HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2020 Pazar - 08:25

Oda Başkanı Paşa Çakmak: İtalyanlar, Milli Piyango’yu öldürdü!

İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Odası Başkanı Çakmak, yılbaşı biletlerinin satışında cironun yüzde 10'lara düştüğünü söyledi. Milli Piyango’nun İtalyan ortaklı olmasına değinen Çakmak, " Piyangonun ortağı İtalyan şirketten bir an önce kurtulmamız lazım. İtalyanlar bizi devre dışı bırakmak istiyor” dedi.

Oda Başkanı Paşa Çakmak: İtalyanlar, Milli Piyango’yu öldürdü!

EGEDESONSÖZ - İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Odası Başkanı Paşa Çakmak, SonSöz TV'ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Çakmak, önemli değerlendirmelerde bulundu. Milli Piyango'nun, bir şirkete devredilmesini değerlendiren Çakmak, "Gerçekleri herkesin bilmesi lazım. Borçlarını dahi ödeyemeyen bir kurumu, Bekir Yunus Uçar bey, zirveye çıkardı. Sonrasında Milli Piyango, bizim toplumu tanımayan bir kuruma devredildi. Bu firma vatandaşın elinde avucunda ne varsa almaya çalışacaktır. Bayilik sistemi geliştirdi, çoğunun vergi kayıtları bile yapılmamış. Bu devir yüzünden 10 bin Milli Piyango satıcısı işsiz kaldı, çünkü yeni sistemde kar yapamadılar. Kazı kazan çok başarılı ama Milli piyango satışları dip yapmış durumda. Piyangoya talep yok. Geçmiş yıllara göre ciromuz, yüzde 10'lara düştü. Biletlerin pahalı olduğu, bu nedenle satışların düştüğü görüşüne katılmıyorum. Aslında bu yıl tam biletin 120 lira olması gerekirdi. Geçen yıl 80 liraydı. Biletler pahalı değil" dedi.

KURUMUN İTİBARINI DÜŞÜRÜP SATIŞIN ÖNÜNÜ AÇTILAR
"Milli Piyango Genel müdürlükteyken çalışanları,  Maliye bakanlığına bağlıydı. Ne yazık ki bu kurumunun itibarını düşürerek satışın önünü açtılar. Devletin elinden çıktı, Varlık Fonuna geldi, daha mı iyi oldu? Bütün para, Varlık Fonunda. Satılmıyor, şaibe var diyorlar; kazı kazan nasıl bu kadar tutuyor o zaman? Çekilişlerde kesinlikle şaibe yok. Bu konudaki dedikodulara kimse aldırış etmesin. Biz işi ehline verin, bir yıl geçsin sistemi oturtun, dedik. İnsanları uğraştırdılar, dinlemediler bizi. Bunların sistemi yanlış. İtalyanların alıştığı sistemle çalışma şansımız yok, Demirören’e verin, çok daha iyi yapar. Kazı kazan da piyango ama onun satışı arttı. Tezcanlı insanlarız, biz uzun uzun beklemek istemiyoruz. Milli Piyangoyu canlandırmak için, bu İtalyanları, kuyruğundan tutup atmak lazım. İtalyan şirket bize ancak itibarsızlık kazandırır"

DİJİTAL TEHLİKE, DEVLETİN ZARARINADIR
"30 liralık Kazı kazan şu anda yok satıyor. Piyango bayileri Kazı kazan'dan güzel para kazanıyor ama bayii kalmadı. Bunlar gürleyen hortumu kestiler, tıkandı. Türkiye’de ilk kredi kartını çıkaran oda biziz. Bir insan zararda ısrar ediyorsa, ondan şüphe etmek lazım. Milli Piyango kültürü, seyyar bayidir. Milli Piyango'nun gündeminde yeni oyunlar var. Maliye bakanlığına başvuruldu, yeni oyunlar oynatılması için ama henüz cevap gelmedi. Kamu yararına olan vakıflar için çekiliş yapılalım, önerisini getirdik. Milli Piyango, eşya piyangosu düzenleyebiliyor. Eşya piyangosu için görüştük, hala daha cevap vermedi bakanlık. Eşya piyangosuna izin verilirse, bir lira bile İtalyanlara gitmez. Ben yabancı düşmanı sermaye değilim ama her zaman milli düşünmemiz lazım. Bizim olan bizdedir. İnternetten oyunlar oynanıyor; bence internettin derhal kapatılması lazım. En azından 50 bin iddia bayisi olur, internet üzerinden oyunlar yasaklanırsa... Dijital tehlike, devlete zarar demektir. Bu paranın dışarıya gitmemesi lazım, ülkemizde kalması lazım. İddaanın yüzde 90 karı var. Biz bayi de kredi kartıyla oynatmıyoruz ama internette oynanıyor. İnternetle ilgili yasa çıkması lazım. İnternetteki sistem yüzünden 6 bin iddaa bayisi kaldı. Eğer bu yol kapatılırsa, bir anda bayi sayısı 50 bine çıkar. Kredi kartıyla bayilerimize bilet satışının gelmesi lazım, bu bilet ellerinde kalacak yoksa. Yılbaşı biletlerine ilgi yok denecek kadar az. Yüzde 70’e yakın bayi şu an işe çıkamıyor."

YASAKLAR, BİZİM SEKTÖRE DARBE VURDU
"Pandemi nedeniyle getirilen yasaklar, bizim sektörü fena vurdu. İddaa ve ganyan bayileri, artık içeride oyun oynatamıyor. Bu da iş hacmini önemli ölçüde düşürdü. Müşteri içeriye alındığında, bunun çok büyük cezası var, 23 bin lira gibi. Arkadaş Tekel bayii açmış, müşterisine sayısaldır, şans topudur, oynatsın mı, oynatmasın mı? Cumartesi ve pazar günleri sokağa çıkma yasağı var. Maçlar, hafta sonunda. Dolayısıyla İddaa oyunu, en çok hafta sonunda oluyor. Bayimiz işyerini açamayacak. Böylece internet üzerinden oyun, bahis teşvik edilmiş oluyor. Biz diyoruz ki, vatandaş gelsin oynasın, gitsin; adam gününü nasıl geçirecek? Onca kira ödüyor, eleman çalıştırıyor. Emniyetin üyelerimizi bu kadar sıkmaması lazım."

İTALYANLAR, MİLLİ PİYANGOYU ÖLDÜRDÜ
"Bir mal alırken bile Türk malı olmasına dikkat ediyoruz. Milli Piyangonun ortağı İtalyan şirketten bir an önce kurtulmamız lazım. İtalyanlar bizi devre dışı bırakmak istiyor. Oysa biz devletimiz kazansın istiyoruz. Biz işin ehliyiz, ben 22 yaşından beri piyangocuyum, oda başkanları bu işi biliyor. Bizi çağırdıkları zaman nasıl pazarlanacağını anlatırız."

MARKA BAYİLER ARTIK İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ
"En çok hangi rakamlara ikramiye çıkıyor? Bize en çok sorulan soru bu. Bu, tamamen şans. 4 tane sıfır rakamının birbiri ardına çıktığını biliyorum. İzmir'de Bekir Acar 4, Feyzi Deniz 3 kere büyük ikramiye verdi. Bu insanları niye soğutuyorsunuz? Bu insanlar marka olmuşlar. En şanslı illerin başında İzmir geliyor. Ama vatandaşta o zevki bırakmadılar. İstanbul'da  Nimet Abla, 1000 bayiinin işini yapıyordu. Bu büyük markanın da tadı kalmadı. Ben bir naylon oda başkanı olmak istemem, çeker giderim. Bizim bu odayı kurtarmamız lazım. Sıkıntılı işlerimiz olabiliyor, diğer odalar gibi değiliz. Bu işi ben yapıyorum, yaptığım için sorunları biliyorum. Oda olarak biz; denetimli serbestlikleri olana KOSGEB eğitimi verdik. Elimizden geldiğinde bayilerimize destek olmaya çalışıyoruz ama çok zor şartlar altında iş yapıyoruz."

 
ESHOT şefi koronavirüse yenildi
 
Başkan Erdoğan 'kuyularda su azaldı' dedi... 'Kurak'burun!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Aralık 2020 Pazartesi 11:39

piyangoda şaibe olmasa millet alırdı. sayısaldan 3 bile çıkmıyor yıllardır. kimi kandırıyorsunuz?

Yorumu oyla      2      3  
6 Aralık 2020 Pazar 12:18

İtalyan ortak mı bitirdi? Yahu kim biliyor bu ortağı?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası 2021 para politikasını açıklayacak
Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılına ilişkin para ve kur politikası metnini 16 Aralık'ta açıklayacak.
Asgari ücrette ilk toplantı: Bakan Selçuk'tan açıklama
Bakan Selçuk, "Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ...
Türkiye'den Çin'e gidecek ilk ihracat treni bugün yola çıkıyor
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'den Çin'e gidecek ilk ihracat treninin bugün ...
 
EBSO Başkanı Yorgancılar: Ekonomide ve paradigmada dönüşüm şart!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar gelinen noktada hem dünya geneli, hem de ...
Sendikalardan ortak asgari ücret açıklaması
2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ...
Bakanlık harekete geçti... Urla'dan tarih çıktı!
İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İzmir'in Urla ilçesi ...
 
Kemal ANADOL yazdı... Al sana mücbir sebep!
Kemal ANADOL yazdı... Al sana mücbir sebep!
Gıda fiyatları 6 yılın zirvesine ulaştı!
Küresel gıda fiyat endeksi kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,9, geçen ...
Yarıdan fazlası işini kaybetti!
Corona virüs salgınından ev işçileri de mağdur oldu. Virüs salgınıyla ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva