HABERLER>DÜNYADAN
11 Mart 2016 Cuma - 09:34

Obama Erdoğan için o sözleri söyledi mi?

ABD Dışişleri Sözcüsü Toner, 'Röportaja göre Başkan Obama, şimdi Erdoğan'ı 'başarısız' ve 'otoriter' olarak niteliyor. Suriye'ye istikrar getirmek için güçlü ordusunu kullanmayı reddettiğini söylüyor. Türkiye'nin ordusunu kullanma yönünde bir beklentisi mi vardı?' şeklindeki sorudan kaçındı.

Obama Erdoğan için o sözleri söyledi mi?

ABD'nin önde gelen dış politika dergilerinden Atlantic, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ağır sözler kullandığını yazdı. ABD dış politikasının yönünü belirleyici etkisiyle tanınan Atlantic dergisinden Jeffrey Goldberg, sorularını yanıtlayan Obama'nın, Erdoğan'ı, 'başarısız' ve 'otoriter' olarak tanımladığını yazdı.

Obama, röportajda en çok canını sıkan liderlerden birinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ötekinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Derginin internet sitesinde de yayınlanan röportajda, Goldberg ABD Başkanı Barack Obama'nın, Cumhurbaşkanı önceleri ılımlı bir Müslüman ve Doğu ile Batı arasındaki uçuruma köprü olabilecek bir kişi olarak, şimdi ise 'başarısız' ve 'otoriter' olarak gördüğünü yazdı. Röportaja göre, Obama Erdoğan'ın, güçlü ordusunu Suriye'ye istikrar getirmek için kullanmaktan kaçındığını söyledi.

Barack Obama'nın, 7 yılı aşan ABD başkanlığı dönemini değerlendirdiği ve 'Obama Manifestosu' başlığı ile yayınlanan röportajdaki açıklamalar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜNE SORDULAR
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bir gazetecinin "Röportaja göre Başkan Obama, şimdi Erdoğan'ı 'başarısız' ve 'otoriter' olarak niteliyor. Suriye'ye istikrar getirmek için güçlü ordusunu kullanmayı red ettiğini söylüyor. Türkiye'nin ordusunu kullanma yönünde bir beklentisi mi vardı?" şeklindeki sorusu karşısında Obama'nın Erdoğan'a yönelik sözlerini yorumlamaktan kaçındı.

'OBAMA'NIN NE DEDİĞİ YA DA DEMEDİĞİ KONULARINDA KONUŞMAYACAĞIM'
Obama'nın röportajda söylemiş olduğu öne sürülen sözleri inkar etmeyen Toner soruyu, "Röportajın farkındayız. Çok geniş kapsamlı konuları içeren bir röportaj. Obama'nın ne dediği ya da demediği konularında konuşmayacağım. Şurası açık ki Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Ortada karmaşık bir IŞİD sorunu var, Türkiye ile değişik konularda stratejik farklılıklarımız var. Ama bununla birlikte Türkiye önemli adımlar attı, sığınmacılara kapısını,  IŞİD ile mücadelede bize İncirlik üssünü açtı" diye yanıtladı.

Toner, Türkiye'nin ABD'nin yakın bir ortağı ve NATO müttefiki olduğunu belirtti. Mark Toner, "Obama, Erdoğan'ı otoriter biri olarak niteledi. Erdoğan demokratik bir lider değil de otoriter bir lider mi?" sorusunu da, "Direkt olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili olmasa bile, Türk hükümetinin attığı bazı adımlar konusunda oluşan kaygılarımızı açıklama konusunda çok açık olduk. Türk yetkililer, medya özgürlüğü ve başka konularda, Türkiye'nin kendi anayasasında da güvence altına alınan demokratik standartlar ve değerler konusunda karşı adımlar attı. Yakın bir ortak ve müttefik olarak, Türkiye ile demokratik süreçleri ve kurumları güçlendirme konusunda konuşmaya hazırız" diye yanıtladı. (dha)

 
EÜ’de 9’uncu aday Prof. Dr. Mustafa Akın!
 
Konak'ın semt merkezleri çoğalıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya'dan sürpriz 'soykırım' kararı!
Moskova ile Ankara arasında uçak krizinin patlak vermesinden bir gün sonra ...
Biden: Erdoğan İsrail’le anlaşmak istiyor
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden İsrail Başbakanı Netanyahu'ya, "Erdoğan, ...
ABD’li Müslümanlar’dan Trump’a: Özür dile!
ABD'li Müslümanları temsil eden çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, ...
 
Eski Devlet Başkanı’na tutuklama talebi
Brezilya'da savcılar, yürüttükleri kara para aklama soruşturması kapsamında ...
Skandal: Kraliçe’den işadamına aşk mesajları!
İspanya Kraliçesi Letizia’nın yolsuzlukla suçlanan bir işadamıyla mesajlaştığının ...
Nargile kafenin önünde 'kesik baş' dehşeti
ollanda'nın başkenti Amsterdam'da bir nargile kafenin önünde kesik baş ...
 
Merkel: Türkiye ile anlaşamazsak…
Balkan ülkelerinin tek taraflı sınır kapatma kararı, mülteci kriziyle ...
34 ülke halkını doyuramıyor!
Birleşmiş Milletler dünya genelinde 34 ülkenin çatışma, kuraklık, sel ...
Donald Trump'a şaşırtan destek!
Yabancı düşmanı ve ırkçı sözleriyle tartışılan Donald Trump'a 'yabancı' ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva