının arttığına da vurgu yapan Batmaz, "Emekli olmak istemeyen, hala sahada olmak isteyen arkadaşlarımızdan emekliliğini veren çok fazla kişi var. Son 1 ay içinde kendi üyelerimiz içinde 40'a yakın sağlık emekçisi emekli oldu. 3600 ek göstergeyi yıllardır bekleyen emekçiydi. 30 yılı aşkın görev almış sağlıkçılardı. Ancak kısır döngüden bıktıklarını söyleyip emekliliğe ayrıldı. Bize hekimler ile ilgili de şu yönde bir bilgi geliyor, birçok hekimin istifa ettiğini hatta özel hastanelere geçtiği yönünde duyumlar var" dedi.

 
Evleneceklerde yeniden kapanma endişesi…Düğün sezonu nasıl geçti?
 
CHP'li Bakan'dan Maarif Vakfı iddiası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgında günün bilançosu: 193 vefat, 26 bin 145 yeni vaka!
Türkiye'nin 25 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
'Aşı dozu sayısında dünyada 7'nci sıradayız'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Covid-19'a karşı uygulanan toplam ...
Yerli aşı 'TURKOVAC' için gönüllülük çağrısı
Kayseri Sağlık Müdürü Benli, vatandaşları Erciyes Üniversitesi bünyesinde ...
 
Koşullar çok ağır... Hekimler iş bırakıyor!
Özel sağlık kuruluşunda çalışan hekim ve sağlık çalışanlarının her geçen ...
Okullarda salgın büyüyor… İzmir’de 40 sınıf daha kapandı
Okulların açıldığı haftada 35 sınıfın karantinaya alındığı İzmir’deki ...
Covid-19 ve grip belirtilerindeki farklılıklar neler?
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, ...
 
Selçuk Karakülçe’den büyük iddia: Yerli aşı neden gecikti?
Türkiye’deki covid 19 aşısı çalışmalarında sadece Kayseri’de bir üniversitenin ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir yükselişe geçti!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İllere göre haftalık ...
Salgında günün bilançosu: 221 vefat, 27 bin 197 yeni vaka!
Türkiye'nin 24 Eylül 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva