HABERLER>EKONOMİ
27 Ocak 2016 Çarşamba - 10:17

Olgun'dan çimento tartışmasında firmalara hodri meydan!

Çimento tartışmasında Batıçim tarafından gelen zam açıklamasına, TTO Başkanı Abdulvahap Olgun’dan jet yanıt geldi. Firma temsilcisi Feyyaz Ünal’ın açıklamalarında hesaplama hatası olduğunu söyleyen Olgun, firmaları televizyonda tartışmaya davet etti.

Olgun dan çimento tartışmasında firmalara hodri meydan!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir’de her geçen gün büyüyen çimento tartışmasında üretici firmanın Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal,  konut fiyatı artış eleştirilerine ve yüzde 35 oranındaki zamma yanıt vermişti.

Ünal, EBSO meclisindeki konuşmada firma olarak yüzde 35-40 oranında değil, yüzde 15 oranında bir zam yaptıklarını açıklamıştı. Söz konusu konut artışında çimento zammı iddialarına ise Ünal, bir konut fiyatında çimento firmalarının yüzde 3 oranında paya sahip olduğunu, bu payın daire başına 675 TL olduğunu söylemişti.

Ünal’ın açıklamalarının ardından konuyu gündeme getiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun Egedesonsöz’e açıklama yaptı. 

AÇIKLAMADAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM
Batıçim tarafından gelen açıklamayı Olgun, “Feyyaz Bey’in kendisiyle tanışmak istiyorum. Bize cevap verme zahmetine girdikleri için de çok teşekkür ediyorum. Yıllardır İzmir’de kartelcilik yapan ve İzmir’in dağını İzmirliye fahiş fiyata satan çimentocular ilk kez konuşup bize cevap verme zahmetinde bulundular. Bu çimento fabrikaları yetkilileri de demek ki açıklama yapabiliyorlarmış. Bu son ortamdan dolayı açıklama yaptılar. Önceden ciddiye alıp da iki kelime etmezlerdi”  sözleriyle yorumladı.

ULUSLARARASI KARTELCİLİĞE GÖZ KIRPIYOR
Ünal’ın ifadelerinde dünya piyasalarında 85 dolarda olan çimento fiyatlarının Türkiye’de 50 dolar olduğunu söylemesini işaret eden Olgun, “Bu firmaların kartelciliği garantilenmiştir. Feyyaz bey bu açıklamasıyla dünya piyasasını işaret ediyor. Biz Türkiye’deki kartelcilikten söz ediyoruz. Ama anladığım kadarıyla Feyyaz Bey uluslararası kartelciliğe de göz kırpıyor. Yazıktır İzmir’de bu kadar niye yükseltiyorsunuz fiyatları. Mıcır tesislerinin hepsi burada… Çimento fabrikaları da burada… Konya’da çimento fabrikası yok. Orada 90 TL’den çimento satılıyor.  Bizde 165 TL’den satılıyor” şeklinde konuştu.

675 TL DEĞİL 1500 TL
Ünal’ın zam oranı açıklamalarına ise Olgun, “120 TL’den 165 TL’ye çıkan zammı yüzde 15 zam yaptık olarak yansıtmalarını anlamadım. Ya matematik bilmiyor, ya da demagoji yapıyor. Bal gibi yüzde 35 zam yaptılar. Hatta yüzde 35’in de üzerinde bir zam var. Daire başına tüketiciye bunun yansıması yüzde 5 olacaktır. Yani daire başına bin 500 TL fark edecek. Çimentocular, dünyada çimentonun fiyatının 80-85 dolara Türkiye’de ise 50 dolara satıldığını söylüyor. Anlaşılan sadece Türkiye’de değil dünyada da kartel kurmak istiyorlar. Çimentocuların kartelciliği tescillidir, mahkemeye de başvursalar netice alamazlar” dedi.

BİR ZAM DAHA OLURSA ŞAŞIRMAM
Olgun, “Rekabet Kurulu’nun bunlara verdiği ceza, yine söylüyorum az bile. Daha farklı yaptırımlara ihtiyaç var. Bu gündem değiştikten sonra, yedikleri 71 milyon TL’lik zammı müteahhitlerden çıkarmak için bir zam daha yaparlarsa hiç şaşırmam. Ama hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Çimento fabrikalarının enerji hammaddesi petrokok geçen seneye göre CIF değeri 117 dolardan bu ay itibariyle 55-60 dolarlara düştü. Bu fabrikalar neye göre, niçin çimento fiyatlarını artırıyorlar? Petrol fiyatı düşüyor. Dünyada emtia fiyatları düşüyor ama çimento fiyatı yükseliyor. Ayrıca Türkiye’de en pahalı çimento ve hazır beton ne İzmir’de satılıyor. Çünkü kurdukları kartel ile İzmir’de inşaat sektörünün kanını emiyorlar” diye konuştu.

ÇIKSINLAR TELEVİZYONDA TARTIŞALIM
Olgun, "Çimento firmaları gelsin, İzmir’de hangi televizyonda istiyorsa zamanlarını belirlesinler tartışalım. Ben konunun uzmanı değilim ama son dönemdeki bu konulardan dolayı uzman oldum. İzmir’de kimse bunlara ses çıkarmadığı için bir şımarıklık durumu var. Bunlara aşra olarak gördükleri Torbalı’dan itiraz geldi. Konu gündeme geldi. Keşke İzmir’deki gerçek muhataplar itiraz etse de gündeme gelse” ifadelerini kullandı.

 
Özen’den AK Parti’ye ‘hal’ çıkışı: Bir kere de Tire için…
 
Şehit babasını sırtında taşıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DTO Başkanı’ndan kruvaziyere karşı marina önerisi!
İMEAK Deniz Ticaret Odası Ocak ayı meclis oturumunda kent turizmi masaya ...
Et fiyatlarını düşürecek gelişme
Ekonomi Bakanı Elitaş, et fiyatlarını disipline edebilmek ve tüketicinin ...
Türk turizmine Almanya morali
Dünyanın en önemli denizcilik fuarı BootDüsseldorf 2016 Fuarı, kruvaziyer ...
 
Yoksulluk sınırı 5 bin liraya dayandı
Türk-İş'in araştırmasına göre, ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık ...
İTB Başkanı Kestelli’den İEF’ye Koç önerisi!
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, yılın ilk toplantısında ...
Başçı'dan faiz mesajı ve enflasyon tahmini!
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel risklerin nasıl bir hal alacağını ...
 
İzmir'deki çimento tartışmasında söz savunmanın!
İzmir’de müteahhitlerin isyanı ve Rekabet Kurumu’nun ağır cezası üzerine ...
Motorine zam geldi
Motorin fiyatlarına bu geceden geçerli olmak üzere 7 kuruş zam yapıldı.
Yüce’den EBSO’ya 3 istek: Şirkete ortak olun
EBSO yılın ilk meclisinde İzmir’in tarihi mirasını tartıştı. TARKEM Başkan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva