HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
21 Mayıs 2019 Salı - 11:59

O sözleşmenin ayrıntıları ortaya çıktı: Folkart Basmane Çukuru'ndan neden vazgeçti?

Basmane Çukuru olarak bilinen Konak’taki araziyi Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) iade eden Folkart bölgeden çıkış ile ilgili işlemleri başlattı. Folkart’ın, 30 aylık süre dolduğu için sözleşmede yer alan maddedeki hakkını kullandığı belirlendi.  Arazinin eski sahibi Güç Yapı A.Ş’nin yaptığı açıklamada “süresi dolmadan cayma hakkını kullandı” ifadelerine yer verilmişti.

O sözleşmenin ayrıntıları ortaya çıktı: Folkart Basmane Çukuru ndan neden vazgeçti?

EGEDESONSÖZ- Kamuoyunda “utanç çukuru” olarak bilinen Konak Basmane’deki eski otobüs garajının olduğu çukur ile ilgili tartışmalar sürüyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura döneminde “kat karşılığı” ihaleye çıkılan eski garajı Güçbirliği Holding satın almış, daha sonra da borçlar nedeniyle Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) borçlara karşılık el koymuştu.  İzmir’de yıllardır tartışılan çukur ile ilgili alınan kararlara ve yapılan planlara da “kamu yararı olmadığı” gerekçesiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur da dava açmıştı.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde araziyi satışa çıkartan TMSF, belediyenin yüzde 13’lük hakkını yüzde 30’a çıkarttı ve araziyi 80 milyon dolara sattı.  Üç yıl önce gerçekleştirilen satışta ihaleyi ilk olarak Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet A.Ş’nin Sahibi Tarık Kayar’ın oluşturduğu “konsorsiyum” satın almıştı. 

Ortaklar aralarında yaptığı anlaşmayla daha sonra tüm hakları Mesut Sancak’a devretti. Sancak ise bölgede yeni bir mimari projeyi kamuoyuna duyururken Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda “yüzde 30 hakkın bağımsız binada kullanılması” talebini de kabul etmişti.  Görüşmeler ve çalışmalar, mimari projeler, sahadaki kazılar devam ederken alana ilişkin planlara açılan davalarda idare mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Eski Başkan Çakmur’un açtığı dava sonrasında plan iptal edildiği için Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri de “imar durum belgesi” veremedi. İmar durumuna ilişkin belge alınamayınca inşaat ruhsatı da çıkartılamadı. Aradan geçen üç yıllık süre sonrasında sadece etrafı reklam panolarıyla çevrilebilen ve güvenliği sağlanan alanda inşaata ilişkin bir işlem yapılamadı. 

Folkart A.Ş’nin yaptığı açıklamalardan sonra arazinin ilk sahibi olan ve borçları nedeniyle TMSF’nin el koyduğu alanın sahibi olan Güç Yapı. A.Ş ardı ardına açıklamalarda bulundu. Folkart, sözleşmede ve anlaşmada yer alan maddelere dayanarak araziyi geri verdiğini dile getirirken Güç Yapı ise “cayma hakkının” süre dolmadan yerine getirildiğini iddia etti.

İŞTE AYRINTILAR
TMSF ile Folkart A.Ş’nin imzaladığı Mart 2016 tarihli sözleme yer alan “cayma hakkı” başlıklı maddede şu ifadelere yer alıyor.

“Kurul’un Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İstisadi Bütünlüğü”  ihalesine onay verdiği tarihten itibaren 24 ay içerisinde “ihaleyi kazanan”ın kusuru olmaksızın, inşaat ruhsatının alınmaması halinde “fonun ya da ihaleyi kazananın” tek taraflı olarak ihaleden cayma hakkı bulunmaktadır”

“Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İstisadi Bütünlüğü” ihalesinin “kurul” tarafından onaylanması tarihinden itibaren 30 ay geçmesine rağmen “ihaleyi kazananın” kusuru olmaksızın, inşaat ruhsatı alınamaması halinde “kurul tarafından” ihale iptal edilecektir”…

TMSF ile masaya oturan Folkart, anlaşmaya göre 2018’in Ekim ayında sürenin dolduğunu bildirdi. Açılan dava sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin inşaat ruhsatı verememesini de gerekçe gösterdi. Anlaşmaya göre “mücbir sebep” olarak ifade edilen durum TMSF’nin talebi üzerine 30 aya tamamlandı.  Şirket, bu sürede de bir yol kat edilemeyince sözleşmeden kaynaklanan haklarını kullanma kararı aldı.

PARALARI GERİ VERDİ
TMSF, anlaşma kapsamında yer alan maddelere dayanarak araziyi geri iade eden Folkart A.Ş’ye peşinat olarak verdiği 10 milyon dolar ücret ile 8 milyon dolarlık toplam 18 milyon dolar rakamı ödedi.  TMSF’nin iade kararı sonrası 18 milyon dolar Folkart’ın hesabına geçti. Ayrıca, TMSF’nin talebi üzerine anlaşma döneminin ilk zamanlarında Folkart’ın Güçbirliği A.Ş’nin 1.8 milyon TL’lik vergi borcunu da ödediği öğrenildi.

Öte yandan Folkart A.Ş TMSF’ye geri verdiği araziden çekilme işlemlerini başlattı. Şimdiye kadar mimari proje başta olmak üzere güvenlik, deplase, elektrik projeleri ve personel maliyeti gibi nedenlerden dolayı 18 milyon TL’ye yakın bir ücretin farklı yerlere ödendiği dile getirildi. 

 
Pınar Karşıyakalı Marei en verimli oyuncu
 
Bakan Koca: Türkiye'nin sağlık sistemi dünyaya örnek
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 11 Haziran 2019 Salı 17:07

bu çukurla ilgili, fikir beyan edenlere, burası belediye mülkü değil, tapusu TMSF.de tapu bedelide 80 milyon USD.. BU PARAYI OTOPARK İÇİN KİM VERECK ACABA??

Yorumu oyla      5      5  
ec 21 Mayıs 2019 Salı 23:16

Yap 2000 araçlık otopark, üstünü yeşil alan ve kafelerle donat, bir kısmını da kültürel faaliyetlere ayır. Mis.

Yorumu oyla      4      5  
Candaş 21 Mayıs 2019 Salı 19:43

Bu çukuru yer altı otoparkı yapıp üzerini yeşil alan yapmalı.

Yorumu oyla      4      5  
Trabzonlu 21 Mayıs 2019 Salı 18:05

Keşke 18 milyon dolarında dekontunu atsaydınız hiç inandırıcı gelmedi

Yorumu oyla      6      5  
Oğulcan Cengiz 21 Mayıs 2019 Salı 14:30

Oraya yapılacak en kolay şey o çukuru doldurup eski haline getirmek. Belki bir park veya yeşil alan olabilir. Daha fazla betona gömmeyin İzmiri

Yorumu oyla      15      10  
Gürkan 21 Mayıs 2019 Salı 12:32

Burası uzun yıllar daha çukur olarak kalmaya devam eder. Şu an buraya bırak proje yapmayı arsayı bile kimse almaz. Bu arada belediyenin payı olan yüzde 30'luk kısma yapılacak tiyatro salonu da yalan oldu diyebiliriz.

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güç Yapı A.Ş.’den 'Basmane Çukuru' açıklaması: Süre dolmadı, caydılar!
Uzun yıllardır kent gündeminde yer alan ve ‘Basmane Çukuru’ adı ile anılan ...
Konut satışlarında sert düşüş!
Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına ...
Folkart 'iade' dedi: Basmane Çukuru sil baştan!
İzmir kamuoyunda ‘Basmane Çukuru’ olarak anılan ve 20 yıldır İzmir’in ...
 
Soyer tahsisi iptal etti, Bektur konuştu: Yer beklentimiz yok, canları sağ olsun!
Tınaztepe Üniversitesi’nin kurucularından olan Dr. Mehmet Bektur, İzmir ...
O planlar iptal edildi... Zeytinler kurtuldu!
İzmir’in Urla İlçesi Yağcılar Köyü’nde denize yakın bölgede başlatılan ...
Düğmeye basıldı... Menderes’e 2 hançer, 5 ilçe için flaş kararlar!
Çevre ve Şehircilik Başkanlığı Menderes’te gerçekleşmesi planlanan taş ...
 
Kemalpaşa'da kura heyecanı
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ...
Bakanlık’tan flaş karar: Narlıdere’deki o plana onay!
TOKİ tarafından 2018 yılında satışa çıkarılan ve Narlıdere’de bulunan ...
İzmir'de konut satışları geri saydı!
İzmir'de konut satışları 2019 yılı Mart ayında geçen yılın aynı dönemine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva