HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Haziran 2019 Pazar - 15:24

Ödemiş'te anlamlı buluşma: 100. yıl gururu!

1919 yılında İzmir’in işgali sonrası iç kesimlere doğru yönelen işgalci Yunan ordusuna karşı Ödemiş'in Hacı İlyas köyü yakınlarında sergilenen ve Kuvayı Milliye’nin ilk kıvılcımı sayılan "İlkkurşun Direnişi" 100. yılında coşkulu törenlerle kutlandı. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı kutlama törenlerinde Kuvayı Milliye ruhunun sonsuza dek yaşatılacağı vurgulandı.

Ödemiş te anlamlı buluşma: 100. yıl gururu!

İlkkurşun'un 100. yılı için İlkkurşun Anıtı'nda ve tören alanında kutlama programı düzenlendi.

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Ödemiş İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Hüsnü Korkmaz, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi, kurum amirleri, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye meclisi üyeleri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı tören Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş'in İlkkurşun Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Ödemiş Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu gerçekleştirirken Ödemiş İlçe Jandarma Komutanlığı tören mangası şehitler için Saygı Atışı gerçekleştirdi. Hep bir ağızdan İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra protokol üyeleri anıtın çevresindeki Ödemişli şehitlerin kitabelerini inceledi. Şehitler için dualar okundu.

ERİŞ: "ÖDEMİŞ, TÜRK TARİHİNE ALTIN HARFLERLE GEÇMİŞTİR"
Program, tören alanında devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, "İşgalci Emperyalist düşmana ilk kurşunu sıkacak kadar yürekli ve inançlı insanların yaşadığı bu güzel ve bereketli topraklarda ilk örgütlü halk direnişine önderlik yapan Yiğit Ordusu'nun başında Ali Orhan Bey yer almıştır. Sonradan soy ismi de İlkkurşun olmuştur. Yüzbaşı Tahir Bey ve Şevket Bey de yine bu Yiğit ordusunun önderleri olarak savaşmışlardır. 31 Mayıs 1919'da gerçekleştirilen hareketle Ödemişliler işgale boyun eğmeyeceklerini açıkça ortaya koymuşlardır. Bu direniş, ayağa kalkıp emperyalizme 'dur' demenin direnişidir. Sevr Anlaşmasıyla teslim olan Osmanlı'ya 'Bundan sonra kalem değil silah konuşacaktır' diyebilecek kararlılık da yine Ödemiş tarafından sergilenmiştir.

15 Mayıs 1919 tarihi bütün Türklerin ruhunda yas havası ve nihayet haksızlığa-hukuksuzluğa karşı bir isyan duygusu yaratmıştır. Bu isyanın Ödemiş'te atılan ilk kurşun ile Kuvayi Milliye ruhunu yaratması Türk tarihine altın harflerle geçmiştir. Ödemiş direnişi, o günün zor iletişim koşullarına karşı hızlı bir şekilde tüm Anadolu'ya yayılmış ve işgale karşı direnmek için önemli bir sembol olmuştur. Ödemiş, Ulusal Kurtuluş Savaşımızda işgalcilere karşı ilk direnişi ve ilk halk savaşınn örgütlendiği yerdir. Bu şehrin halkı ülkemizi işgal altındayken Milli Mücadele ateşini yakan namusunu toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Türkiye, kimliği ne olursa olsun gönlünde vatanseverlik aşkı olan, ülkesi için çalışan fedakarlıkta bulunan gerektiğinde canını verecek insanlarındır. Bizler ve Ödemiş'in genç kuşakları dedelerimizin emperyalizme karşı çıkması yiğitçe mücadele etmesi ile her zaman gurur duyduk. Kurtuluş mücadelesinde şehit ve gazi olan atalarımızın değerli anıları önünde eğiliyor, saygı ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun" dedi.

"SEN BAŞLA BİTİREN BULUNUR"
15 Mayıs'ta İzmir'in işgali sonrası, Atatürk'ün 16 Mayıs'ta Samsun'a gitmeye karar verdiği saatlerde Ödemiş'te de Kaymakam Bekir Sami Bey'in odasında Yüzbaşı Tahir Bey ve eşraftan insanların beraberce bu gidişe dur demenin kararını gecikmeksizin verdiğini hatırlatan Eriş, Ödemiş'in Yiğit Ordusu'nun Mustafa Kemal ile aynı duyguları aynı anda yaşadığını vurguladı. 

Eriş şöyle devam etti: "Bazen Milli bilincin yok olduğu anlarda çatlak sesleri duyabiliriz. 'Keşke Kurtuluş Savaşı olmasaydı, keşke Yunan galip gelseydi' diyenlere 100 yıl sonra yine buradan sesleniyoruz. Gerektiğinde ilk kurşunu yine bu topraklarda atabilecek o ruhu yaşatan insanların olduğunu, o sesi ile aynı şekilde yükselteceğimizi hatırlatıyoruz."

Eriş, Mustafa Kemal'in öğrencileri olarak Kuvayı Milliye ruhuyla tüm şehitlere ve gazilere minnettar olduklarını, saygı ve rahmetle andıklarını belirtti. Eriş, konuşmasını İzmir'de işgalci Yunan askerlerine ilk kurşunu sıkan şehit gazeteci Hasan Tahsin için şair Orhan Asena'nın yazdığı "Sen başla, bitiren bulunur" dizeleriyle tamamladı.

DAYIOĞLU: "HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ"
Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu da Kuvayı Milliye ruhunun sonsuza dek yaşatılacağını vurguladığı konuşmasında, "Gördüğünüz bu coğrafya Anadolu coğrafyası çok zengin çok kıymetli. Hem güzel hem zengin olunca heveslisi çok olur. Asırlardan beri bu toprakların heveslisi çok olmuştur. Şu anda da bu hevesliler vardır. İşte bu hevesi kursaklarsa koyacak esas özellik bu 'Kuvayi Milliye' ruhunu canlı tutmaktır. Yani biraz daha açık ifade edecek olursak 'Milli Güçler' şimdi her şeyden önce silahlı kuvvetlerimiz akla gelmekle birlikte aslında Milli Güç ordusuyla bütünleşmiş millet demektir. Belki de bizi 'ordu-millet' yapan budur. Bazen devletler de zafiyet içinde olabilir. Türk tarihinde de kurulmuş devletler de zaman zaman bu zafiyetleri yaşamıştır. İşte bu zafiyetler yaşanırken bahsettiğimiz Milli Güçler, belki de devletin ordusu hareket geçmeden her şeyden önce kutsal değerlerine uzanan elleri bayrağına uzanan elleri, namusuna uzanan elleri kırmak için hiç kimseden emir beklemeden işte Kuvayi Milliye ruhu içinde birleşmişlerdir. 100 sene önce de Bayındır'dan bu istikameti trenle gelen Yunan kuvvetlerini durdurmak için burada mücadele vermişler kimi şehit olmuş kim gazi olmuş, kiminin ismi kalmış, kimin ismi kalmamış. Lakin bizler onları hiçbir zaman unutmayacağız. Eğer bu coğrafyada rahat nefes alıyorsak Kuvayi Milliye ruhunun Kahraman evlatları yüzündendir. Ödemiş'te başlayan bu hareket düzenli ordu birliklerinin kurulmasıyla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde zafere ulaşmıştır.

Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında çok önemli role sahip olan Kuvayi Milliye ruhunu ve bunları düzenli ordu birlikleri içinde örgütleyen Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor şükranla anıyor bu vesileyle İlkkurşun Bayramımızı 100. yılında gururla kutluyorum" ifadelerine yer verdi.

SOYER: "EMPERYALİZME KARŞI DÜNYADA KAZANILMIŞ EN BÜYÜK ZAFER"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Türk Milleti'nin işgalcilere karşı sergilediği duruşun tüm dünyaya umut ışığı olduğunu hatırlatarak, "İnsanın ömrü 70-80 yıl arası değişir. Köklü devletler ise yüzlerce yılla binlerce yılla ölçülür. Binlerce yıl öncesinden beri atalarımızın yaşadığı bu yerde 100 yıl çok önemli bir süre. Bizim ömrümüz yetmeyebilir. Ama yüzlerce yıl yaşaması gereken bir Cumhuriyet'in evlatlarıyız. Tarihte emperyalizme karşı bilinen en büyük zaferi kazanmış bir milletin evlatlarıyız. Sadece kendi toprakları için değil, bölgesi için de umut ışığı olmuş ilham kaynağı olmuş bir savaşın muzaffer evlatlarıyız. Dolayısıyla buna çok sıkı sahip çıkmak zorundayız. Çünkü eğer bugün bölgemizdeki ülkelerde olduğu gibi birbirimizin boğazını kesmiyorsak barış içinde bir arada yaşamayı başarı biliyorsak bunu atalarımıza borçluyuz. Çünkü bildiğiniz gibi 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletin' olmuş ve onun için biz demokrasiyle tanışmışız. Yani şeffaflık, katılımcılık, hesap verebilirlik ve demokrasi sayesinde bugün birlikte yaşamanın mutluluğunu huzurunu birlikte yaşamanın gururunu yaşıyoruz  Hepimiz o nedenle çok şey borçluyuz hem atalarımıza hem de bizden sonra gelecek kuşaklara, torunlarımıza. O bilinçle o duygu ile hareket eden siz sevgili Ödemişlileri bütün kalbimle tebrik ediyorum. Çünkü bu toprakların en büyük Zaferi'nin başlangıcının yüzüncü yılında bu duyarlılığı göstererek atalarımıza sahip çıkarak çok değerli bir görev yerine getiriyorsunuz dilerim herkes aynı duyarlılığı gösterir" dedi.

Konuşmaların ardından 50. Yıl Ortaokulu öğrencisi Merve Pekdoğan, "Mustafa Kemal'in kağnısı" adlı şiiri okuyup törene katılanları duygulandırdı. Ödemiş İlkkurşun Efeler Derneği, geleneksel zeybek gösterisi sergiledi. Belediye halkoyunları karma zeybek ekibinin gösterisi ile törendeki coşku doruğa çıktı. Yoğun sıcağa rağmen ilgi ile takip edilen tören sonrası İlkkurşun mahalle kahvesinde vatandaşlara çeşitli ikramlar yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

 
Azez'den acı haber! 1 asker şehit, 4 asker yaralı
 
Marmaris'te faciaya kıl payı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'de trafiğe çözüm hamlesi: Havaray geliyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kent içi ulaşımın çözümü ...
Balçova’nın '5 yıldızlı' kültür merkezinde geri sayım
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, ilçede yapımı devam eden kültür ...
Narlıdere'de yaz spor okulları kapılarını açıyor
Narlıdere Belediyesi, yaz tatilini dolu dolu geçirmek isteyen sporcularını bekliyor!
 
Başkan Tugay 'bilge çınarlar'la buluştu
Tugay, 60 yaş ve üzeri Karşıyakalılara sosyal hizmetler sunan Bilge Çınarlar ...
Bornova'da yaz-kış yüzme keyfi
Bornova Belediyesi'nde yaz ve kış olmak üzere 2 dönem şeklinde gerçekleştirilen ...
Konak'ta 'duba' operasyonu!
Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Hatay semti ve çevresinde, ...
 
Mestanlı’dan Bornova’ya “kardeş” ziyareti
2010 yılından bu yana Bornova'nın kardeş belediyesi olan Bulgaristan'ın ...
Menderes'te halk dansları şenliğine davet
Menderes Belediyesi tarafından 10 Haziran Pazartesi günü 10. Halk Dansları Gecesi düzenlenecek.
Başkan Aksoy: Menemen'de artık sanatı soluyacaksınız
‘Nazım’dan Ahmet Arif’e Bir İnce Sızı’ etkinliğinde konuşan Aksoy, 2 ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva