HABERLER>ENERJİ
22 Mart 2024 Cuma - 12:11

Oda’dan Bakan Bayraktar’ın vaadine tepki: Kınık’ta termik santrale ihtiyaç yok!

Bakan Bayraktar’ın açılması planlanan termik santralle ilgili sözlerine tepki gösteren EMO İzmir Şube Yönetimi, Kınık’ta bir üretim tesisine ihtiyaç olmadığını dile getirdi.

Oda’dan Bakan Bayraktar’ın vaadine tepki: Kınık’ta termik santrale ihtiyaç yok!

EGEDESONSÖZ – Geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kınık, Bergama tarafında termik santral yapmayı planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar, kurulacak termik santral ile bin kişiye istihdam sağlanacağını ifade etmişti. 

Bakan Bayraktar’ın açıklamalarına TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden tepki geldi.  Söz konusu projenin akla ve bilime aykırı olduğunu dile getiren Oda yönetimi, Kınık’ta bir üretim tesisine ihtiyaç olmadığını vurguladı. Oda, Kısıtlı kamu kaynaklarının atıl kalacak enerji projelerine değil, yenilenebilir yatırımlara yönlendirilmesi gerektiğini ifade etti. 

Oda’nın açıklaması şu şekilde: 

Tüm dünyada elektrik üretimini hızlı bir biçimde yerli ve yenilenebilir kaynaklara kaydırmak için yaptırımlar yapılmaktadır. Günümüzde "gelişmiş" tabir edilen ülkeler, yeni termik santral yatırımlarını ancak ve ancak sistem dengesi, kaynak çeşitliliği ve arz güvenliği gibi kıstasları sağlamak üzere istisnai bir biçimde gerçekleştirmektedir. Bunun dışında dünya genelinde yeni enerji yatırımları yenilenebilir kaynakların merkeze alınmasıyla planlanmaktadır. Ülkemizde de termik santrallar verilen alım garantilerinin bitmesinin hemen ardından standart piyasa koşullarında diğer kaynaklarla rekabet edememekte ve atıl duruma düşmektedir. Çalışır durumda kalmaları için "kapasite mekanizması" adı verilen bir sistem ile fonlanmak zorunda kalınan termik santrallar, giderek daha fazla yük haline gelmektedir. Geçmişte abartılı talep tahminlerinin etkisiyle alım garantileriyle kurdurulan doğalgaz, ithal veya yerli kömür santrallarının yenilerinin kurulmasına ihtiyaç yoktur. Kuruldukları yıllarda alım garantileriyle kamuya yük olan bu santralları bu dönem de "kapasite mekanizması" ile yük olmaya devam ettikleri unutulmamalıdır. 

Ülkemizde ekonomik krizin de etkisiyle elektrik talebi son üç yıldır yerinde saymaktadır 2023 sonu itibariyle bir önceki yıla göre küçükte olsa talepte bir gerileme de yaşanmıştır. Mevcut kurulu gücümüz hali hazırda bir kapasite fazlalığına işaret etmekteyken, toplumsal, çevresel ve ekonomik maliyeti yüksek bir kaynağa yatırım yapmak akla ve bilime aykırıdır. Kurulu kapasitemiz anlık azami ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek düzeydedir. Santralların yıllık üretim kapasiteleri de gerçekleşen yıllık tüketimin çok üzerindedir. Ege Bölgesi`nde de bölgesel nitelikte bir kısıt yoktur. Gerek yıllık toplam tüketim, gerek anlık ihtiyaç (puant talep) ve gerekse elektrik şebekesi sisteminin işlerliği açısından Kınık`ta bu büyüklükteki bir üretim tesisine ihtiyaç yoktur.  
İzmir kenti, Avrupa Birliği İklim-Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu çerçevesinde 2030 yılına kadar iklim-nötr kent olma hedefiyle seçilen 112 pilot şehirden birisidir. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu`nun (İKK) da bileşeni olduğu Küresel İklim Topluluğu (KİT) İzmir yapılanması da şehirdeki önemli paydaşlarıyla bu hedefe kenetlenmiştir. Bu ortak amacın en önemli ayaklarından birisi, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarında kapasite arttırılarak elektrik sektörünün karbon-nötr hale getirilmesidir. Önerilen termik santral projesi, şehrin bu misyonu açısından da kabul edilemezdir. Elektrik talebinde yaşanma ihtimali olmayan bir astronomik artışın gerekçe gösterilerek, Andık Devlet Ormanı başta olmak üzere yaşam alanlarının günü birlik siyasi kararlarla tahrip edilmesinin önüne geçilmelidir. 

Mevcut kurulu güç ve yapılması öngörülen santral projeleri dikkate alındığında; Türkiye`nin enerji açığı olmadığı, hatta bugün için arz fazlası olduğu bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri tarafından da ifade edilen, bilinen bir gerçektir. Bu tip projeler için kamu kaynağı aktarımları hemen durdurulmalıdır. Kısıtlı kamu kaynağımız atıl kalacak enerji projelerine değil, yararlı sonuçlar üretecek yenilenebilir yatırımlara yönlendirilmelidir.

11 Haziran 2019 tarihinde önlisansı sonlanan ve belki de hiç gerçekleşmeyecek olan bu özel şirket yatırımının seçim vaadi haline getirilmesi enerji yönetimindeki çarpıklığı bir kez daha ortaya koymaktadır. Hiçbir yatırım bu şekilde bir seçim vaadine dönüştürülmemelidir. Ucuz, kaliteli ve güvenilir enerjiye erişim tüm yurttaşlar için temel haktır. Bu hakkın güvenceye alınabilmesi için enerji alanı, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, ekonomiyi kamu yararına destekleyecek şekilde tarife belirleyebilecek özerk bir yapının yönetimine geçirilmelidir. Enerjinin üretimi, iletimi ve tüketimi siyasi ve ticari çıkarlardan uzak, kamu yararı doğrultusunda gerçekleştirilmeli; kaynaklar verimli şekilde kullanılarak, halkımıza ucuz, kesintisiz ve kaliteli enerjinin sağlanması garanti altına alınmalıdır.

 
İstanbul merkezli DEAŞ operasyonu: 12 gözaltı
 
SPK'dan yeni halka arza onay
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turhan 22 Mart 2024 Cuma 20:18

Odalar mi karar verecek yapılmasın diyecek kim oluyor bunlar devlet bilmiyor bi kaç solculuk oynayan odalar konuşuyor saçma sapan işler bunların kapatmaları lazım hiç bır faydaları yok zararları çok

Yorumu oyla      0      3  
izmirli 22 Mart 2024 Cuma 14:48

bunların derdi anadoluda doğal hayatı yok etmek...

Yorumu oyla      6      0  
tahsin 22 Mart 2024 Cuma 13:08

elektrik muhendisleri odası olarak bir işe yaramadıgınızı belirtir bu tip bos demecler vermek yerine işinize odaklanarak sanayideki firmalara yardımınız dokunmasını tavsiye eder bir işe yaramayacaksanız da kapatılmanızı emrederim

Yorumu oyla      1      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akaryakıtta tabela değişiyor: Motorine indirim yolda!
Sürekli artan döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik ile vergilerle ...
Benzin ve motorine gece yarısı zammı!
Kurda son dönemde yaşanan artışın ardından benzin ve motorin fiyatlarına ...
O ürünler kaldırılıyor... Akaryakıtta tek fiyat dönemi
Akaryakıtta tek ürün ve tek fiyat dönemi başlıyor. EPDK, istasyonlarda ...
 
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam yolda!
Brent petrolün fiyatı 87 dolara çıkarken, bu gelişme akaryakıt rafineri ...
Bakan’ın termik santral vaadine çevrecilerden tepki: Akıl tutulması!
Yerel seçimler öncesi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, ...
Bakan Bayraktar: İzmir'e termik santral yapacağız!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İzmir'deki programını ...
 
Benzin ve motorine beklenen zam geldi!
Akaryakıt türlerinden benzine bu gece yarısından itibaren 1 lira 53 kuruş, ...
Benzin ve motorine dev zam geliyor!
15 Mart itibarıyla benzin ve motorin fiyatlarında büyük bir artış bekleniyor. ...
Planları iptal edilmişti… RES’ten sonra GES başvurusu!
İmar planları ikinci kez iptal edilen Çeşme’de SİT üzerine kurulu rüzgar ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva